Art Zuid 2021

Al eerder heb ik in mijn blogserie in het verleden aandacht gegeven aan de erg interessante Amsterdamse kunstroute-expositie Art Zuid.

Eenmaal per twee jaar gehouden dekt dit de chique lanen van Amsterdam-Zuid aardig af tijdens de drie zomermaanden juli-augustus en september. Dit jaar wederom en dus afgelopen maand even bezocht. Als altijd startten wij bij het Amsterdamse WTC en liepen zo de Minervalaan af richting de hoofdroute die o.a. langs de Apollolaan te vinden is. Kunst is altijd een kwestie van tot je laten komen, op je in laten werken en je dan afvragen wat iemand bezielde om iets wat lastig te vatten is toch in materiaal om te zetten. De een slaagt daar wat beter in dan de ander, maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Zelf vind ik het altijd aardig als er een beetje herkenning in te zien valt.

Of humor. Wat dat betreft moet je niet zijn bij die in ons land nog best bekende en gewaardeerde beeldhouwer Armando. Aan mij gaan klonten zwart graniet die een genummerd menselijk figuur moeten voorstellen compleet voorbij. Maar gelukkig zijn er veel mij verder meer onbekende lieden die er toch nog iets aardigs van weten te bakken. Dit jaar gaat het om figuratieve kunst en dat is natuurlijk multi-cultureel en dito interpretabel. Een vrijheidsbeeld zoals in New York neergezet, maar dan weergegeven als zwarte vrouw past wel weer in het woke-denken van 2021 onder een klein deel van de bevolking.

Het wekt dan nog wel een glimlach op. Spiegelende objecten die als een selfiemagneet werken kunnen er ook goed doorheen. Maar het was allemaal wel een stuk serieuzer dan in vorige edities. Gevolg van de corona-ellende waarin wij zaten in de afgelopen periode? Het zou zo maar kunnen. Zelf vind ik het wel weer leuk om door dat echt chique Zuid heen te sjouwen waar elke vierkante meter woonoppervlak zoveel geld kost dat je daar soms elders een heel bosperceel voor aanschaft. Ook de architectuur is vaak prachtig, dat is de bonus die hangt aan het bezoek van deze expositie. Prima initiatief en voor herhaling vatbaar zou ik denken. En ach…beetje route…zo 10.000 stappen verder. Ook goed voor de conditie. Mits je daarna niet een van de leuke horecatentjes bezoekt die wij zo goed kennen van en in dat Zuid, want dan is het een ware kunst om niet van een der heerlijke lekkernijen te proeven die men met verve aanbiedt. Art Zuid 2021 loopt nog tot en met 17 oktober a.s.

U bereikt het met het OV door in te zoomen op Station Zuid/WTC. Goed bereikbaar per trein en metro, maar ook zijn er tramverbindingen met Amstelveen en busverbindingen met andere delen van de stad. Kost niks die expositie…dus wat let je?? Voor de goede orde; van de tientallen opgestelde stukken pikte ik er voor de leesbaarheid slechts een paar uit. Er is uiteraard veel meer te zien. (Beelden: Yellowbird)

8 thoughts on “Art Zuid 2021

 1. Mooi dat jij hier aandacht aan besteedt. In jouw oude flat gaat nu de discussie wie er verantwoordelijk is voor het onderhoud en beheer van Mama Aisa op het kleine eiland in de Grubbezee.
  Kunst is mooi en belangrijk. Het verhaal dat de randen van de Nachtwacht zijn weggesneden vanwege een te kleine nieuwe lijst gebruikte ik wel een als beeldspraak. Maar het schijnt echt te zijn. Minder geld en we halen een stukje van een kunstwerk of we laten het verloederen.

  Kunstminnende groet,

  Geliked door 1 persoon

  • Echte kunst verdient respect en aandacht…..Vandaar dat wij elke twee jaar ook dat ArtZuid bezoeken. Maar ook al dan niet bekende musea. Soms is het schrikken wat men uitstalt, maar vaak erg interessant omdat het zo veel vertelt over hoe wij Hollanders zijn geworden die best trots mogen zijn op onze tradities en normen en waarden…

   Like

 2. Te ver, anders zou ik zeker een bezoek brengen, maar ze staan ongetwijfeld op Internet of in krantenreportages.
  Ik ben altijd nieuwsgierig naar de kunstwerken maar kan ze niet altijd thuisbrengen en ben absoluut geen kenner.

  Like

  • Voor ons is het wandelafstand, zij het een lange wandeling, maar toch! Het plezier van deze expositie is dat het een fraai deel van deze stad is waar het ook niet zo heel druk is vaak en je dus in een erg fraaie ambiance van kunst kunt genieten, maar ook van de omgeving en architectuur…

   Like

 3. Misschien dagt ik voor de parken en de mooie huizen er zou willen rondwandelen , de kunst een beetje op de koop nemen. Misschien dat er hier en daar dan toch nog iets in de smaak zou kunnen vallen van de kunst, dat is dan mooi meegenomen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.