Vrijgevige rijken, frisse lucht en een kunstgebit!

gets_away_with_a_bundleHeerlijk om af en toe even van die typisch zomerse kulfeiten te achterhalen waar je verder niets meer mee kunt dan je er over verwonderen of een blogje schrijven. Ook al omdat onder bepaalde weetjes ook aannames en vooroordelen verborgen zitten die soms zeer hardnekkig zijn.  Zo weten we ‘allemaal’ dat de Zeeuwen het zuinigst zijn…toch? Uit een feitenlijstje dat ik vond in het blad Quest blijkt dit echter niet zo. Zeeuwen zijn spaarzaam, maar zeker niet zuinig. Van alle inwoners van ons land geven zij het meest aan goede doelen. Vast een gevolg van hun christelijke geloofsachtergrond, maar toch. Zeeuwen stoppen gemiddeld 8,29 Euro per jaar in collectebussen, waar de rest van Nederland het houdt op E.6,60. Maar ook voor de rest van hun financiele leven zijn Zeeuwen best ruimhartig. Nergens in ons land vindt je zoveel juweliers als juist in die provincie. En die bestaan bij de gratie Gods en de klantenkring die kennelijk houdt van de juiste vooral glimmende investeringen. En als we het toch hebben over zaken die meer bestaan uit vooroordeel of onbewezen stelling, waar denk je wonen de mensen met de meeste luchtwegaandoeningen zoals astma of chronische bronchitis?

HandyTwoAnders dan je zou verwachten is dat niet in de drukke Randstad. Hoe graag de milieufanaten daarop ook wijzen of aandringen om hun (belasting)zin door te kunnen drijven. Nee, de meeste mensen met die aandoeningen kom je tegen in het open en drukte vrije Drenthe. Een provincie waar de stedeling met veel plezier gaat fietsen om zo ‘de frisse lucht’ op te doen. Als je dat wilt is Noord-Brabant een betere keuze. De minste aandoeningen per hoofd van de bevolking. Cijfers? Nou, in Brabant hebben 7,1% van de daar levende mensen een chronische aandoening van de ademwegen, Nederlanders gemiddeld staan op 7,6%, maar in Drenthe is dat dus 10,1%! Direct gevolgd door de Groningers met 9,2%. Op dit punt is het daar dus ook al niet zo heel fijn om er te wonen. Trouwens, uit die cijfers waarover je toch eens moet nadenken, blijkt ook dat de mensen uit de noordelijke provincies bovengemiddeld vaak een kunstgebit bezitten. Veel meer dan in de rest van Nederland. Hoe dat komt? Ze zijn daar gemiddeld ook wat ouder. Zouden ze alleen daarom al zoveel kwalen vertonen? Je hebt er niks aan, maar toch leuke kennis voor de liefhebber…toch?

7 thoughts on “Vrijgevige rijken, frisse lucht en een kunstgebit!

 1. Lijkt inderdaad niet helemaal logisch dat niet in de randstad de meeste mensen wonen met luchtwegkwalen. Maar in ieder geval leef ik toch al niet met en voor de statistieken , daarvoor zie ik toch téveel dingen die “niet standaard”zijn.

  Like

 2. Jaren geleden las ik een studie over heupoperaties bij vrouwen, waaruit bleek dat er beneden de grote rivierenheel veel meer heupklachten waren. Het minste in Groningen. Ik dacht toen meteen aan de enorme sloten koffie die in Brabant en Limburg werden gedronken.In tegenstelling tot melkprodukten die in het noord-oosten op het menu stonden. Karnemelk en dagmelk waren hier moeilijk te krijgen. De toen nog bestaande melkboeren merkten het goed als er Hollanders in hun klantenkring bijkwamen, dan verhoogde zijn omzet en hij kon dagmelk bestellen.

  Like

 3. Statistieken zeggen alles en niets. Zo kan men van alles aantonen en “bewijzen”. Ik ben op mijn oudere leeftijd nog gezegend met goede luchtwegen en nog geen kunstgebit. Hopen dat het voor me nog een tijdje zo blijft.

  Like

 4. Akkerbouw kan ook een boosdoener zijn al beweren alle boeren dat ze geen gif gebruiken, we weten het niet.
  Toen mijn man de ziekte van Parkinson had vertelde de neuroloog dat in onze streek -en het aanpalende Limburgse gedeelte- deze ziekte veel vaker optrad dan elders.
  Waardoor? Overmatig bierverbruik? Maïsvelden? Wie het weet mag het zeggen. Móét het zeggen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.