Hoog drempelige politiek

WP_20140906_007Zet een wethouder neer voor zaken als verkeer of infrastructuur en tien tegen een dat je daarna ontdekt dat die man of vrouw in zijn politieke agenda heeft opgenomen om de gemeente waar hij/zij verantwoording voor draagt, om te zullen vormen tot een soort militaire trainingsbaan vol vallen en hobbels. De malloten die deze posten bezetten zijn dan bereid om elke doorstroming in hun gemeente te beperken via rotondes en heel veel, vaak ongekend hoge, verkeersdrempels. Alsof dat de oplossing is. De ellende van die dingen is dat ze worden opgezet voor lieden met suv’s of zo, wie met een meer normale auto uit de AA of A-klasse rond rijdt moet kruipend over die gemene dingen heen wil je niet vast komen te zitten of schade doen aan de onderkant van je persoonlijke vervoer. Koploper op dit gebied zijn naar mijn mening de gemeenten Almere en Amsterdam. Maar ook elders heb ik ontdekt dat men gek is op het treiteren van het verkeer. En die dingen kennelijk ook laat aanleggen zonder meetlat. Dat je ze uitvoert als de zachte boezem van een vrouw kan ik me voorstellen. Dat is een natuurlijke vorm. Maar echte hoeken, met het liefst bovenop een blok beton dat geweldige schade aan kan richten is regelrechte sabotage of poging tot doodslag. Aan de auto, dat spreekt. Al vrees ik soms ook voor hen die op de motor of scooter over die dingen heen moeten. Toen ik onlangs in Almere een route moest rijden die dwars door allerlei woonerven voerde, men heeft maandenlang een doorgaande weg afgesloten voor renovatie na een jaar of dertig gebruik, kwam ik zowat 25 van die drempels tegen.

WP_20140906_008Wat normaal een route is van 5 minuten duurde nu door die hobbels meer dan een kwartier. De bewoners van de wijk waar wij heen moesten voor dat bezoek, hebben dit elke dag, zeker als ze auto-afhankelijk zijn voor hun boodschappen. Het is een schande. Dat geldt ook voor de Gemeente Amsterdam. Ik bracht onlangs mensen naar het centrum van onze stad en deed dat met de intentie om hen ook nog iets meer te laten zien van onze hoofdstad dan alleen de bekende plekjes. Het bleek dat ik me had begeven in een doolhof van eenzijdig afgesloten straten, die vroeger gewoon berijdbaar waren, en waar zoveel drempels in waren aangebracht dat de gemiddelde snelheid van drempel tot drempel iets van 5 km/u was. Zou dit die politieke bestuurders nu op enige wijze een orgasme bezorgen van treitergenot of zo? Als een stad de auto tot vijand heeft verklaard van het milieu, dan onze hoofdstad. Het revolutionaire karakter van de Mokummer wordt vanzelf opgewekt door een keer een route te rijden als ik deed.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIk vrees toch dat veel van die verkeersremmende constructies zijn aangebracht op aanstichten van zgn. progressieven die menen dat je wel met de fiets van A naar B kunt, al is die afstand wellicht 80 km,, of dat je dan maar in het niet aanwezige openbaar vervoer moet stappen. En als ze dan klaar zijn met die drempels bedenken ze wel dat rotondes de doorstroming bevorderen. Jaja. Sinds hier aan het einde van de wijk zo’n kreng ligt, hebben we elke ochtend files en staan de toevoerstraten allemaal vast. Toen daar nog een normale kruising lag, was er nooit echt sprake van files. Maar de verantwoordelijke wethouder van toen is nu weer ergens anders actief. Met de muziek mee, of noorderzon vertrokken. En liet de burgers de ellende van de toenmalige besluitvorming. Er zouden aparte straffen voor moeten worden bedacht…. O nee, dat mag niet natuurlijk. Wellicht is niet stemmen op partijen die ons land tot een tankbaan willen omvormen beter….dringend advies!

7 thoughts on “Hoog drempelige politiek

 1. Mijn dochter woont buitenaf, aan een weggetje waar geen zinnig mens harder kan rijden dan 50, omdat er zoveel bochten in zitten. Hier eiste het ‘buurtcommitee’ dat de gemeente in dat weggetje verkeersremmende maatregelen moest nemen(..) Onze dochter was tegen, maar in de minderheid, dus er zijn nu ook daar pestbulten aangelegd.
  Nou zou het nog kunnen als die bulten met 50 km/u genomen konden worden, maar nee, je moet er stapvoets overheen, kijk en zulke bulten zouden door de rijksoverheid verboden moeten worden!
  In de straat onder ons balkon heeft men er ook gemaakt, maar daar kan je overheen met de daar geboden 50 km/u en het is er absoluut rustiger op geworden. Zo kan het dus ook.

  Like

  • Dat je in bepaalde gebieden van die drempels aanlegt snap ik nog wel, maar hele buurten en straten er mee vergeven is echt te gek voor woorden. Rotondes is precies hetzelfde. Ze dienen echt soms geen enkel doel. Behalve om het verkeer op te houden of te pesten. Ik zie er geen enkele noodzaak in, behalve als je ze aanlegt op plekken waar normaal doden vallen door lieden die maling hebben aan alle verkeersregels…

   Like

 2. Wat er ook bedacht wordt om in een woonwijk of rondom een school de snelheid tot 30 km te beperken?
  Het werkt niet.
  Terwijl de ouders graag een basisschool uit kiezen in een rustige groene omgeving.
  Maar ook waarom jonge gezinnen een autoluwe woonomgeving voor hun opgroeiende kinderen uitkiezen.

  Ik zie het met elke maatregel vooral mislukken.

  De (bijna) ongelukken geven tenslotte vooral veel gedoe.
  De tijdwinst voor de automobilist is altijd te verwaarlozen op de totale reistijd!

  Het maakt mij niet uit tenslotte heb ik alleen maar een carport, geen auto en geen rijbewijs.

  Vriendelijke groet,

  Like

  • Als ouders hun kinderen naar school brengen en dit doen zonder acht te slaan op de regels dien je controlerend op te treden. Gewoon bonnen uitdelen. De meeste Stadswachten hebben weinig meer te doen toch? Dus aanpakken waar het nodig is, maar niet met schroot schieten omdat je dan wellicht ook die verdwaalde mus (vergeef me de uitdrukking..) raakt….

   Like

 3. Tja…. hier spreekt een getergde automobilis die in zo kort mogelijke tijd van A naar B wil.
  Ik ben het dit keer niet helemaal met je eens, rotondes werken véél beter dan verkeerslichten en dat heb ik bij ons in de buurt kunnen zien op een kruispuntje waar vroeger verkeerslichten stonde en we áltijd moesten wachten met meerdere auto’s.
  Verkeersdrempels zijn helaas nodig omdat mensen maar al te vaak vinden dat juist hij/zij een goede reden ..heeft om als een idioot door een woonwijk te scheuren. Die drempels zijn, mist duidelijk zichtbaar bést te nemen , het vraagt een beetje “techniek” én uiteraard aangepaste snelheid.
  Tijdig afremmen en rustig de drempel op en dan gas geven om ervan af te rijden, dan klappert er niets. …

  Like

  • Getergd ben ik zelden hoor. Behalve als ik weer eens een schraapgeluid hoor onder de auto omdat ik ondanks een meer dan aangepaste snelheid toch niet over een drempel heen kan komen. Na 2,2 miljoen kilometertjes achter het stuur weet ik best hoe je met een auto moet rijden. Maar als ik zelfs mijn eigen buurt niet uit kan komen omdat ik na het nemen van de eerste drempels hier in de file kom in straten die voorheen doorgang verschaften richting ontsluitingswegen en nu vast kom te staan in de eigen woonomgeving vanwege een rotonde die zo nodig moest worden aangelegd…tja… En dat is echt in heel Nederland het geval…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.