Het feit dat je de buurman/vrouw bent van een bekende kunstenaar of musicus maakt jou zelf per definitie ook niet meteen tot een bekende of beroemde persoon in dat genre. Zo overdacht ik op een bankje voor het Amersfoortse stadsmuseum Flehite onlangs de expositie over Gerard Hordijk. Een schilder die leefde en werkte in de periode van de De Stijl. Een stroming binnen de Nederlandse schilderkunst. Hordijk was de buurman van Piet Mondriaan en samen zochten ze hun weg richting beroemdheid met de schilderskwasten in de hand. Kijkend naar de werken van Hordijk vraag ik me wel af of de keuze voor deze man de juiste was.
Weinig van zijn tot moment van bezoek expositie onbekende schilderijen of andere uitingen overtuigen door hun kwaliteit. Zijn figuren en portretten zijn qua perspectief echt niet correct uitgevallen en zijn kleurgebruik is voor mij ook niet overtuigend genoeg. Opvallend is dat Hordijk in zijn tijd zeer succesvol was en dat Mondriaan vaak bij hem moest aankloppen voor geldelijke ondersteuning. Anno 2017 is dat helemaal omgekeerd. Had ik deze expositie niet gezien zou ik nooit geweten hebben dat die Hordijk ooit schilderde. Eigenlijk stond hij ook in de slagschaduw van zijn nu zo beroemde buurman. Pas in 2006 is Hordijk weer op de agenda gezet door een kunsthandelaar die wel iets zag in deze schilder.
En die er ook voor zorgde dat een deel van zijn werken nu in dat verder fraaie en interessante Amersfoortse museum zichtbaar is geworden. Het mag van mij hoor, maar ik ben niet zo overtuigd van ’s-mans kwaliteiten. Mondriaan kan intrigeren, dat beeld krijg ik bij Hordijk niet. Al was het maar omdat hij zelfs blote dames niet in perspectief krijgt. Er mankeert altijd wel iets aan een figuur wat hij in the nude tekende of schilderde. Kortom, voor mij hoeft het niet, maar ik vrees dat ik nu enorm vloek in de kunstkerk. Wie het toch wil bekijken, in Museum Flehite aan de Westsingel 50 in Amersfoort draait die expositie nog tot en met 22 oktober a.s. Naast deze expositie hebben ze nog veel meer te bieden hoor, al was het maar de geweldig leuke vaste tentoonstelling over Eysink, het motorenmerk uit Amersfoort, en een indrukwekkende expositie over de Tweede W.O. De locatie is geweldig en de kostprijs goed te doen. Museumjaarkaart zorgt voor gratis toegang.
Kunst kijken blijft een kwestie van smaak, zo krijgt Mondriaan mij zeker niet het museum in. verstalen bekijken kan ik bij een béétje bouwmarkt ook , die heeft dan ook nog veel meer kleuren. Over kunstbarbaar gesproken;-)
LikeLike
Ja, dat is wel een vorm van barbarisme….:)
LikeLike
’t Is zo vlak. Die man was geen colorist. hij had misschien tekenaar moeten worden. Nou ja wie ben ik om een oordeel te geven ,maar voor zijn werk reis ik niet naar Amersfoort.
LikeLike
Ook zijn schetsen, uiteraard waren die ook te bekijken, waren niet bepaald de moeite waard. Nee, geen goed inzicht in hoe mensen of landschappen er uit behoorden te zien. Jammer…
LikeLike
Wat ik vaak heb met dat soort musea (Den Bosch, Eindhoven, Rotterdam) is dat ik ze te duur vind voor die ene tentoonstelling die ik wil zien. Beide genoemde schilders doen me werkelijk helemaal niks.
LikeLike
In dit museum is gelukkig nog veel meer te zien. En dat maakte het weer een beetje goed….:)
LikeLike
Ook ik ben niet onder de indruk van je foto’s.
Natuurlijk is Mondriaan wel van uitzonderlijke klasse.
Vriendelijke groet,
LikeLike
Het is en blijft persoonlijke smaak, maar ik vind wel dat als je een naakte vrouw afbeeldt dat je dan wel moet zien waar haar pluspunten zitten of haar schoonheid. Deze schilder kreeg dat niet voor elkaar…
LikeLike