Biecht…

Wat is het fijn om katholiek te zijn….. Mooie slogan, zeker in de tijd dat dit geloof nog echt inhoud voor me had. Want je kreeg, in tegenstelling tot veel anderen in de omgeving, nog echte normen en waarden meegeleverd bij dat geloof in een hogere macht die alles zag en daarop boos kon reageren als je niet snel genoeg spijt betoonde en om vergeving vroeg.

Dat kon vrij simpel bij de Roomse kerk, want het instituut biecht bestond daar. Daartoe moest je dan in de grote katholieke kerk om de hoek van onze woonstraat op gezette tijden naar een afgescheiden hoekje van het gebouw waar je dan zgn. biechtstoelen trof waarin een vertegenwoordiger van God en Paus achter een gordijntje wachtte op de bekenning der zonden. Nu was ik niet zo sterk van die zonden, dus die biecht was best een opgave. Hoe beken je iets wat je niet hebt gedaan. Maar het geloof ging niet uit van zondenvrij leven, achteraf snapte ik wel waarom. Wie vrij van zonden is werpe de eerste steen en die gelovigen bleken en blijken op een aantal punten niet geheel vrij van blaam t.a.v. de eigen Tien Geboden.

Voor een jong mens was het dus in dubbel opzicht een martelgang. Maar God zal dat best hebben geweten. Die vergaf me alles. Ook de leugentjes die ik maar ‘bekende’ en de koekjes uit de denkbeeldige trommel thuis die ik me zogenaamd ongevraagd had toegeeigend. Ik deed dat nooit, keek wel uit, banger voor de toorn der ouders dan die liefdevolle maar strenge God, want die had ik nooit gezien of gevoeld, de handen van mijn leasepa wel. Biechten dus. En dan als penitentie een paar oefeningen van berouw bidden. En klaar was de meninggever weer. Met een zucht van verlichting de kerk uit.

Tot de volgende keer. Zolang ik op school zat en onder het strakke regime viel van de kerk hield ik het vol, daarna nooit meer gedaan of geweest. Als God bestaat weet hij wel dat ik me min of meer aan zijn regels heb gehouden en ook dat ik soms rechter in de Leer was dan vele van die vertegenwoordigers die de katjes in het donker knepen. Zeker toen. Gelukkig deden ze ook veel dingen goed. De rest vergeef ik ze. Maar wel even 600 oefeningen van berouw bidden….op de stenen vloer van een koude kerk….(Beeld: Yellowbird beeldarchief)

11 thoughts on “Biecht…

 1. Ja klopt, als protestant had ik niets me de biecht vandoen, terwijl er wél dezelfde normen en waarden werden meegegeven. Ik vond het altijd té makkelijk dat biechten, ben voor mezelf een stuk strenger dan welke priester zou kunnen zijn.

  Geliked door 1 persoon

  • De priesters van toen waren over het algemeen zuiver in de leer en streng. Later kregen we daar toch een wat ander beeld bij. Maar ja, ik ben nooit iets raars meegemaakt. Of gehoord dat het andere jongelui overkwam…

   Like

   • Het is om die reden dat langzaam aan dat denken verdwijnt. De kloosters raken leeg en de kans dat getrouwden straks gewoon kerkdiensten leiden ligt in het verlengde van democratisering van de kerk. Dringend nodig. De afgeleide Anglicaanse kerk leidt de weg…

    Like

 2. Ik heb dat roomse geloof van mij afgeschud en ben later in evangelische en pinkstergemeentes terechtgekomen. Daar gaat men menselijker om met zonde en genade. Voor mij geen biechten meer, het was bij mij ook zoals je het zelf beschrijft.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ochja 600 weesgegroetjes en je bent vergeven. Jammer dat het zo niet werkt voor de kinderen die ze misbruikte. Ik kan me vooral de opmerking hou jij ze arm dan hou ik ze dom herinneren. Als je die kerken in de tijd dat ze gebouwd werden(neem Lierop bijvoorbeeld) bekijkt dan zie je opeens de toorn en de arme mensen die hun laatste dubbeltje gaven terwijl ze amper te eten hadden.
  Ik heb 2 vaders, extrapa is gelovig opgevoed maar heb ik genoeg van gehoord om er niks van te geloven. Hypocriet enzovoorts. Wat overigens niet zegt dat ik niet geniet van kerststallen, kerken en meer van dat katholieke straatbeeld. Ik heb er iets van meegekregen maar ben blij dat ik zondag gewoon uit mocht slapen.

  Like

  • Misbruik komt in alle situaties voor die te maken hebben met macht over mensen die daar niet over beschikken. Andere tijden ook. Kinderen zijn eenvoudige doelwitten en slachtoffers. Gezien het feit dat we nu weten dat de katholieken zeker niet alleen staan in hun misbruik van kinderen, moeten we constateren dat het gebruik van een opperwezen om zo seksuele lusten bot te vieren eigenlijk van alle tijden en gezindten is. Helaas! Schandalig? Zeker! Dat er kerken zijn gebouwd met geld van hard zwoegende gelovigen valt onder hetzelfde hoofdstuk. Het bouwen van kerk of moskee wordt door de minder bedeelden betaalt. In de hoop later in de Hemel te worden verwend, al dan niet door 40 maagden. Ik slaap intussen al sinds mijn 14e lekker uit als dat nodig is. Maar een ochtendmens doet dat zelden….ook niet op zondag…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.