Jarig anno 2016

Leo op bus OlyXMa96REsZ3mKMXimXfg_rHet is er de dag weer voor. Mijn verjaardag! Altijd op Driekoningen, voor een beetje katholiek toch een dag om over na te denken. Wij vierden indertijd binnen dat geloof dat de drie wijzen uit het oosten naar de kribbe kwamen waar volgens de christelijke leer het kindeke Jezus in lag. Zij namen geschenken mee die indertijd heel belangrijk waren voor de mensen in die omgeving en dat tijdvak. De wijzen of koningen kwamen in mijn jeugd meestal niet uit het oosten, maar gewoon uit Amsterdam. De hele familie van vaders en moeders kant woonde daar en ook de vriendenkring kende geen grote uitstroom richting de rest van de wereld. Wat men in mijn jeugd meenam waren vooral praktische cadeaus, maar ik had meer met dingen die me nu nog interesseren. Dinky Toys of zo. Anders dan nu wel eens het geval is, kreeg je als kind niet het hele jaar door allerlei leuke presentjes uitgereikt, je was blij met die ene keer per jaar.

FRI-9013 - Standard Vanguard Corgi 210908 003Al zat en zit mijn verjaardag dan kort na Sinterklaas, dat feest was meer voor de kleine presentjes en snoepgoed, tijdens mijn verjaardag kon er wel eens iets fraais vanaf. En zo sprokkelde ik door de jaren heen toch een aardige collectie bij elkaar die voor een deel nog steeds terug te vinden zijn in mijn huidige museum op schaal. Want je was netjes op je spullen, als je niet met een gouden lepel in de mond bent geboren moet je spaarzaam zijn en goed letten op je spullen. Wat ik door de jaren heen dus ook deed. Grappig is om te zien hoe die verjaardagen veranderden van karakter. Waren het vroeger echt feestjes om naar uit te kijken, al was het maar omdat mijn moeder op die dag dan zelf gesneden frieten bakte en iets lekkers er bij deed voor de sfeer, tegenwoordig is het al leuk als je de naaste familie ziet of wat echte goede vrienden.

KInderen moeten zorgenloos kunnen opgroeien...De cadeautjes zijn dan van ondergeschikt belang. Wat je wilt hebben koop je gewoon zelf. Ik geef het toe, ik ben ook geen makkelijke klant meer voor hen die een presentje willen meenemen voor iemand die op een wat wijzere leeftijd is aangekomen. Ik heb al zoveel verjaardagen mogen vieren en toch blijft het wel iets bijzonders. Toch een mijlpaal. Mooi bereikt die leeftijd. En nog steeds in een stuk met een verstand dat tot nu toe nog geen mankementen vertoont. Maakt veel uit toch? Ik weet niet hoe het met de lezers gesteld is als die jarig zijn, maar ik voel me nog altijd een beetje bijzonder. Dus mocht ik wat zweverig zijn vandaag, dan weet je hoe dat komt. De eerste die me begroetten vanochtend waren de poezen. Er werden kopjes gegeven, er werd geknord en tevreden toegekeken hoe baasje zich uit zijn bed verhief. En bij dat verschijnsel alleen al ontdek je dan dat je er weer een jaartje bij mocht schrijven. Ik nader de leeftijd der wijzen. En dat is soms best confronterend…….

10 thoughts on “Jarig anno 2016

 1. Van harte gefeliciteerd Leo, een mooie dag om geboren te worden. Je ouders hadden vast niet verwacht dat ze een presentje van de Wijzen uit het Oosten zouden krijgen 🙂
  Ik wens je een gezellige dag toe!

  Like

 2. In ieder geval van hare gefeliciteerd, en het wordt vast een gezellige dag!
  Cadeautjes beperkte zich vroeger inderdaad tot Sinterklaas en je verjaardag en bij ons waren er zelfs dán toch geen dure dingen als rolschaatsen ,step of fiets, niets van dit alles mocht ik ooit uitpakken. Tegenwoordig inderdaad geen behoefte aan een cadeau, maar soms weten kinderen of kleinkinderen ons dan toch te verrassen door bijv. zo’n ontbijtje aan huis als kerstcadeau!
  Jarig voel ik me nooit zo op die dag, waarschijnlijk omdat ik in hartje zomer jarig ben en van jongst af aan was de vakanatie dus altijd een struikelblok, Zelfs het trakteren op school schoot er meestal bij in na de vakantie, dat spaarde toch best veel geld uit en m’n verjaardag was tóch al geweest.

  Like

 3. Allereerst bijna een week te laat maar alsnog van harte gefeliciteerd. Dat je nog maar vele mooie jaren voor je mag hebben in gezelschap van allen die je dierbaar zijn.
  ik vind mijn verjaardag altijd bijzonder omdat ik dankbaar ben met weer een jaartje erbij. omdat er helaas vrienden zijn ontvallen die die leeftijd nooit gehaald hebben.
  Het leven is kostbaar/ Ik ben net na Sinterklaas jarig en mijn moeder weer 4 dagen later. Of ze, de ooms en tantesm kwamen met mijn verjaardag of met mijn moeders verjaardag. In een kringetje, glaasjes met sigaretten op tafel….
  Bij mij thuis statafels en een warm buffet op tafel. En rokers? die gaan automatisch naar buiten….

  Like

 4. mijn laatste groots gevierde verjaardag was toen ik 80 werd,. Ik wilde geen kadootjes, ik had alles al, maar ik kreeg van mijn jonge vrienden een geestig toneelstuk, waarin de draak met mij werd gestoken, en mooie vioolmuziek en dans. Over een jaar word ik 85, maar eens afwachten wat ze gaan doen. En mijn kat viert het iedere dag het feest dat ik besta.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.