Zangkunst…

Er zijn velen geroepen…weinigen uitverkoren.

Dat is zeker zo in het wereldje van zelfbenoemde sterren die digitaal of analoog tot ons komen om hun al dan niet grote talent voor de edele zangkunst met den volke te delen. De een slaagt dus beter dan de ander om te laten horen welk een talent leidt tot klanken die ons allen dan wel een deel van ons te bekoren. Zelf ben ik wel van de muziek. De hele dag staat de radio aan, en als er iets voorbij komt wat me niet bevalt, zoals die zaterdag waarop de VARA me weer bombardeert met urenlange propaganda voor linkse leugens, zet ik een CD-tje op. En zing naar gelang de muziek of uitvoerenden vaak lekker mee. Niet dat ik nu meteen een vorstelijke dan wel goddelijk stemgeluid ten gehore breng dan, maar voor mijzelf en de katten om me heen is het best acceptabel. Ik zing niet naast de noten, de ramen trillen niet en er ontstaat ook geen kortsluiting. Zingen is dus gewoon prettig en je voelt je er vrolijk door. Opvallend is wel dat sommige artiesten vooral riedelen.

Van hoog naar laag, ze bewegen als een cirkelzaag door de muziek heen en maken velen blij, mij toch wat minder. Ik geniet meer van hen die gewoon de toonsoort houden, waar het kan ingehouden zingen en waar het mag stevig uithalen. Vandaar dat ik veel heb met een band als Queen, met die geweldige Freddy Mercury, Glennis Grace een grote vind in ons land, maar Trijntje Oosterhuis verfoei om dat eeuwige geschreeuw. Mensen die prachtig klassiek vertolken, geholpen door een prachtige en gecontroleerde stemtechniek komen bij mij vaak meer binnen dan de moderne schreeuwers die menen dat hoe hoger ze gillen hoe beter de fans reageren. Dus op mijn lijstje geen lieden die alleen dat op hun agenda hebben staan. Als ik zie welke artiesten (..) of potentiele zangers of zangeressen worden uitgekozen tijdens de vele talentenshows die we op dit punt kennen, weet ik dat schreeuwen gelijk staat met goed zingen. Nou in mijn beleving niet. De artiesten die me echt raken zingen juist niet zo hoog. Als ik dat geluid wil horen zet ik wel een CD-tje op met straaljagergeluiden. Dan haal ik ook de 120dB bij vol volume, en weet ik ook nog welke melodie wordt gedraaid. Mocht ik iemand tekort hebben gedaan of beledigd, sorry daarvoor. Maar ik moest het even kwijt…. En zing mee met Bianca Castafiori met haar tekst ‘Ik lach bij het zien van jouw schoonheid in de spiegel…’. (beelden: archief)

6 thoughts on “Zangkunst…

 1. Jij doelt naar ik aanneem op de “echte jazz” met “Van hoog naar laag, ze bewegen als een cirkelzaag door de muziek heen en maken velen blij, mij toch wat minder.” Ook zeker niet mijn ding, en de tongbrekenden rappers zijn ook niet mijn ding. Maar verder wisselen de genres met m’n stemming en is er altijd wel iets te vinden tussen m’n CD tjes of LP’s waar ik op dat moment aan toe ben. Als ik niet zelf kies staat de radio op de regionale zender als “praatje met muziek behangetjes”.

  Like

 2. Het maakt mij niet veel uit, de keren dat muziek me raakte waren het meestal liedjes die pasten bij verliefde buien.
  Klein beetje klassiek mag ik wel, een enkele aria, soms een schlager, een opvallende tekst van Sonneveld.
  Agressieve rap verfoei ik, de Alberti’s vond ik vreselijk en jordaanmuziek bracht me tot wanhoop
  Ik ben geen kenner.

  Like

 3. Ik ben qua muziek niet zo heel erg van de vrouwen Trijntje hoort op het spoor roep ik meestal maar vooral omdat ik haar niet aan kan horen. Ik heb haar gemuted tijdens de Passion dit jaar. Freddie Mercury is ongeëvenaard goed en luister ik graag, vooral op vinyl. De radio is hier nooit aan, ik word gestoord van de reclame.

  Like

  • Er zijn mensen die me ook nu nog ontroeren of kunnen opwinden. Maar dat geriedel is mij niks. En echt, ik hoor dat men vaak vals zingend de hemel in wordt geprezen, of dat kennelijk het volume van een stem meer moet zeggen dan ingehouden volgbare teksten neerzetten….

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.