Koffiereclame…

Terwijl ik dit schrijf loopt op radio een campagne aangeboden door een van oorsprong Belgische bedrijf; Pelican Rouge. Kennelijk doen zij in (goede) koffie want de serie spotjes roept ‘werkenden’ in het hele land op bij het aanbieden van ‘matige koffie’ een petitie in te vullen op http://www.meldpuntmatigekoffie.nl . Het resultaat daarvan zal dan zeker zo zijn dat het bedrijf reageert met een geweldig aanbod voor nieuwe automaten of ingrediënten die wel kunnen zorgen dat je lekkere koffie geboden krijgt op je werkplek, dan wel bij relaties waar je even op visite bent. Is dat een verkeerde gedachte?? Nee, niet bepaald. Het is maar weinig bedrijven gegeven om goede koffie (of warme chocolademelk dan wel echt naar thee smakende thee) aan te bieden. Vaak het gevolg van de verkeerde bezuinigingen door mensen zonder smaak. Een automaat is nooit een vervanger voor een goede koffiezetmachine. En neem van mij aan ik was tot en met 2016 een ervaringsdeskundige. Heel wat bocht naar binnen moeten werken. En niet eens alleen uit automaten.

Filterkoffie was me ook vaak een gruwel. Nee, dan die moderne machines van allerlei merken die in staat zijn om dat bruine vocht wel goed te laten smaken en ruiken. Al drink ik het zelf niet meer, de reden zat hem vooral in een medische klacht die ergens in de jaren negentig vermoedelijk werd veroorzaakt door al dat bochtige vocht wat ik in te grote hoeveelheden tot me nam, je zou het bijna opnieuw overwegen. Vandaar dat ik deze campagne van dat aardig inspelende en al traditioneel merk goed gevonden vind en ook de uitvoering positief beoordeel. En dat gaat bij mij niet snel zo. Veel reclame is even slecht als de waren van de aanbieders. Men denkt niet goed na, men zoekt geen naamsbekendheid kennelijk en vindt de resultaten van zo’n campagne wellicht ook niet zo belangrijk.

Doodzonde van het ingezette budget. Reclame moet effectief zijn, het moet aanspreken, een tikkie humor in zich dragen en niet meteen oreren over ‘veel voor weinig’. Behalve als dat een doel op zich is. Zoals Action zich kan veroorloven. Of Lidl soms. Veel voor weinig, een marktpositie die soms vruchten af zal werpen. Laat de naam maar van mond tot oor gaan. Maar als je enig niveau voor je merk, winkel of bedrijf wilt bereiken is een duidelijke campagne altijd gericht op meerwaarde. Pelican Rouge richt zich daarom op mensen met smaak voor koffie. En dat zijn er in ons land veel. Alleen erkennen we het vaak niet. Gewend als we zijn aan dat bocht uit de automaat om de hoek van onze werkplek. Zouden daarom al die koffietentjes het zo goed doen met hun take-away koffies. Tientallen smaakjes en voor een prijs waar je stijl van achterover slaat. Kennelijk onnodig als je Pelican Rouge benut. Kijk, en dat is dan extra slim gevonden. Kortom, wie thuis, op kantoor of andere werkplek bocht te drinken krijgt onder de noemer koffie, kan zich nu beklagen. Wie weet dat er dan eindelijk iets verandert. Zouden ze ook in thee doen? Toch eens kijken….(Afbeeldingen: Yellowbird/Pelican Rouge)

4 thoughts on “Koffiereclame…

  1. Ik drink het spul op mijn werk niet. Zelfs de chocomelk is niet te zuipen. Thuis Senseo maar wel met warme opgeschuimde melk. Thee zonder zakje alleen losse zwarte thee in een glas met een beetje suiker. Ik was pasgeleden in Museum Hartestein, hebben ze een koffietentje in het museum. Ook daar is de koffie dus niet geweldig. Zonde.

    Like

  2. Over het algemeen drink ik alleen thuis , ik ben gewoon gewend aan “mijn bakkie van van Nelle” gewoon filterkoffie naar mijn eigen smaak. Dit merk ken ik niet, reclame zegt me nooit zoveel en weet ook meestal niet waar het over gaat als ik wél reclame langs zie komen. De beste reclame is behalve goede servies, de mond tot mond reclame, dáár sla ik op aan.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.