Contact…

Stap eens een restaurant binnen, laat je vervoeren door metro, bus of trein en ontdek dat wij mensen kennelijk niet meer zonder die moderne communicatievorm kunnen die we nu ‘Smartphone’ noemen. Zelfs redelijk verstandige mensen die vroeger een boek lazen of met hun medereizigers in gesprek raakten zitten nu te appen of kwekken de hele weg, dan wel aan tafel tussen de gerechten door, de meest intieme geheimen door te kakelen met iemand dit dat op een andere locatie ook doet. Moeders met drie kinderen in een ‘bakfiets’ vol boodschappen hebben dat ding ook aan het oor en sturen met hun andere hand het vehikel dwars door het drukke verkeer. Mensen bestellen dingen online, delen tikkies uit, kijken of het tijdens hun geplande tochten zal gaan regenen, volgen het nieuws en houden contact met hun huis dat digitaal vertelt of de veiligheid is gegarandeerd of dat de kachel wel op tijd aanspringt.

De Smartphone/iPhone, een uitvinding die ons leven nog meer veranderde dan zijn voorganger, de mobiele telefoon of zoals de Duitsers hem noemden, ‘Handy’. Vanaf het moment dat we die dingen invoerden waren we bereikbaar voor alles en iedereen, hadden toegang tot meer informatie dat een beetje encyclopedie ons vroeger te bieden had en voelen we ons vaak koning(in) in een eigen domein. Vloggers zijn afhankelijk van die dingen en sociale media als Facebook, Twitter, Instagram of TicToc zouden niet bestaan zonder onze honger naar die apparaatjes. En door het fenomeen ‘contract met toestel’ is het ook voor hen met minder inkomen of jeugdige leeftijd mogelijk een aardige smartphone te bekomen waarmee de geneugten van onze moderne tijd zijn te verwezenlijken. Kinderen van 10-12 jaar lopen er mee rond maar ook veel ouderen die daardoor toegang krijgen tot een andere wereld dan van de eens per maand langs komende kinderen die dan vertellen over het nieuwe bankstel of succes van de een of ander bij dit en dat bedrijf. Ook ouderen kennen hun weg en genieten van de leuke zaken die deze communicatiemiddelen te bieden hebben.

Zijn er dan soms ook nadelen? Tuurlijk. Die dingen vertellen ook aan derden waar we waren, met welk ander toestel we contact hadden, welke websites we opzochten, in welke winkels we zoal binnenstapten. Zoek op Google (de grote zoekmachine..) maar eens op een bepaald onderwerp naar informatie en je zult snel zien dat die verrekte smartphone je in de volgende dagen allerlei relevante (..) advertenties of aanbiedingen te bieden heeft die met de zoekopdracht te maken hebben. De optelsom van de digitale samenleving is natuurlijk niet altijd positief. De Chinese overheid houdt precies bij wat haar onderdanen zoal uitspoken. En bij gedrag wat Bejing niet bevalt krijg je minder krediet, een slechter huis en soms zelfs een onderhoudend gesprek met een van de volkscommissarissen die letten op jou als individu. En toch mensen, geven we voor een nieuwe smartphone met enig gemak zo 700-1000 euro uit om toch vooral de laatste en nieuwe techniek te kunnen bezitten. Want het is zo handig. En ik ga er in mee. Elke nieuwe smartphone is weer sneller, helderder, beter, en maakt nog betere foto’s die je dan als je wilt zo meer kunt posten op de bediende sociale media. Buitengewoon handig. En die al dan niet digitiale camera’s….die zijn intussen zo 2010….. (beelden: Eigen archief)

16 thoughts on “Contact…

 1. In het eerste half jaar dat ik in Amsterdam woonde verbaasde ik mij in elke tram en/of bus. Met het kenmerkende Amsterdamse accent kreeg ik de meest intieme verhalen te horen. Regelmatig vertelden wildvreemde mij de meest persoonlijke verhalen, vooral verdriet en leed en heel soms vreugde. Meestal werd zo’n verhaal halverwege onderbroken. Een overstap of het bereiken van de bestemming maakten dat de verteller verdween.
  Op zo’n zelfde manier kon ik de intieme gesprekken van de passagiers voor of achter mij volgen.

  Zelf ben ik vooral gesloten over persoonlijke en intieme zaken. En zeker tegenover onbekenden …

  Wat mij nu stoort is dat sommige telefoongesprekken met zeer slecht bereik gevoerd worden. Het geluidsvolume is dan dusdanig dat ik soms het idee heb dat er ook zonder telefoon contact gemaakt.

  Ondertussen heb ik mij goed aangeleerd om alle gesprekken links of rechts van mij volledig te negeren.

  Stille groet,

  Like

  • Mij valt het zeker in het OV op hoeveel intimiteiten men zoal met de omstanders meent te moeten delen. Maar tegenwoordig zie ik het ook bij snelfietsende lieden met oortjes in waarvan je dan flarden gesprek opvangt, en ook joggende figuren die van alles en nog wat doorspreken tijdens hun sportieve prestaties. Opmerkelijk gedrag…

   Like

 2. Ik mag graag koketteren dat ik “uit het jaar kruikje kom”. Ja ik héb ondertussen zo’n 3 jaar een telefoon met een bescheiden abonnement, omdat de oude niet voldoen opslag meer had om update’s te installeren , de nieuwe was iets meer dan 200 Euro en kan nog steeds veel meer dan ik nodig heb. Gebeld worden, soms een foto of filmpje maken dat ik dan op whatsapp deel met de intimi. Van whatsapp heb ik echt veel plezier, hou houdt me bij de mensen. Verder doe ik er niet zo veel mee en zeker niet onderweg. Waarschijnlijk ben ik een uitstervend ras. 😉

  Like

 3. Vroeger dachten ze dat de onbereikbaarheid van informatie mensen dom hield, gezien de smartphone die iedereen heeft, is dat het dus niet. Ik loop weg als ik met mensen praat en ze op hun telefoon gaan kijken. Tenzij ze iets (voor me) opzoeken uiteraard. Ik ben erg blij met het gemak van het ding vooral apps als wiki ADblockbrowser en evernote gebruik ik veel.

  Like

 4. Tegenwoordig is alles en iedereen onmiddellijk te contacteren. Soms laat ik de telefoon uit of thuis zodat ik ook eens met rust gelaten wil worden en niet de drang krijg om sociale media te doorlopen die in feite vol “niets” staat.

  Like

 5. Dan staat iemand heel hoog in de rangorde. Die heeft zijn zaakjes goed geregeld. Gedegen instructies gegeven aan betrouwbare medewerkers. Dus kan die persoon het zich veroorloven om even compleet weg te zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.