Fax….oudgediende nog steeds in gebruik…

Onlangs hoorde ik op de radio een verhaal naar aanleiding van een door een luisteraar gestelde vraag. Die verbaasde zich er over dat in de medische wereld van huisartsen en apothekers de fax nog steeds een dominante rol speelde. De ‘wat’? Ja, de fax! Voor de jonkies onder ons, dat was een wondermachine die ooit via het telefoonnet in staat was om een document door te seinen van de ene kant van land of wereld naar de andere. Met veel gepiep en gekreun van de ingebouwde printers. Het was een toppunt van vernuft toen hij ergens halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw uit werd gebracht en het ding was in het begin peperduur. Via leaseconstructies kon je er een aanschaffen, iets wat wij indertijd in het door mij eerder beschreven auto-dealerbedrijf ook deden. Zie mijn vervolgverhaal maar een paar hoofdstukken terug. Maar dit terzijde. Toen de fax was ingeburgerd bleek hij eigenlijk al achterhaald.

De personal-computer had ook zijn intrede gedaan en al snel waren we in staat om hele rapporten per electronic mail als bijlage over te zenden van punt a naar b. De digitale wereld versnelde met een turbo en de fax werd een relikwie uit de oude doos. Net als de oude zwart-wit-tv toen we eenmaal kleur hadden ervaren. Ergens in de jaren negentig was al het einde voor die fax in zicht en niemand heeft er nu nog een staan schat ik in. Nou ja, met uitzondering van die medische wereld dan. Daar werkt men er nog mee. Heeft iets met privacygevoelige zaken van doen. Men beschermt de patiëntendossiers met het eigen leven, en dat is ook de reden dat je bij verhuizing zoveel moeite moet doen om gegevens mee te laten verhuizen opdat de nieuwe behandelaars kunnen kijken naar datgene wat over je bekend is bij de verschillende witjassen die dit doel dienen.

Naar ik nu begreep wil men de eventuele overdracht slechts doen per fax. Al zijn die dingen dan tegenwoordig via via wel in de computersystemen geïntegreerd. Wat men ontvangt en wil uitdraaien komt langs de pc op de printer en dan weer in een fysiek dossier. Voor de rest zou ik geen sectoren meer kennen die de fax nog zien als een modern communicatiemiddel. We mailen, appen, skypen en wat dies meer zij, maar faxen? Wie het nog wel doet mag het me vertellen. Graag met uitleg over het waarom en waardoor….Maar ik vrees dat ik maar weinig reacties van dien aard zal krijgen. Overigens was in mijn persoonlijke geschiedschrijving ooit een moment dat ik ‘in between’ de retail-autowereld en de wholesale-autowereld weer even terugkeerde op Schiphol. Ook dit verhaalde ik al eens eerder. Maar opvallend, kom je uit een relatief klein bedrijf met telefoons en faxen, in een wereld waar men toen nog de telex en schrijfmachines gebruikte. De Telex?? Ja! Wie dat nog heeft meegemaakt mag zich ook melden…..(Beelden: Internet)

 

 

12 thoughts on “Fax….oudgediende nog steeds in gebruik…

  • Ooit lang geleden, bracht IBM voor haar ‘bolletjes-schrijfmachines’ ook een ponskaartensysteem uit. Dan tikte je een tekst in op die kaart (bijvoorbeeld een brief die foutloos moest zijn) en dan stopte je die kaart op een andere plek in de schrijfmachine en hup…de brief werd getikt. Het was toen top-of-art-techniek, nu?? Niemand die het zich nog herinnert….:)

   Geliked door 1 persoon

 1. In een grijs verleden had ik nog wél een printer die ook kon faxen, ik neem aan dat het in de tijd was dat ik nog een “inbel abonnement” had, maar gebruikt heb ik dat nooit want particulieren hadden nooit een fax;-) Verder heb ik nooit een beroep gehad waarin het gebruik van fax en/of telex ter zake doend waren.

  Like

 2. De medische wereld faxt om de privacy te beschermen, schrijf je. Misschien in het verleden.
  De gegevens moeten echt van het ene ziekenhuis naar het andere gaan via Internet, medicijnlijstjes worden geprint via de laptop van de apotheker, evenals het bericht naar de patiënten dat er nieuwe pillen klaarstaan.
  De werkelijkheid was dat sommige artsen niet de moeite namen te leren omgaan met Internet, daar was de assistente goed genoeg voor.
  We hebben staaltjes van een paar specialisten gezien….

  Like

  • De man die het antwoord gaf voor de radio sprak namens de medische stand. En was stellig in zijn overtuiging dat de fax het meest veilig was, ook al ging dat verkeer dan via de computer tegenwoordig. Kennelijk zijn die faxen niet te hacken… Van die specialisten die weinig snappen van de computer herken ik wel. Had ik indertijd ook mee te maken in het ziekenhuis.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.