De eerste keer de lucht in….

217624 - EHTX - 160587 - Dove G-AVVF - parked Scan10347Heel lang geleden, ik was nog maar net aan mijn eerste meningblog begonnen, schreef ik iets op vanuit mijn jeugd. Over die eerste keer dat ik echt vloog. Het was me een ervaring van jewelste voor een ventje dat toen net 14 jaar oud was geworden. En dat beschreef ik toen, heel wat jaren geleden alweer, voor de weinige lezers van mijn nieuwe blog op. Ik vind het nu wel aardig om weer eens wat van die eerste ervaringen neer te pennen in de hoop dat ook de lezers zich niet onbetuigd laten en eens willen melden wat hun relevante eerste keer was in dit kader. Terug naar de zomer van 1963. Mijn toenmalige jeugdvriend Hans met wie ik de passie voor vliegtuigen ongekend diepgaand deelde, had ontdekt dat als je abonnee werd van het luchtvaartblad Cockpit (hoofdredactie Hugo Hooftman), niet alleen een geweldige bron aan informatie per post kreeg thuisgestuurd, maar ook korting kreeg op een rondvlucht boven Amsterdam. En die korting tikte voor ons, jongelui met een bescheiden inkomen, best aan. Naar ik meen betaalde je dan in plaats van 12,50 (fl) negen gulden. En dat konden we als jongelui met wat trekken en duwen net bij elkaar schrapen.

Oud Schiphol in tje 60-s - 211520In die zomerse maand van dat jaar 1963 togen we per fiets naar Schiphol dat toen nog aan de Ringvaart gelegen was, en richting het kleine zijplatform waar een minikantoortje gevestigd was van het toen nog buitengewoon bescheiden Martin’s Air Charter. Dat was een nieuwe chartermaatschappij die naast die rondvluchten ook vakantievluchten maakte naar het zuiden van Europa. Dat deed men met een gemengde vloot van oude Dakota’s en een DC-4. Maar die rondvluchten werden gedaan in een De Havilland Dove. Een negenzits vliegtuigje met twee motoren dat af en aan vloog met lieden die net als wij een blik wilden werpen vanaf een paar honderd meter hoogte op Amsterdam. Hoe gek ik ook was op al die vliegtuigen waar ik dagen naar kon kijken, er in stappen was best een heftige ervaring. Toen de kist gevuld was startte de piloot (open cockpitdeur, je zag alles wat hij deed van nabij) de beide motoren en grommend en ploffend reden we naar de startbaan.

214006 - crossing 06-24 on 081181 Scan10089De motoren werden voor de start nog even op vermogen getest en dat was al een hele ervaring. Maar de start en het loskomen natuurlijk van een heel andere orde. Langzaam vloog de Dove een linkerbocht en draaide richting Amsterdam. Via Amstelveen naar Amsterdam-Zuid, onze woonstek. We zagen de huizen waar we woonden, de garage die ons leven deels bepaalde, de plek waar mijn leasevader aan de slag was (hij had geen idee dat ik over hem heen vloog) en dan ineens de Dam, het Centraal Station. De rondvlucht werd gevlogen in een soort achtvorm, en dus werd de middelste lus daar gemaakt en draaide de Dove al weer richting Schiphol. Het landen over de stad richting het naast het platform gelegen baantje was een ervaring op zich. Je kwam over het Olympisch Stadion, het Amsterdamse Bos, de Ringvaart en dan ineens was daar weer het beton van Schiphol. Na net 20 minuten was het avontuur afgelopen. Trillend van emotie stapten we uit. Bleven nog even tegen het hek staan kijken naar die kist die ons een ervaring voor het leven had bezorgd. En wist ik ook dat ik buitengewoon verslaafd was aan vliegtuigen en het vliegen zelf. Vreemd genoeg was mijn tweede vlucht met diezelfde Dove een maar maanden later van een heel andere orde, maar dat versterkte wel het gevoel. Maar die eerst keer prevaleerde. En doet dat nog steeds. Vandaar dat ik het verhaal nog maar eens omhoog heb gehaald. En jij? Beste lezer(es)? Welke eerste vlucht kan jij je herinneren? Ben benieuwd!

6 thoughts on “De eerste keer de lucht in….

 1. Natuurlijk herinner ik me m’n eerste vlucht. Met het hele gezin vlogen we in 1971 voor een tweeweekse vakantie naar de costa del sol op vliegveld Malaga. De kinderen bijna 6 en 8 jaar oud die het allemaal prachtig vonden. Ik vond het “minder” neem al liever de trap dan lift omdat G krachten een vervelende uitwerking hebben op m’n hersenen en m’n maag die er van door de war raken .
  We rookten al 7 jaar niet omdat de zwangerschapsperiodes zich niet met roken lieten verenigen, maar een belastingvrije slof sigaretten zou op het thuisfront zéér gewaardeerd worden…… de slof heeft Nederland nooit bereikt, het eerste pakje sneuvelde in het vliegtuig als “kalmeringsmiddel” het laatste pakje op de terugreis die met úren vertraging nachtwerk werd. Er werd later nog een retourtje Ibiza gevlogen waarna ik het vliegen voortaan aan de vogels overlaat, ik ben er niet op gebouwd, zij wel!

  Like

  • Mooi verhaal! De enige keer dat ik ziek werd aan boord van een vliegtuig was in 1975, aan boord van een oude Dakota. Mijn hemel wat slingerde dat ding door de lucht…ik was blij dat we landden….later nooit meer gehad…..

   Like

 2. Mooie herinnering, leuk verteld.
  Mijn eerste vliegreis was Schiphol – Dublin, met Ryan-Air. Ongeveer midden jaren ’90. Ondanks de korte vlucht werd er eten geserveerd (brood) zodat we ons afvroegen of de piloot hiervoor langzamer moest vliegen 😉 Een leuke ervaring, vooral het zicht op de wolken die meer op een besneeuwd sportveld leken. In Dublin moesten we wachten op hulp: de deur opende niet… echt waar!
  De terugreis was iets langer (of andersom), of dat met de wind te maken heeft weet ik niet. Na een paar vluchten vlogen we naar Pau met Transavia, eveneens een tamelijk korte reis. Geen gratis eten, was ook niet nodig.
  Ik vind vliegtuigen prettig, snel en comfortabel maar het waren dan ook kleine vliegtuigen waar niet meer dan twee rijen passagiers in zaten. Over intercontinentale reizen hoor ik minder positieve geluiden.

  Like

  • IK stam nog uit de generatie die bij vluchten uitgebreid kon eten en drinken. Dat was toen nog zo, want de ticketprijzen waren fiks hoger dan nu met al die prijsbrekers. Leukst ervaring was ooit naar Londen toen we business-class vlogen bij British Airways en een uitgebreide lunch kregen (op de terugweg een diner) en we dat natuurlijk in die 35-40 minuten vliegtuig niet naar binnen konden werken. Zaten we met een glas wijn in de hand tijdens de landing…..idioot gewoon……:)

   Like

 3. Mijn eerste vliegvlucht zat jij naast me. Wat een belevenis. Ik denk mijn mooiste ervaring. Naast het raampje zitten en maar kijken en verwonderen .
  Je hebt gezien hoe geweldig ik het vond en hoe wonderlijk ik de wereld van bovenaf vond. Je hebt gezien hoe ik huilde van ontroering toen we boven de wolken vlogen . Ik vloog mijn eerste vlucht. Het was voorbij in een droomzucht….
  Mijn tweede vlucht drie maanden terug. Het was nog net zo mooi… weer zat ik met tranen in mijn ogen. Vliegen is bijna net zo’n avontuur als een vakantie in een ver land k Hoop het nog een keer mee te maken…….. en nog eens….. en nog eens,,,

  Like

 4. Mijn allereerste vlucht was een jaar of 15 geleden, maar dan ook wel meteen naar Kaapstad, 14 uur onderweg met een tussenstop in Joburg, kreeg ik cadeau van mijn moeder die ook mee was.. voor haar was het de 2e keer dat ze vloog, Vind het net of je in de bus zit, met verkeersdrempels en al 😀 Inmiddels heb ik die reis nu 3x gemaakt en hoop hem nog voor een 4e keer te mogen/kunnen doen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.