Discussie…

Volgens het dikke Nederlandse woordenboek zoals uitgegeven door van Dale is een discussie een ‘bespreking waarbij de deelnemers trachten door argumenten de oplossing voor een probleem te vinden’. Ook de term ‘gedachtenwisseling’ komt daarin voorbij. Oftewel het op enig niveau trachten consensus te vinden op inhoud voor een aangedragen onderwerp. Kijk, als je samen een doelstelling hebt om iets te bereiken kan dit redelijk goed verlopen. Maar o wee als de partijen met verschillende uitgangspunten of weinig bereidheid naar de ander te luisteren zo’n gesprek aangaan. De wereld vergaat zowat. En in dat kader vallen de discussies te bezien die op veel sociale media of in onze samenleving lopen. Over het milieu, de massa-immigratie, Zwarte Piet, het beleid van het kabinet of hoe bijv. de straattegels zijn neergelegd in ongeacht welke gemeente of woonstek van de deelnemers. Ingegraven zijn dan vaak de meningen. Men is fanatiek, soms sekte-achtig en het reflecteert meteen hoe de huidige maatschappij is veranderd in een soort loopgravenoorlog tussen voor- en tegenstanders van een bepaald onderwerp. Men gaat elkaar verbaal te lijf, maakt het al snel persoonlijk en schroomt niet om elkaar voor rotte vis uit te maken. Jijbakken is niemand vreemd zo lijkt het wel eens. Ik bekijk en neem soms ook deel. Niets menselijks is me vreemd tenslotte….

En kom er dan achter dat anders dan in die mooie volzin van Van Dale het elkaar overtuigen van het eigen gelijk een vrijwel onbegonnen oefening is. Eenmaal in de eigen loopgraaf is kennelijk slechts beschieten van die waarin de ander zich verschanst oplossing voor een slepend probleem. Het vocabulair waarmee deze discussies lopen is soms ongekend breed. En omdat men veelal toch de scholing of opvoeding mist die past bij het deelnemen aan het fenomeen discussie komen al snel verwensingen en ziekten voorbij. Of stelt men vast dat de tegenstander in de discussie wel moet behoren tot een door de ander verafschuwde groep medemensen. Racisten, fascisten, blanke of witte mannen, oud, ziek in de bol, uitkeringstrekker, ongewenste immigrant etc. Het zal u bekend in de oren klinken. Want het hoort ook bij de verruwing van de maatschappij. Niet in de laatste plaats opgehitst door de media, waar men de ene of de andere partij ook nog wel eens in de hoek zet. En daar doen populistische politieke stromingen van beide zijden van het spectrum ook graag aan mee. Nu is ook mijn standpunt relatief vaak gebaseeerd op zwart of wit. Nooit grijs. Dus kom je sneller in discussies aan de volgens anderen ‘verkeerde kant’ te staan omdat juist die lieden op mij werken als rode lap op een steenbokstier. Onlangs was het weer zo ver. Ging over de idioterie van het benutten van kinderen voor zgn. klimaatdemonstraties.

Een naar mijn idee toch redelijk zinnig weerwoord tegen het op een sociaal medium bejubelde enthousiasme over zoveel ‘spontaniteit’ van die kinderen werd gezien als aanmerking op het zelfstandig kunnen denken van die kinderen. Ik was een oude man, die de wereld mede had verziekt en zo meer. Nou nou, en ach ik liet me niet onbetuigd. Binnen fatsoensregels, maar die werden aan de andere kant niet in acht genomen. Men schold en vloekte en ik was een debiel die deze kinderen het recht op vechten voor een schoner klimaat ontzegde. Mijn stelling was dat ze beter op school taal, geschiedenis, rekenen en aardrijkskunde zouden kunnen bestuderen, om zo een eigen en beter gefundeerd oordeel te kunnen vellen over wie nu eigenlijk verantwoordelijk was of is voor die vervuiling. Maar dat was volgens de tegenstanders onzin. Beter nu vechten voor een beter klimaat en in vrijheid kunnen leven. De linkse vrijheid, dat spreekt. Nou ja, ik hield er maar mee op. En verwijderde mijn eigen bijdragen in de discussie daarna. Want ik merkte dat ik er enorm moe van werd. En besloot om maar een stevig afdakje boven mijn eigen loopgraaf te bouwen. Een waarmee ik de uitwerpselen van oraal geweld buiten mijn werk/slaapplek kon houden. Discussie laat ook zien dat debilisering van de maatschappij een gegeven is geworden. En dat stemt niet vrolijk. Het democratisch gehalte van uitwisselingen van gedachten is zowat verdwenen.  En dat op zich is een triest makende constatering. Heel triest! (Beelden: Internet)

10 thoughts on “Discussie…

  • Ik ben nogal geinteresseerd. Vooral als ik zie hoeveel fake nieuws over ons heen wordt gestort waarvan bron en feiten niet of nauwelijks zijn/worden gecontroleerd. Reden om heel kritisch te zijn. En ik zie wat men achter de schermen uitspookt om anderen zwart te maken. Vandaar…

   Like

 1. Een duidelijk stuk. Discussie is verworden tot het poneren van standpunten. Zeker in verkiezingstijd. Je mening over de jongeren die aandacht vragen (spijbelen) voor het milieu deel ik niet. Ook van zo’n maatschappelijk event / thema – en dat delen met anderen – kun je iets leren buiten de schoolbanken. Al was het maar een teleurstelling incasseren omdat er ‘nauwelijks naar je geluisterd wordt’ en dat een mening hebben nog niet betekent dat anderen (beleidmakers) dat ook vinden en zullen uitvoeren.

  Like

  • Kwestie van alle media volgen. Niet alleen het NOS-Journaal of de Volkskrant. De klimaatmarsen zijn niet spontaan ontstaan. Aangesticht door linkse leerkrachten met een agenda die wordt gedicteerd vanuit Groenlinkse kring kreeg men groepen jongeren zo ver om eerst te demonstreren. Daarna bezochten ze de Mac en aten de buikjes vol met allemaal verkeerd spul. En alles bij toeval net voor de verkiezingen die ook nog eens over een meerderheid gingen in de Eerste Kamer waar moet worden gestemd voor/tegen een verwoestende klimaatwet. 1 Biljoen Euro steken in een transitie waarvan de berekeningen niet blijken te kloppen, waarvan de opbrengst uiterst vaag is en niets wordt bewezen, dan maar paniek maken. Kinderen vertederen. Gelukkig bleek dat een deel van de bevolking niet trapte in de georkerstreerde klimaatmars. En voor de jongelui is het weer gewoon echte leerstof verteren wat de klok slaat. En zo hoort het ook…

   Like

 2. Om een discussie uit de hand te laten lopen heb je twee [partijen nodig. Ik heb het wel eens eerder gezegd, zodra een discussie in wellis /nietis ontaard ben ik weg. Neemt niet weg dat ik zeker wel een afwijkende mening geef in voorkomende gevallen. Reacties verwijderen doe ik nooit, ook niet wanneer iemand er zich niet netjes uitdrukt , het zegt immers niets over mij maar alles over de ” reageerder”
  Maar ik doe natuurlijk niets op fb e.d. dus ik heb makkelijk praten. .

  Like

  • Het ging hier vooral om een discussie bij lokale zender AT5 waar men door de Groenlinkse overheid wordt betaald om welgevallige nieuwtjes uitvergroot te brengen. Doet men dat niet wordt de subsidiekraan dichtgedraaid. Dus…. Maar dat neemt niet weg dat ik er een mening over heb en die ventileer. Maar dan gaat het linkse geschut volop in de aanval….

   Like

 3. Ik ken die discussies en zeker de domme berichten laat ik staan. En dan over die kinderen die willen demonstreren ze hadden het op zaterdag moeten organiseren had de opkomst onder hun heel wat minder geweest.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.