Muziek!

Onlangs waren we weer eens actief met onze CD-collectie. Er moest geschoven worden, verhuisd, heringericht. En als je dan toch bezig bent zet je een reeks van die schijfjes weer eens op om te luisteren dan wel of bewaren van sommigen wel zin heeft. Het leidt tot afvullen van dozen voor de Kringloopwinkel en een bescheiden vorm van ontspullen. Maar sommige muziek is magisch en als je die dan hoort wordt je soms meegezogen in de emoties die bij bepaalde nummers horen. Wij mensen met onze emoties zijn daarvoor nu eenmaal gevoelig. Het overkwam me dan ook tijdens dat luisteren dat ik bedacht dat wij mensen toch wel heel bijzonder zijn waar het muziek betreft. Zo lang we bestaan maken we al geluid, al dan niet vals of recht in de noot, we slaan het ritme met stokken of fluiten op bamboe, en tegenwoordig zijn we heel geraffineerd waar het onze muzikale uitingen betreft. De techniek helpt ons, maar veel van de gezongen teksten moeten wel door de mens zelf worden voortgebracht.

Nu weet ik wel dat dieren ook geluid maken. En dat gefluit van vogels of gekwaak van kikkers voor sommigen ook als muziek in de oren klinkt. Maar neem van mij aan dat de eerste de beste hond weliswaar aardig kan huilen of blaffen, maar zelden een liedje ten gehore kan brengen waarbij hij/zij/het ook nog teksten uit. Dat is toch ons mensen voorbehouden. En dat maakt dan weer dat je nadenkt over dat fenomeen mens dat meer dan alleen het klimaat naar zijn hand kan zetten. Volgens de linkse doemdenkers dan. We zijn inventief, sommige evolueren naar grote intelligentie, we kunnen ons mechanisch voortbewegen, we bouwen huizen, varen op zee en maken dus die muziek. Elektronisch, vokaal, instrumentaal. Van klassiek (toen al de popmusici van hun tijd) tot hypermodern. Van volksmuziek tot stampiestampie. Maar het blijft een fenomeen.

En kennelijk zijn we er allemaal gevoelig voor want concerten zijn vaak uitverkocht, sommige nummers miljoenen keren gestreamed. Vroeger verkocht een artiest platen, later CD’s, maar dat werd dan weer gedaan door mensen die getroffen werden door de toon van de muziek of de teksten die werden gebracht. Dat is dus best iets om over  na te denken. De mens als cultuurdrager. Uniek op dit punt. Al zal er vast ergens een uit platte klei gemaakte allien bestaan die ook houdt van muziek. Ondenkbaar momenteel, maar toch… Wie net als ik houdt van SF-films of series weet dat wij mensen alliens al snel dat gekoesterde genoegen toekennen. Anders van toon vaak, maar sterk gelijkend op onze eigen smaak. Of je nu drie hoeven op je hoofd hebt staan of blonde krullen, muziek hoort er bij. Mijn persoonlijke smaak op dit punt is breed. Als alles waar ik voor ga. Van klassiek tot modern, van soft tot hardrock. Maar er zijn onder de lezers vast lieden met een meer specifieke smaak. Van Hazes tot Mozart, alles mag en kan! Vertellen maar….en ook of je herkent wat ik hier oreerde. Je mag het ook gewoon kletskoek noemen hoor. En dan meteen aangeven welk dier op deze aarde ook mechanische muziek maakt die in de Top2000 komt te staan komende december. Ben benieuwd!

12 thoughts on “Muziek!

 1. Ik schreef er al eerder over. Music was my first love. Ik maak al vanaf mijn 14e muziek. Ook mijn beide broers en mijn zus zijn enthousiaste muziekmakers. Muziek verbind, ook zonder woorden. Op reis nam ik altijd mijn instrument mee en op zeker dat bij het bespelen er luisteraars kwamen…

  Geliked door 1 persoon

 2. Met heel veel plezier beluisterde ik vroeger de nachtradio.
  Interessante onderwerpen kwamen hierin voorbij.
  Maar ook minder bekende, bijzondere en exotische muzieksoorten waren dan te beluisteren.

  Ik denk daar met veel plezier aan terug.

  Ondertussen hebben mijn gehoorproblemen gemaakt dat ik helemaal niet meer naar muziek luister ….

  Stille groet,

  Like

 3. Ook hier een liefhebber maar de laatste paar jaar veel minder door doofheid. Hoewel de hoorapparaten niet slecht zijn geven ze muziek niet goed weer. Soms doe ik ze uit en draai de volumeknop verder open, dat is genieten maar niet voor de overige aanwezigen. ☻

  Geliked door 1 persoon

  • Ja, dat is vaak voor de omgeving minder leuk dan voor jezelf. Toch lijkt me het afnemen van gehoor (net als zicht) geen genoegen…Ik associeer de dingen uit het verleden nog wel eens met geluid dat past bij de optiek. En dat geeft dan weer extra genoegen…

   Like

 4. Ook hier is muziek belangrijk en ook verschillende soorten . Een afhankelijk van het humeur kan dat klassiek zijn, of zestiger jaren muziek maar ook daarin is weer veel verschil van country tot symfonische rock. Ook Nederlandstalig maar dan niet de smartlappen kant. Ik zie bij de reacties toch veel problemen door doofheid. Het loont de moeite uit te zoeken welke vorm van doofheid het is omdat er tegenwoordig aan sommige soorten wel iets te doen is . Maar doofheid door te harde geluiden is meestal niets aan te doen, dan zijn de trilhaartjes onherstelbaar beschadigd. De operatie waarbij mijn zoon een titanium stijgbeugel in zijn oor kreeg is goed geslaagd, hij hoort wonderlijk goed met dat oor.

  Like

  • Met name jongen mensen onderschatten de invloed van geluid op hun gehoor tijdens hun jeugdjaren. Vol boven op geluidsboxen gaan staan, de oordopjes diep in het oor om vooral de hoge tonen op te vangen. En die dempen daarna om nooit meer terug te keren. Ik was als spottertje op het vroegere Schiphol natuurlijk ook niet zo slap om de orden dicht te houden als er een gillende jet van de eerste generaties aan kwam rijden. En die toon was vaak heel hoog. Later, toen ik er werkte en af en toe op het platform mocht verkeren om een door ons bedrijf gecharterde machine uit te zwaaien of op te vangen, deed ik de oordoppen echt over de oren. Ik denk dat het me veel gehoor heeft gescheeld. Verstand komt met de jaren…

   Like

 5. De radio staat hier al jaren uit omdat ik het gelul en de reclame niet meer kan horen. Ik draai met liefde de LP’s grijs en heb meer dan genoeg muziek op m’n harde schijf om elke dag andere dingen te horen. Maar nee cd’s luister ik niet meer en ook streamen met abonnement begin ik niet aan. Youtube is prima zeker met ene adblocker.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.