Uitgelicht; Roxann Dawson a.k.a. B’Elanna Torres

Sinds ik in de jaren 60/70 de avonturen begon te volgen van Captain Kirk en zijn bemanning aan boord van de USS Enterprise op weg naar plekken in het Heelal waar nog nooit iemand of iets heen reisde ben ik wat je noemt een fan van de serie Star Trek. Elke afgeleide reeks was me goed. De een beter geslaagd dan de andere, maar altijd weer met genoegen bekeken. Al was het maar omdat men in die serie zo’n vijftig jaar geleden technieken voorspelde die we nu als dagelijks benutten. Onze smartphones als de communicators van toen en zo zijn er nog wel wat voorbeelden te vinden. Een van de betere reeksen was die met de Voyager. Captain Janeway met haar New Yorkse accent (Kate Mulgrew) aan het roer en een bemanning die bestond uit de meest wonderlijke types.

Een daarvan was B’Elanna (Beelana) Torres. De hoofdingenieur van het vliegende decor voor deze serie en half mens en half Klingon. Om dat goed te snappen moet je wel een beetje into Star Trek zijn, want Klingons speelden en spelen in deze reeksen een bijzondere en niet altijd positieve rol. Hoe dan ook, de knappe B’Elanna wordt gespeeld door actrice Roxann Dawson die in 1994 aan deze reeks begon en het zeven seizoenen volhield. En hoe. Een geniaal bemanningslid met een (want Klingon…) kort lontje. Prachtig vertolkt, mooie meid. Maar dat niet alleen.

De actrice heeft een CV die vol staat met filmrollen, tv-series (waaronder The Untouchables, Matlock, en Baywatch). Maar ze schreef ook scripts voor verschillende producties en kreeg voor al haar creatieve werk vaak te maken met nominaties richting eervolle prijzen. Zo won ze ook een ALMA-prijs voor haar rol in Star Trek Voyager als beste actrice. Ze trouwde met een acteur en paste daarvoor haar acteernaam aan bij die van haar man. Dawson kwam haar echtgenoot tegen op de set van een NBC-serie en zorgde er later voor dat hij o.a. in de cast terechtkwam van Matlock en Jake and the Fat Man. Het huwelijk liep begin jaren negentig af en ze hertrouwde met Eric Dawson met wie ze al samenwerkte aan een andere reeks, Nightingales. Haar naam hing ze op aan haar man, haar meisjesnaam was trouwens Caballero.

Met haar echtgenoot heeft ze twee kinderen, een op natuurlijke wijze verkregen, de ander geadopteerd vanuit China. Dawson is een veelzijdig mens en toch bij ons min of meer onbekend. Als karakter B’Elanna Torres is ze intrigerend en vooral dat gespeelde explosieve karakter maakte haar leuk. En voor wie dat wil zien, de hele reeks is te zien op Netflix. En wil je zien hoever de techniek van deze serie is gevorderd? Kijk dan naar de laatste reeks, Star Trek Discovery uit 2018. Ik weet zeker dat het je dan duizelt…Of niet….want naast Trekkies heb je ook mensen die nog nooit van het fenomeen hebben gehoord…..! ‘Beam me up Scotty’.  (Beelden: Internet)

7 thoughts on “Uitgelicht; Roxann Dawson a.k.a. B’Elanna Torres

 1. Naast de getoonde technologische mogelijkheden heb ik ook altijd genoten van karakters in Startrek.

  Ondanks de verschillen toch altijd een onderzoekende natuur naar nieuwe plekken, mogelijkheden en uitdagingen.
  Je zou het goed kunnen vergelijken met het optimisme van de jeugd opgroeiend in het bruisende stadsdeel Amsterdam-ZuidOost.

  Optimistische groet,

  Like

  • Maar ja, gezien de gebruikte technologie en de wijze waarop men soms omging met de andere culturen op de diverse planeten waar men langs kwam, moeten voor sommigen de haren wel eens te berge zijn gerezen….De mens toch wat superieur aan de andere wezens. Beetje zoals je nu ziet in de Nederlandse politiek waarbij de ene stroming zich met veel dedain gedraagt t.o.v. anders denkenden…

   Like

 2. Ja je hebt gelijk, haar naam is ook mij onbekend terwijl ik toch vrijwel alle door jou genoemde series destijds volgde. De belangstelling voor star trek raakte ik kwijt toen de echte ruimtevaart steeds meer in beeld kwam en nieuwe series heb ik niet meer gevolgd. Maar deze dame zal dan ondertussen toch ook flink bejaard zijn.

  Like

 3. Een paar termen ken ik natuurlijk wel maar een kenner, ho maar. Man en kinderen keken hier ook graag naar dus ontging me niet alles. SF was voor mij alleen goed als leeswerk, daar houd ik nog steeds van. Films en series over dit onderwerp boeiden me niet, ook de spelers niet, hoe goed ze misschien ook waren.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.