Terugkijkend….

Als je denkt dat dit een bijzonder jaar is dan heb je gelijk. Want met dat COVID19 gedoe is dit jaar eigenlijk alles wat leuk en ongedwongen was of had moeten zijn van de agenda geschrapt. Gaan we anders met elkaar om, zoeken elkaar minder op en maken ons ineens druk over heel andere dingen dan een paar jaar terug. Daarbij zijn sommige mensen uit het verleden ineens gaan hemelen, zagen we soms politieke veranderingen ontstaan die hun weerga niet kennen en gingen bedrijven failliet die we pakweg drie jaar geleden nog als vast onderdeel van ons bezoekpakket bij een shoprondje beschouwden. Ik keek even in de agenda van rond 13 november 2017 en zag dat ik me toen erg druk maakte over een niet betalende opdrachtgever. Die liet het na een aantal jaren trouwe beloning ineens afweten.

Noemde computerproblemen als oorzaak, maar later bleek dat men toch echt onderuit was gegaan. Nagegeven, men betaalde uiteindelijk wel de uitstaande schulden. Wij waren aan het klooien met onze toen nog maar zo jonge kater Punkie. Dat arme diertje redde het niet en moest helaas aan zijn eind geholpen worden. Wat een emoties. 1,5 jaar oud geworden. En de oorzaak? Een auto-immuunziekte die zijn hele gestel aantastte bij gebrek aan eten en drinken na zijn geboorte. Zo triest. Tijd heelt vele wonden, het dempt tenminste de scherpste pijnen. Het regende ook in die bewuste week drie jaar terug. Maar dat weerhield niet om een paar dagen later in de trein te stappen en Roermond weer eens te bezoeken. Leidde af. En blijft een lekkere stad aan de Maas.

Zou er nu niet eens over nadenken. Niet om die stad, wel om het gedoe in het OV. Zo’n trip van 2 uur met een mondkapje op in een  gele rups vol mensen waarvan je niet weet wat ze allemaal hebben gedaan aan preventie, of juist niet, het bekruipt me nu, toen totaal niet. Blijft toch vreemd niet? Sommige zaken zullen nooit meer helemaal hetzelfde worden. Ongedwongen ergens heen is nu best een dingetje geworden. Niet omdat je zelf de regels niet volgt of accepteert, meer omdat je weet dat er lieden zijn die er toch wat onbeholpen naief mee omspringen. Een bezoekje aan een supermarkt vertelt het verhaal. Men kruipt je in de nek, ook het daar werkende personeel, het deed me toen niks, nu wel. In drie jaar tijd veranderde de wereld. Zowel in het groot als in het klein. En wij allemaal hebben er mee van doen. Of we nu willen of niet. (Beelden: Yellowbird collectie)

4 thoughts on “Terugkijkend….

 1. Nou héél veel last heb ik er niet van , op één ding na, gewoon uitstapjes maken gaat dus niet en doe ik ook niet. Niet alleen om het mondkapje te ontlopen maar omdat het advies is “alleen als het noodzakelijk is” in de trein te stappen. Nou kan ik wel zeggen dat het voor m’n geestelijke gezondheid nodig is dat ik meer werk maak van “het leven weer oppakken” maar dán zou ik dus één van die mensen die de risico’s in de trein onnodig groot maken.

  Like

  • Ons leven was nogal ingedeeld met zaken die we leuk vinden om te doen. Hoogtepunten als Koningsdag, rommelmarkten, hobby-gerelateerde bijeenkomsten, concerten, theater, en ga maar door. Ook onze vrienden- en familiebezoeken zijn onderhevig aan een of ander regime, waar je toch niet meteen op zit te wachten. Het werkt toch wat beperkend….vandaar dat ik even terugkeek in de agenda van 2017…

   Like

 2. Tweede poging.
  Voor menig bedrijfstak zal er veel veranderen, voor de ov-reizigers heel zeker. De spontaniteit is weg.
  Ik maakte er weinig gebruik van. Mis wel de korte tripjes in de omgeving en over de grenzen, ook jammer dat een vakantie (die ik eindelijk gepland had) niet doorging.
  Volgend jaar beter en anders het jaar daarop.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.