Museum Weesp

Weesp, aardig en in mijn blogverhalen wel eens meer meegenomen als onderdeel van de inhoud, is een leuke kleine stad aan de Vecht. Dat kleine gaat er steeds meer vanaf, de stad groeit met de dag en wie dat wil zien moet eens gaan kijken daar. En als je er dan bent kijk meteen ook eens rond in het oude Stadshuis van deze Vechtstad dat echt centraal in het centrum uitkijkt op de omliggende straten en pleinen. Maar ook een verrekte aardig en door vrijwilligers bestierd museum herbergt op de bovenste etages. In diverse zalen en kamers daar exposeert men zaken die er uit de bodem zijn gehaald, men biedt er schilderijen aan met oude bestuurders van stad en omringend gebied. Want dat Weesp, was anders dan nu, voor een deel verantwoordelijk voor het hele gebied er om heen, inclusief de Bijlmermeer. Dat gebied werd op enig moment door midden gesneden door het toen nieuwe Amsterdam-Rijnkanaal en dat beperkte de invloed van Weesp direct.

In dat museum krijg je ook de indruk hoe welvarend dit stadje ooit was. De strategische ligging aan de Vecht maakte dat er heel wat industriele activiteiten plaatsvonden die vaak midden in Weesp terug te vinden waren. Zoals de chocoladefabriek Van Houten die daar decennialang dominant haar geur en kleur verspreidde. Tijdens ons bezoek aan het museum liep er net een expositie over dat bedrijf met die best grote naam dat begin jaren 70 het loodje legde doordat de concurrentie van grotere bedrijven en merken niet meer te bevechten viel.

De fabrieksgebouwen verdwenen. Dat zelfde lot trof de farmaceutische activiteiten die o.a. ooit van Philips waren en terug te vinden langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Gelukkig is er nog veel bedrijfsmatig ondernemerschap in Weesp te vinden, waardoor werkgelegenheid hier nog aardig wordt gegarandeerd. Dat museum kent buiten haar eigen onderkomens op die genoemde etage ook nog een soort dependance die een etage lager terug te vinden is. Daar is een ‘marmeren etage’ te vinden die compleet is opgebouwd met dit zware maar ook vrijwel onderhoudsvrije materiaal. Zeker ook de moeite van bezoek waard. Het oude stadhuis zelf diende ooit ook als rechtbank, cachot en op de binnenplaats als executieplek. Bizar bijna, maar wel efficient. Later werd het vastgebouwd aan een weeshuis voor armen en hulpbehoevenden.

Een heel complex dat van buiten en binnen duidelijk maakt hoe onze geschiedenis vaak is verbonden aan geloof en ondernemerschap. Zonder dat was dit een klein dorp langs het water gebleven. Nu een aardig plaatsje met fraaie forten uit de oudheid, mooie molens, geweldige horeca en leuke winkels. Weesp koos zelf om zich aan te sluiten bij de hoofdstad een paar jaar terug en dat zal heel veel invloed gaan hebben op de sfeer en bevolkingssamenstelling hier. Te hopen dat men het typisch Weespse karakter weet te behouden. Wat ik al eerder schetste rond de keiharde handhaving door het Amsterdamse Parkeerbeheer hier nadat men halverwege dit jaar betaald parkeren invoerde, geeft op dat punt te denken. Gelukkig is daar het genoemde museum waar je nog even terug kunt in de tijd en genieten van een groots verleden. Met de Museumjaarkaart krijg je ‘gratis’ toegang, er zijn liften voor hen die de monumentale trappen iets te veel van het goede vinden en er is een kleine museumshop achter de ingang. (Beelden: eigen archief)

14 thoughts on “Museum Weesp

  • Toch heb ik er vaker over geschreven. Het stadje aan de Vecht ligt pakweg 20km vanaf het centrum van Amsterdam richting het oosten en oogt vaak als een miniatuur-Amsterdam. Hert Amsterdam-Rijnkanaal is de fysieke grens tussen de grote en de kleine stad….

   Geliked door 1 persoon

 1. Hi, I’m Fairy Queen, I’m an Italian artist and I have been to Amsterdam to see the city and also the works of art. I liked the city very much and also the works of art. I loved the artists’ quarter and the tulip market, which are my favorite flowers. If I go back one day I will try to visit the places you talk about. I saw Van Gogh’s self-portrait and I was very sick because it conveys a lot of sadness and I had to leave because I was sick. It was so intense and painful for me. The only problem we had was finding a restaurant with real Dutch cuisine because the whole city is full of fast food and European but not Dutch food. This disappointed me very much. We also tried to order something in our hotel (the Fashion Hotel, chosen for its swimming pool, because I had to train) but there was only Italian food on the menu, which I found absurd. So I don’t know anything about Dutch cuisine. Then I would like to go back to Amsterdam in a warmer period because that time it was November and I felt too cold and I didn’t understand how all the people went around without a woolen cap and scarf. I was all covered and shivering from the cold. However this city has remained in my heart and I would like to know it better.

  Like

  • Good day to you and welcome to my blog. For good order’s sake, Amsterdam is a beautiful but also international orientated city. Due to the past in which trading and mixing all cultures throught the ages was common, the international visitors to the city will find everything all cultures and natives from countries all over the world have to offer. This reflects also to the wide aray of restaurants in our City. The Dutch did eat quite simple in the past ages, but due to all imported cultures we learned to eat Chinese, Thai, Italian, Spanish or even Ethiopean foods. But ofcourse there are typical Dutch restaurants as well. But mostly not to be found in the tourist-area of our city. Widen your search-area and you can spot them. It might be handy to point at the Dutch tourist agency VVV (also offering their services in an office just across the entrance of the Central Station Amsterdam) which would have advised you for that matter. While you react to this item about the Museum in Weesp (15km’s southeast of Amsterdam) you could find Dutch cuisine there too. And..it is to be reached by local train and bus as well…..

   Like

   • Thanks for your explanation. I didn’t know there was this agency in the station. I didn’t think it was so difficult to find local food in the city otherwise we would have organized better before leaving.
    For now I have postponed all the trips because with this covid situation I can no longer take a plane without the Green Pass. So I hope this absurd Green Pass rule ends otherwise I won’t be able to travel.

    Like

   • Covid changed the world. Whic h means that just about every country has it’s own ruling and QR-codes to be carried. Just today the Dutch Government relased the tight rules for restaurants, museums, etc so we can go there again after a strict lockdown. But using the entrance-QR-codes as safeguard against un-vaccinated spreaders of the virus as it is called….. Freedom is more than running around just like that. The future looks like to be much more government-controled….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.