Stemmen..

Als alles goed gaat mogen we dezer dagen op een of andere manier stemmen voor de nieuwe Tweede Kamer. Indirect gaan we dan ook beslissen over de samenstelling van een nieuwe regering.

Die samenstelling hangt voor een belangrijk deel toch af van onze burgerlijke keuzes. Stemmen we massaal centrum-rechts? Krijgen we dan ook een bijpassende regering? Of doet Rutte opnieuw waar hij zo goed in is? Maling aan de mening van het volk en het roer naar links?! Volgens veel recente peilingen blijven we als volk wel massaal op de VVD stemmen. Een partij die ons door heel wat crises heeft geleid maar waar in de loop der jaren heel wat mensen verdwenen onder de druk van al dan niet heftige schandalen of politiek gebrek aan inzicht. Vooral Rutte is het gezicht van die VVD en zijn huid lijkt gemaakt van teflon. Alles glijdt van hem af. En goed politicus wellicht en ook in Europa aardig meepratend op enig niveau. De vroegere rechtervleugel van de VVD werd onder Wilders een aantal jaren terug de PVV. Een partij die veel zaken uit het partijprogramma van de vroegere VVD uitvergroot. Geen onnodige immigratie meer, de EU een wanproduct vinden, de islam een groter probleem dan welk milieu-issue ook. Maar ook een partij die heftige standpunten ook stevig neerzet. Spreekt veel mensen aan, maar niet iedereen natuurlijk. De paragraaf over de zorg in ons land is bij de PVV linkser van aard dan bij de traditionele stromingen met die naam.

Wilders intussen een jaar of 16 lang hevig bedreigd door moslimterreur of links-extremisten, maar zelf aangeklaagd om zijn uitspraken over criminele Marokkanen, waarbij de rechtszaak werd aangejaagd door vooral linkse lieden. Politiek kent zo haar valse kantjes…

Het CDA wil onder Hoekstra geen zaken doen met de PVV. Kan ook niet want het zou de partij totaal verscheuren. Ook daar vindt je linker- en rechtervleugels. Ooit was dit per definitie de regeringspartij van het land, maar na Balkenende kwam het niet meer goed met de Christen-Democraten. Ik vind zelf die Hoekstra geen goede lijsttrekker. Hij blunderde op het dossier KLM, en dat geeft weinig hoop voor andere onderwerpen.

Het CDA is vaak wel een redelijk nette partij, maar bepaald niet van smetten vrij waar het schandalen betreft. Een ronduit abjecte stroming vind ik zelf D66. Een partij die elk eigen kroonjuweel opofferde voor de regeringsverantwoordelijkheid, anderen op vreselijke manier de maat neemt maar veelal emmers boter op het hoofd heeft waar het zaken betreft rond immigratie en milieu. Lijsttrekker Kaag is niet mijn type, ik vind het een beetje een boze stiefmoeder. En haar opstelling in het conflict tussen Israel en de buurlanden of Palestijnen is op zijn zachtst aardig partijdig. Draaikontenpartij dus. GroenLinks heeft mijn sympathie al helemaal niet. Enge namaak-socialisten mengen zich daar met extremistische milieuwappies en anarchisten. Klaver is een copy-paste lijsttrekker die speeches over nam van Obama en Trudeau en zichzelf het verheven type leider vindt van een stroming die altijd gelijk moet hebben. Nee, dan heb ik meer met Lilian Ploumen. Lieve dame om te zien, maar geen katje om zonder handschoenen aan te pakken, Hoewel ik met de PvdA weinig op heb als stroming hebben ze wel een stel goede bestuurders in huis. Waarvan er twee zelfs uit allochtone kring. Abouthaleb (gepokt en gemazeld in Amsterdam) en Markouch. Als je die lui hoort spreken over rellen of extremisme weet je dat je wel met kenners van de cultuur te maken hebt en dat zij nog sterker dan sommige Nederlandse bestuurders geen blad voor de mond houden in hun commentaren of aanpak. Ik ben ook die geweldige PvdA-burgemeester v.d. Laan in onze stad niet vergeten. Voordeel van de twijfelpartij natuurlijk.

De Christen-Unie dan. Hoewel de Bijbel voor hen leidend is, merk je daar in de dagelijkse gang der dingen weinig van. Veelal goed communicerende en ter zaken kundige politici. Constructief in de kabinetten waar ze in zitten en ook in de kamer een goede vent als fractievoorzitter, Zeegers! Maar oei wat verkondigt die man soms twijfelachtige feiten en meningen. Gij zult niet liegen is een gebod dat hem vreemd is. De SP onder kameraad Marijnisse vind ik zelf een beetje een lastige. Conflicten binnen de partij worden op communistische wijze weggewerkt, maar ik vind haar als leider van de fractie te weinig strikt om er een goed gevoel bij te krijgen. Ben je als arbeider goed af met die club?? Ik weet het domweg niet. Geldt ook voor DENK. Afgevallen PvdA-ers runnen daar de tent met toestemming vanuit Ankara en Marokko. Goede praters, maar de dubbele agenda maakt mij meer dan huiverig. En dan FVD van Thierry Baudet. Wat moet je daar nu van zeggen. De man is een egocentrische kakelaar vind ik zelf en de chaos in de partij zegt wel iets over zijn leiderschap. Dan is afsplitsing JA21 van Joost Eerdmans een beter alternatief. Bij de Partij voor de Dieren vinden we vooral hen die links van Groenlinks in het politieke spectrum een stem willen laten horen. Veelal in de marge van de macht, maar wel met een bewuste stevige en soms ook wat extremistische boodschap. Zelfde geldt voor de SGP waarvan ik de vertegenwoordigers wel altijd moet nageven dat ze ter zake kundig zijn en qua uitingsvorm veel aan de kerkelijke voorgangers te danken hebben gehad. Maar ook altijd een relatief kleine stroming waar de Bible-belt zich thuis bij voelt. In de hoek van de splinters vinden we verder nog Henk Krol die van 50Plus naar allerlei anders stromingen overstapte maar de indruk wekt toch vooral voor zichzelf in de Kamer te zitten, net als een stuk of wat andere lieden die andere partijen verlieten om op eigen houtje iets van een uniek geluid te laten horen. Nieuw zijn ook wat meer extremistische groepen als BIJ1 die slechts uit zijn op gratis geld voor bepaalde groepen in de samenleving voor wie de frustratie groter is dan de wil om met hard werken te komen tot een bestaan in dit land. Ik hoop oprecht dat die lui en nog wat anderen met min of meer dezelfde insteek niet worden verkozen. Het landschap is al aardig divers. Wellicht is een kiesdrempel voor minimaal 5 zetels een optie in dat opzicht. Geeft een stuk rust. Rust die ik u als meninggever graag uitdeel voor uw keuze. Stem wijs, overtuigd, maar stem! Dat is ons grondrecht en dat moet je niet laten verlopen…

13 thoughts on “Stemmen..

 1. Er heeft er maar 1 aantoonbaar gewerkt voor zijn centen en dat is Omtzigt.De rest belooft vooral wat ze de afgelopen jaren ook al beloofd en niet waar gemaakt hebben. En als het ” dochter zijn van een melkboer ” je enige prestatie is ,dan is het droevig met je gesteld.Doe me dan maar de dochter van een kraandrijver,die kan misschien nog zingen.

  Like

  • Het blijft een land vol compromissen. Maar het gaat nu wel ergens over. Links kiest voor het milieu, rechts voor afremmen immigratie en herbouwen economie zodat mensen hun banen behouden. Maakt de keuzes toch bewuster volgens mij…

   Like

 2. Ik heb me door heel wat partijgelul heen geworsteld en daarbij niet vergeten wat er in het verleden gezegd en gedaan is. Ik vermoed dat het meeste volk weer gewoon stemt wat ze elk jaar doen en de rest van het jaar vullen met klagen dat ze niet tevreden zijn. Ik heb de voor mij belangrijkste 2 zaken gebruikt om tot een keuze te komen.

  Like

  • Als ik de peilingen zie is de verdeling tussen links en rechts wel verscherpt. Voor de ene kant is het ‘klimaat’ het belangrijkste onderwerp, voor de andere kant ”immigratie’ en ‘vrijheid’. Best een aardige kloof. Het midden moet gaan kiezen…

   Like

  • Het was een interessant proces. De meeste linkse partijen kregen een fiks pak slaag. Luchtfietserij werd afgestraft. Op de rechter vleugel komt wat meer diversiteit. Opvallend daarbij is de winst voor Forum voor Democratie dat in feite stem geeft aan mensen die niet geloven in het bestaan van Corona en sterk gekant zijn tegen de maatregelen die onze economie en samenleving verlammen. Het lijkt er ook op dat de partij van Simons, Bij1, een zetel krijgt. Haar zoektocht naar gratis geld is daarmee gelegitimeerd. Opvallend is ook dat de man die in feite enorme schandalen aan zich heeft kleven, opnieuw won. Mark Rutte veruit de grootste van het land met zijn VVD. Kaag, met alles wat aan haar kleeft, vooral gekozen omdat ze vrouw is en Nederlanders van progressieve soort wel eens een vrouwelijke premier willen zien. Het wordt er niet makkelijker op in Nederland en een regering vormen zal niet snel gaan zo is de verwachting..

   Geliked door 1 persoon

 3. Het beroerde is dat we ondertussen zovéél partijen hebben, en in iedere partij is wel iemand te vinden die het goed doet. Op dit moment maakt het weinig uit wáár je op stemt, uiteindelijk maken toch dezelfde paar partijen, in iets wisselende samenstelling, toch weer de dienst uit. De meeste partijtjes blijven te klein om mee te kunnen regeren óf wordt buitengesloten. Hoogste tijd voor een flinke kiesdrempel. . Dan zitten die “enkele goede” uit 37 partijen weer verdeelt over 4 of 5 partijen, en heb je weer echt iets te kiezen.. Las vanmorgen een artikel van Prof. dr. ir. Guus Berkhout die stelt dat een rechtsstaat niet gebaat is bij kruimelpartijen. Ik ben het met hem eens, voor een rechtstaat en democratie als de onze gebeuren hier vreemde dingen. Het is me wél al jaren gelukt om te stemmen op een partij die niét in de regering kwam, en dat gaat me ook dit jaar wel lukken. Hoef ik me tenminste niet verantwoordelijk te voelen voor alle geklungel.

  Like

  • IK ben ook voor een kiesdrempel. Al was het maar omdat ik niks zie in extremisten in de Kamer zoals BIJ1. Dat een man als Rutte vooral partijen uitsluit is wel een weinig democratische insteek. Van te voren al bekend maken met wie je gaat trouwen maakt het voor bruiloftsgasten lastig de juiste cadeau’s uit te zoeken. Maar ik blijf bij mijn keuze! En die is niet, het zal zeker geen verbazing wekken, links!

   Like

 4. De komende formatie zal vast een rampzalig kabinet voortbrengen.
  De rampspoed van 10 jaar kabinetten Rutte wordt wellicht vervolgd en overtroffen.

  Maar stemmen blijft een goed en mooi voorrecht.
  Of onze overheid weer betrouwbaar en geloofwaardig wordt betwijfeld ik.

  Democratische groet,

  Like

  • Een regering met Klaver en Kaag als leidraad had ik nog erger gevonden dan wat nu op ons af komt. Ik ben als altijd huiverig voor de effecten voor onze economie, de luchtvaartsector, automotive en bouw. Maar oog de agrarische sector zal gaan zuchten onder het juk van de zelf gekozen masochisten die menen dat wij hier ten koste van alles naar een vermindering van de uitstoot moeten met 0,005%.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.