Zonder luchtvaart staat alles stil…

We kunnen ons dat nauwelijks voorstellen als modern denkende mensen wellicht, maar ooit was er een tijdperk waarin mensen per schip reisden als ze van het ene naar het andere land of continent wilden komen.

Reizen op de toenmalige zeilschepen duurden soms maanden met alle fysieke en geestelijke gevolgen van dien voor bemanning en passagiers. Moord en doodslag kwam nog wel eens voor, maar ook scheurbuik behoorde tot de mogelijkheden. De latere stoom- en motorschepen waren wat sneller en veelal een stuk comfortabeler, maar voor een tripje naar New York vanuit Rotterdam of Amsterdam moest je toch wel een ruim weekje inplannen. Vliegtuigen waren in het begin van hun ontwikkeling vooral door de lichte en kwetsbare constructies die lastig te besturen waren, toestellen met gebrekkige techniek. Pas na de eerste W.O. werden vliegmachines ontwikkeld die niet alleen verder konden komen dan een rondje om de kerk, maar ook in staat bleken betalende lading te vervoeren. Vracht, post, passagiers.

K.L.M. werd een van de pioniers op dit gebied, opgericht in 1919 en nu nog steeds bestaand deed men verwoede pogingen om het luchtvervoer niet alleen tussen Europese steden maar ook met het toenmalig Nederlands-Indie op poten te krijgen. Bij de zuiderburen deed de toenmalige Sabena hetzelfde door het thuisland te verbinden met de Congo in Afrika waar de Belgen heel wat zakelijke belangen hadden in die jaren. Grote namen van toen natuurlijk Fokker en Junkers, maar ook Dornier, De Havilland of Farman.

Vliegtuigen hadden per definitie vaak een enkele motor, later werden er voor grotere prestaties en veiligheid meerdere aandrijfbronnen ingebouwd. Een vliegboot van Dornier had er 12 op enig moment, was zo groot dat hij in theorie wel 100 passagiers kon vervoeren, maar dan kwam het ding nauwelijks 20 meter hoog. Toch vloog die machine ooit rond de wereld en bezocht daarbij ook New York. Dat bezoek aan de die aansprekende Amerikaanse stad kon voor W.O.2 ook per luchtschip. Nog steeds zijn er (veelal linkse) mensen die daarin geloven maar het waren in die vooroorlogse jaren toch vooral enorme drijvende en brandgevaarlijke gaswolken in verpakking.

De luxe vergelijkbaar met de toenmalige oceaanstomers, maar de snelheid ook. Een beetje luchtschip haalde de 100kmu wellicht maar door weersomstandigheden was dat vaak net zo min een pretje om aan boord te zitten als op een schip in hoge zeegang. Nee, het landvliegtuig zou uiteindelijk de strijd om de gunst van de passagiers winnen. Zeker na WO2 toen veel technologie uit die oorlog kon worden benut voor de bouw van echt potente en comfortabele passagiersvliegtuigen waarbij de ontwikkeling van motoren zo snel ging dat we binnen 15 jaar van enorme zuigermotoren via turboprops bij pure straalaandrijving terecht kwamen en de snelheden omhoog gingen naar 1000km/u. Een vlucht naar New York duurde nu nog maar (..) 8 uur. En we vlogen op 10km hoogte.

Weer tien jaar later verschenen de eerste jumbojets en kwamen ook de Supersone Concorde en Tupolev 144 beschikbaar. De reizigers konden kiezen, de prijzen van tickets afgestemd op die keuze. Voor de supersone machines werd een toeslag berekend, wie achter in een Jumbojet plaatsnam vloog voor een luttel bedrag over de oceanen. De wereld ontsloten, wie wilde zien hoe het leven in Azie of Australie was kon daar binnen een halve dag zijn.

De verspreiding van culturen over de wereld werd er ook door beinvloed. Niets was meer ondoorgrondelijk of geheim. Arme mensen reisden naar rijkere streken en rijke toeristen bevorderden de economie van de arme landen. Het gevolg was de ontwikkeling van het massa-toerisme. Alles bereikbaar voor een betaalbaar bedrag. Sommige landen kwamen helemaal boven Jan daardoor, en de gemiddelde toerist van waar ook droeg bij aan de globalisering van alles wat met handel en wandel van doen heeft. Vliegtuigen als ruggengraat voor ons wereldwijde vervoer. Bedenk maar eens dat we dat nog met zeilschepen zouden moeten doen, of met andere vormen van vervoer zoals olifanten zoals Hanibal ooit deed.

Nee, die luchtvaart hoort bij onze tijd zoals (in de meeste situaties)mannen bij vrouwen en slechte zomers bij Nederland. Wie terug wil naar de oude tijden verlangt dus kennelijk naar een wereld waarin we weer achter de dijken verkeren en geen blik op de wereld mogen werpen. Waarin reizen iets vies is en alleen voor een zekere elite weggelegd. Verdomming van de bevolking zal het gevolg zijn. Maar ik kan me niet voorstellen dat het ooit zover zal komen. Daarvoor is die luchtvaart echt te essentieel geworden voor ons voortbestaan. Ook al kent het ook wat nadelen natuurlijk…Maar die wegen nooit op tegen de voordelen. (Beelden: archief)

27 thoughts on “Zonder luchtvaart staat alles stil…

 1. Vorig jaar rond deze tijd werd op NPO de dramaserie Vliegende Hollanders uitgezonden die over de beginjaren van de Nederlandse luchtvaart ging. Over vliegtuigbouwer Anthony Fokker en KLM oprichter Albert Plesman. Bevatte veel nieuws voor me. Ik heb er graag naar gekeken. Alleen de auteurswissel halverwege vond ik echt onnodig. Maar goede serie. Ook gezien?

  Geliked door 1 persoon

  • WC Eend onderzoek is zelden baanbrekend of op waarheid gebaseerd. Cijfers CBS zijn duidelijker. Uitstoot van luchtvaartsector in NL is 2% van het totaal. Openhaarden zijn al schadelijker en de agrarische sector met 40% wel een stukkie heftiger. Maar ook biomassacentrales zijn 50 keer vervuilender dan de aloude gascentrales die ze moeten vervangen. Groenlinkse retoriek zoekt zondebokken als altijd, maar weigert de hand in eigen boezem te steken. Want….mensen, verstening van groene ruimten en zo meer zorgen voor de grootste mate van vervuiling. En laat nu net de massa-immigratie daarbij een grote rol te spelen. Elke week op dit moment 1500-2000 nieuwkomers erbij. Links zwijgt. Want die industrie mag onbeperkt doorgaan van de gektesektes die dit prediken. Luchtvaart stoppen is de weg naar totale ondergang van onze samenleving. Wie dat zoekt is eigenlijk verraderlijk bezig…

   Like

 2. Maar het zóu allemaal wel wat minder mogen wat mij betreft. Zelf heb ik totaal geen behoefte om andere werelddelen te bezoeken, dat lijkt dan makkelijk oordelen. Maar toch, ik zou liever zien dat er minder spullen van hot naar her gevlogen werden( blijf liever wat zelfvoorzienend als land) en men niet voor een weekendje over de wereld vliegt.

  Geliked door 1 persoon

  • Stel je die samenleving eens voor. Geen globalisering meer, maar alleen op ons zelf aangewezen. In dat kader moet je dan ook bedenken dat familie niet meer van elders ‘even terug naar huis’ kan. Dat we niet meer zullen weten hoe de wereld in elkaar steekt. Nederland Eerst het gevolg. Net als America First. Het is een ondenkbare situatie. Luchtvaart is een democratisch begrip, je hebt de keuze er al dan niet gebruik van te maken. Maar dan ook consequent zijn, en helemaal niets meer kopen of gebruiken wat van elders afkomstig is. Zal een lastige worden….

   Like

   • Ho ho, niet op hol slaan, ik heb het over “het kan wel iets minder”. De opa en oma van Henk voeren naar de USA om hun twee geëmigreerde kinderen te bezoeken. Zó ver hoeven we nou ook weer niet gaan, maar een paar keer per jaar met vliegvakantie is nou ook weer niet nodig.
    Ik ben toch wel vrij alert op Hollandse producten kopen waar het voedingsmiddelen betref. Het is achterlijk om sperziebonen per vliegtuig hierheen te halen en hier de boeren weg te jagen.

    Like

   • In de huidige discussies worden feiten nog wel eens vergeten en vervangen door linkse flauwekul. Dus reageer ik bijna zwart/wit om aan te geven wat de gevolgen zijn van aan de ene kant wel ‘minder minder’ te bepleiten, maar aan de andere kant ‘meer meer’ te blijven oreren. Denk de luchtvaart weg en we krijgen een samenleving die echt richting de Middeleeuwen dan wel die van de 19e eeuw terug zal zakken. En in die periode was het gewone volk armoedig, dom gehouden, moest slavenarbeid verrichten (ook dat wordt op links nog wel eens vergeten)voor een hongerloon, kende geen vakanties en leefde van de straat of wat het schrale land opbracht. Juist door gebruik van vliegtuigen zijn we in contact gekomen met andere zaken. Die boontjes ja, maar ook bloemen, (de hele Aalsmeerse economie en die van de Bollenstreek draait er grotendeels op). Luchtvaart goedkoper en sneller dan schepen. Waar men met containerschepen nu probeert de achterstand in te lopen. Maar die boten varen weer op stookolie, niet meteen een schone brandstof. Zeilschepen net zo min een alternatief overigens als zeppelins en luchtballonnen. Die varen op linkse gebakken lucht. De actuele situatie vandaag maakt duidelijk dat we Marokkaanse medelanders met Transavia terug kunnen halen uit het thuisland, maar ook Afghanen die bij de duizenden tolk waren voor het Nederlandse leger (..), en de halve Surinaamse bevolking hierheen vlogen toen men vluchtte voor de eigen zelfstandigheid. Ik was zelf altijd blij als ik weer eens een meeting ergens had dat ik de eerste ochtenvlucht heen kon nemen en de laatste avondvlucht weer terug. Dat maakte de dagen efficient. De meeste bestemmingen per trein of auto slechts na een dag rijden bereikbaar. Vermoeiend en niet meteen goedkoper. Daarbij, luchtvaart heeft enorme stappen gezet op gebied van geluid, verbruik en uitstoot. Het gemiddelde geluidsniveau bij Schiphol was in de jaren 70 110-120dB, dat is nu nauwelijks 90dB. En de toestellen werden alleen maar groter. En efficienter. Dat er businessmodellen zijn ontstaan waarbij budgetvliegers in staat zijn je voor 75 euro naar Barcelona te vliegen is helemaal niet zo gek. Dat is ondernemerschap. En is goed voor de economie. Wie dat allemaal terug wil draaien moet zich echt de alternatieven bedenken. En ook eerlijk zijn over de bakken geld die achter de trein worden aangedragen om dat systeem draaiende te houden.

    Like

   • Als ik het al zwart/wit zie (en ik geef het zelf toe…) is dat om weerwoord te bieden tegen al te rood/groen gekakel over onderwerpen waar ik me mee verwant voel en de feiten echt ken. Waar ik geen verstand van heb zal ik veelal omzeilen. Maar….mijn mening zit verpakt in mijn blognaam. Ik vertolk niet de mening van polcor-Nederland maar van mij zelf….Houdt het ook spannend….:)

    Like

   • Je schrijft in deze reactie veel waarheid!
    Je vertolkt een mening.

    Dat is wat anders dan feiten geven.

    Jouw mening respecteer ik.
    De wijze waarop je feiten afwijst verbaasd mij telkens weer!

    Zeker ook omdat je feitengevers veroordeeld en verdoemd.

    Dat niet alle feiten in jouw of mijn straatje passen is een gegeven.

    Ik kan vervelende zaken accepteren.

    Waarbij jij telkens weer met een stortvloed van beschuldigingen los gaat.

    Ach, elk voordeel heeft een nadeel. Aldus een bekende Amsterdamse filosoof.

    Vriendelijke groet,

    Like

   • Mijn mening baseert op feiten. Zelden of nooit op aannames of verwijzingen naar iets wat niet waar is. Wie niet in de spiegel wens te kijken moet niet raar opkijken als die spiegel op enig moment wordt voorgehouden. Over de door mij beschreven en geliefde sectoren wordt van alles en nog wat uitgekraamd door namaakexperts, beroepsklagers, extremisten en namaakomwonenden. Die vergeten zijn dat zij veel later bij een vliegveld (of spoorbaan/snelweg/trambaan) zijn gaan wonen en daarna begonnen te klagen over overlast. Dat vertekent elke discussie. Maar als ik jou voorhoud wat de gevolgen zijn van verstening, van ontbossing t.b.v. biomassacentrales (Diemen) of massa-immigratie, wordt het altijd stil. Want dat mag niet besproken worden. Dat zijn de groenlinkse parels in de kroon. Maar die hebben meer invloed op ons aller milieu en toekomstig klimaat dat die 2% uitstoot van vliegtuigen. Dan gaat het over onttrekking van groen landschap voor woningbouw, financiele verliezen door allerlei subsidies of veiligheid, uitstoot vergroting, enz enz. Wie zwijgt stemt toe. En dat is zo kwalijk dat ik er altijd aandacht voor zal blijven vragen….

    Like

   • Al langer ben ik geen GroenLinks lid en/of kiezer.

    Maar dat is jou volledig ontgaan?

    Verbanden leggen is belangrijk. Maar aan jouw voortdurende scheldtirades kan ik geen touw vastknopen.
    Soms laat ik mij verlijden om iets te weerleggen.
    Soms probeer ik mijn idealen te verduidelijken.

    De welbekende copy past reacties van jouw kant weerhouden mij om er een lange draad van reacties van te maken.

    In de door jou geliefde sectoren zijn nieuwe ontwikkelingen gaande. Al lijkt het er telkens op dat jij verouderde technieken blijft verheerlijken?

    Vriendelijke groet,

    Like

   • Opmerkelijk weer, uit dit antwoord blijkt precies dat wat ik al eerder schreef. Wijzen maar niet weerleggen. Niet ingaan op heikele thema;’s maar steeds maar weer dezelfde argumenten benutten om kennis en ervaring onderuit te halen voor een links en onhaalbaar ideaal. Waar blijft de inhoud? Waarom niet erkennen dat wat ik schrijf gewoon waarheid is en al dat gedroom over een betere toekomst financieel maar ook qua bevolkingssamenstelling niet houdbaar. Feiten zijn dat wat ik schreef. Uitstoot en geluidshinder met grote stappen teruggebracht, men onderzoekt alternatieve aandrijfbronnen voor de korte afstanden. Maar dat zegt ook alles over wat er op het spoor gebeurt waar een monopolist met miljarden subsidies op de rails wordt gehouden, reistijden biedt die 10 keer zo lang zijn als het vliegtuig. Maar ook dat een land dat zucht onder een constante instroom van kansarmen een keer door de knietjes zal gaan. Failliet, maar volgens links moreel superieur. Tis maar waar je voor kiest. Maar jij, beste Rob, kiest in alle openheid zelden of nooit. Typerend voor linkse duiders…

    Like

   • In mijn eigen blogposts is te lezen welke keuzen ik in mijn eigen leven maak.
    Waarbij ik mij niet verschuil achter wijzen naar andere grotere boosdoeners. Maar waar ik zelf actie onderneem.

    Duurzame innovaties omarm ik. Verouderde Technieken zeg ik vaarwel.
    Maar dat heeft vooral met mijn positieve denken te maken.

    Stille groet,

    Like

   • Als echte democraat ontzet ik niemand zijn/haar mening uiteraard. Zal wel duidelijk zijn dat ik over bepaalde zaken een mening heb die zelfs aansluit op wat jij af en toe schrijft, maar ik denk toch dat ik realistischer kijk naar de wereld dan jij. Ervaringen uit het verleden en zo. Wat jij verouderd noemt is voor mij modern, waar jij liefde voor voelt noemt ik 19e eeuws. En ik zie niks in overdaad. Dat schaadt altijd. En dan komt die ervaring weer. Wat we meemaakten aan gruwelen in de Bijlmer, wat ik zag in Amsterdam-West, daar speelt het milieu of klimaat geen enkele rol. Maar er is meer, lieden als Samsom die geloven dat je met vooroorlogse technologie (zeppelins) de luchtvaart van nu kunt vervangen?? Stapelgek! Paardentrams? Trekschuiten? Verboden voor autoverkeer? Elektrische auto’s?? Die ‘nieuwe’ technologie is al meer dan 100 jaar oud en overwon nooit haar praktische nadelen. Los van het laadstroomnet is de praktische bruikbaarheid zodanig matig dat mensen niet echt met zo’n ding op vakantie kunnen. En ja Rob, ik heb er ervaring mee. Mijn merk van toen verkocht die wagens al in 1993. Actieradius 200km, en kostte het dubbele van een benzineversie. Niks veranderd. Kortom, duurzame innovaties lijken leuk en praktisch, ze zijn het niet. Een truck op elektra heeft 5 ton dood gewicht nodig aan accu’s. Hoeveel zou een beetje Boeing moeten meenemen denk je?? Vele tonnen. De nu net met veel vertoon in de media gepresenteerde Pipistrel leskistjes kunnen van Breda niet naar Texel vliegen, moeten dan tussenlanden op Lelystad of Hilversum om bij te tanken. Nuttige lading? Twee personen! Kortom, in dromen valt niet te vliegen, rijden of wonen. En dat jij je zaakjes naar eigen idee voor mekaar hebt zegt niet zo veel. Immers, je verlaat je eigen buurt nauwelijks. Kijk eens rond in de wereld, richt de blik op het socialistische arbeidersparadijs China…en bedenk dan dat wat wij hier doen peanuts is.

    Like

   • Vreemd dat je invult waar, hoe en met wie ik mijn tijd doorbreng.
    Her afgelopen weekend heb ik contact gehad met een professor van een Nederlandse universiteit en een ongeschoolde illegaal van Amsterdam.
    Naar achtergond gekeken heb ik het afgelopen weekend tijd doorgebracht met vrienden uit 3 werelddelen.
    Voor mijn boodschappen heb ik dit weekend 5 stadsdelen in Amsterdam bezocht.

    En ja, in over dit blog beschrijf ik zo’n vijftal terugkerende blogonderwerpen. Al heb ik ook een serie over Vietnam, Filipijnen en Tanzania geschreven.

    Vooral door mijn vrijwilligerswerk probeer ik andere levenswijzen te ontdekken en waarderen. Zoals ik ook andere bloggers probeer te begrijpen.

    Oordelen en veroordelen ontvang ik regelmatig al probeer ik daar zelf niet in mee te gaan ….

    Stille groet,

    Like

   • Maar je doet dat wel. Als je dan zoveel inzicht hebt, pas dat dan ook toe als je andersdenkenden tegen komt die pas gaan wijzen als jij dat ook doet. Ik bezoek als ik wil elke dag verschillende stadsdelen. Ben trots op de stad en haar inwoners als die echt iets bijdragen en niet mekkeren over alles wat ‘verkeerd’ is. Die ook begrijpen dat Schiphol 102 jaar oud is en dat zij zijn gaan wonen in een stad waar een vliegveld naast ligt dat zorg voor werk van honderdduizenden. Waarvan ook bekend was en is dat de aan/uitvliegroutes over bepaalde wijken gaan en dat daar de omringende gemeenten maling aan hadden en gewoon bouwden. Waar de halve Surinaamse bevolking werd bediend toen die hierheen kwam vanaf 1975. Die snappen dat je met fietsen en trams geen miljoen mensen mobiel kunt maken of houden. Die snappen dat je toeristen nodig hebt om de economie overeind te houden en dat dit iets mag kosten. Het zijn de extremisten en dromers die menen dat de Middeleeuwen terug moeten komen en de stadspoorten open moeten staan voor duizenden nieuwelingen per jaar. En dat we dan leven in een stad die voelt als een dorp, omringd door windmolens e n waar het paradijs geldt voor een kleine elite die wel mogen wat het volk verder wordt onthouden. Leert men dat op de uni’s van de stad? Jazeker! UvA blijkt een bron van links-denkers waar men blanke mannen uitsluit van functies omdat men inclusief (..) wil zijn. Is dat het referentiekader? Ja? Nee toch!

    Like

  • Als je terug wilt naar de Middeleeuwen is het een optie om alles te doen met zeilschepen en trekschuiten uiteraard. Moet je ook de consequenties daarvan willen aanvaarden. Verloedering, verpaupering, verarming en vooral verdomming van de samenleving het gevolg.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.