Tevredenheid

Happy birthday Leo - CakeOnlangs besprak ik met vrouwlief iets dat eigenlijk bij weinig mensen meer aan de oppervlakte van hun gedrag te vinden is. Een eigenschap die we in deze jaren van individualisme, dreiging en leven in kapitalisme of semi-liberalisme soms dreigen kwijt te raken. Dat verschijnsel, dat begrip dus,  heet tevredenheid. Vooral bij jongeren zie ik dat deze eigenschap eigenlijk niet meer aanwezig is. Men krijgt het niet mee, alles moet kunnen, alles moet geregeld worden. Elk jaar een nieuwe laptop, smartphone of koffers vol kleding en andere speeltjes. Bij ouderen spelen auto’s, horloges, vakanties, huizen, en merken een belangrijke rol. Men praat er heel wat over en in alle eerlijkheid kom ik het ook vaak tegen op de verschillende sociale media. Texel is te min, Hawaï moet het zijn. Wie niet op Bali is ondergedompeld in een of andere heilige bron heeft de wereld niet gezien. Rijden we niet in een Mercedes of Audi? Vergeet het, sociaal zwak en vermoedelijk alternatief. Terwijl al dat bezit best leuk is, maar wat moet je nu als je een keertje Kerst viert op de bekende wijze of je verjaardag nadert?

porsche_sleutelsWeet je dan ook niet meer wat je moet vragen en ben je dan al blij als er een enveloppe met wat geld of een bon wordt afgegeven? Wordt het geld intussen al overgemaakt? Moet het verjaardagsfeest in een of andere horecatent worden gevierd om daarmee indruk te maken op?…Als dat zo is behoor je tot die groep mensen die zoveel heeft dat je eigenlijk niet meer weet wat je zoal bezit en wat je er mee moet. Kijk eens in de kasten en lades, op zolder, kelder, achter de bank of in de keuken. Bekijk de boeken in je boekenkast. Hoeveel van dat bezit heb je de afgelopen drie maanden echt in je handen gehad? Echt gebruikt? Overbodige luxe dus, en juist dat maakt dat onze samenleving voor velen de hoorn des overvloeds is terwijl andere mensen het bepaald minder hebben. En nee, nu eens niet over die lui in andere verre landen. Ook hier in ons land is veel ellende op dat gebied. Er zijn heel wat mensen die aan de rand van de samenleving verkeren en hun kinderen weinig toekomst kunnen bieden.

Dome with galleriesEven de slechten niet als voorbeeld nemend. Zij die ondanks een uitkeringsbestaan roken en drinken, twee honden houden en zakken vol chips verwerken, dat is niet wat ik bedoel. Armoede is niet weten wat je gaat eten. Dat de schulden zo groot zijn dat over cadeautjes überhaupt niet valt na te denken. Dat je tevreden bent met die ene broek die nog netjes zit, dat je een trui dagenlang moet dragen, en versleten zolen een ramp zijn. Komt niet voor dacht je? Toch eens wat beter kijken dan. De kringloopwinkels lopen vol met dit soort mensen die proberen voor weinig hun leven enige inhoud te geven. Wie te veel heeft brengt zijn/haar spullen daarheen, wie niks heeft is blij met het aanbod. En als de kinderen er dan weer wat netjes bijlopen en je daardoor in staat bent om iets fatsoenlijks te eten te halen voor het nageslacht geeft dat ook voldoening. Warmte, en een goed gevoel. En dan is men tevreden. Precies zoals ik het nu bedoel….Juist nu, in december!

6 thoughts on “Tevredenheid

 1. Dat is toch sterk Leo dat je daar over begint. Over al die spullen die we tegenwoordig hebben. Veel te veel en ja de jeugd is erg verwend, ook dat ben ik met je eens.
  Waarom ik het zo sterk vind, is omdat ik een logje in de maak heb met daarin een documentaire die gaat over een vrouw die ook tot de conclusie komt dat ze wel erg veel hebben… Ze gaat álles wat ze in huis heeft tellen! Je wilt niet weten tot wat voor aantallen ze komt. Erg leerzaam om de docu te kijken. Ik geef je alvast de link: http://www.npo.nl/overal-spullen/02-01-2012/POW_00435185
  Fijn week-end:-)

  Like

  • Wij brengen vaak overbodige zaken weg, of verkopen ze op rommelmarkten. Wil niet zeggen dat het veel soelaas biedt. Maar wij zijn maar een piepklein druppeltje op een overvolle gloeiende plaat. Mensen zijn zelden meer echt tevreden met weinig materiele zaken. Je merkt het snel aan het gemopper of het gemak waarmee men omgaat met een nieuwe smartphone, een duur huis of de zoveelste vakantie…

   Like

 2. O zeker gaat dat voor sommige mensen op! Gelukkig hoor ik nog tot de generatie waar je die ontevredenheid minder tegenkomt. Desondanks weet ik inderdaad niét wat voor cadeautje ik moet vragen bij een verjaardag dus ik zál wel teveel spullen hebben. Als men écht iets wil geven vraag ik meestal een zakje hout voor de open haard of iets voor in het bad omdat dié spullen ook op gaan.
  Ondanks dat denk ik dat ik toch redelijk tevreden ben want wanneer ik die luxe vakantie zou willen zou ik die nog wel kunnen betalen, maar ik hoef niet… en ook niet het laatste type TV, telefoon, laptop….zolang het werkt is het goed genoeg.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.