De slimste doctrine

DSMNN 1501Ik blijf beweren dat de in ons land zo bejubelde diversiteit in de media toch vooral een doel dient, het naar buiten brengen van (semi)linkse overtuigingen en meningen. Of het nu gaat om het wel erg op het schild getilde programma van voorleesheld van Nieuwkerk, het Journaal of spelletjesprogramma’s en zgn. talkshows, het linkse gekwek vanuit PvdA, D66 en GroenLinks mogen rekenen op een grote media-exposure. Nu is het zo dat je bepaalde politieke stromingen nog wel kunt linken aan de vroegere publieke omroepen. Dan weet je wat je kunt verwachten. Bij de VARA en VPRO komen de (soms wel erg nagemaakte) progressieve geluiden voorbij, bij de AVRO en TROS een wat rechtsere mening en bij de KRO, NCRV en EO de christelijke kant van het omroepgeluid. Maar dat is maar theorie. In de praktijk van alle dag blijkt dat men ook bij de vroegere christenen een progressieve koers is gaan varen en je dus de invloeden van DWDD (VARA) en soortgelijken ook daar zit worden uitgevent.

DSMVN 201503Het tegenwicht van Powned en WNL stelt in de praktijk bij gebrek aan voldoende uitzendtijd weinig voor. Omroep MAX is min of meer neutraal en vaart de eigen koers. Dat zouden ook NOS en NPO moeten doen, maar daar haakt men ook graag aan bij de succesvolle MS ‘Van Nieuwkerk’ en c.s. Een slecht voorbeeld om mijn gelijk te bewijzen is de toch op zich erg aardige formule van ‘De Slimste Mens’. Overgewaaid uit Vlaanderen of Engeland kreeg dit een paar jaar terug een eigen Nederlandse variant. Gepresenteerd door Philip Freriks van het Journaal die nu al een paar jaar met pensioen is. De kandidaten zijn min of meer Bekende Nederlanders. Al moet me van het hart dat ik daar veel lieden niet van herken tot ze een paar keer hebben meegedaan. Daarnaast doet Maarten van Rossem, cynicus en hoogleraar met een achtergrond in de Internationale Geschiedenis of zoiets, zich voor als ‘alles wetend jurylid’. Nou, dat alles weten mag je meteen met een korrel zout nemen. Het spelletje houdt heel vaak ‘een-tweetjes’ in tussen Freriks en van Rossem.

DSMVN-1502En altijd waar het politieke onderwerpen betreft mag de Utrechtse mopperkont van Rossem even uitpakken tegen alles wat hij ziet als rechts populisme of conservatief denken. Gratis zendtijd voor de bekende stromingen dus, want de hoogleraar is ooit lijstduwer voor de PvdA geweest. Dus dan weet je het wel. Hij lijdt aan eenzijdigheid. Voor een juryvoorzitter een doodzonde. En schande dat dit bij de KRO/NCRV zomaar kan. Daarbij zijn veel van die ‘BN-ers’ afkomstig uit de hoek van de eigen kring. En als het een keer anders is, Jan Roos van Powned hield het een paar uitzendingen vol, wordt er kennelijk afgesproken dat die zijn mond moet houden over onderwerpen die van Rossem niet bevallen. Leuke formule, aardig uitgevoerd, maar helaas politiek wel erg eenzijdig. Volgend jaar toch maar eens op zoek naar meer neutraliteit mensen! Zijn vast wel te vinden. Komt het programma echt ten goede.

7 thoughts on “De slimste doctrine

 1. Tv-programma’s?
  Eerst stond mijn tv uit, nu is mijn tv de deur uit.
  Juist omdat de uit-stand meer in gebruik was dan de aan-stand.

  Ik mis er niets door.
  En zeker de door jouw beschreven ergernis mis ik niet.

  Vriendelijke groet,

  Like

  • Wij hebben een spoorboekje voor de tv programma’s die we zeker willen zien. Daartoe behoren kennisquizen, detectives en journaals. Maar soms is dat gekleurde van die media die het uitzending bijna stuitend zichtbaar…

   Like

 2. Rob’s idee deel ik half en half. De tv staat ’s avonds aan vanaf het Journaal tot bedtijd maar bewust kijken doe ik zelden. Ik zap eens wat, blijf misschien hangen bij een spelletje. Af en toe valt me een houding op; zelfgenoegzaamheid bijvoorbeeld (Van Rossem, Peter R, Mart Smeets, van Nieuwkerk, Jinek, Robert ten Brink en nog een paar), onnozelheid ( diverse tv-babes die niets in huis hebben behalve een mooi gezicht, Samsom, Roemer, e.a.) en nog een paar dingen.
  Verder zal het me worst wezen.
  Ik ben niet uitgesproken links, nog minder rechts, maar lees graag jouw uitgesproken mening.

  Like

 3. De slimste mens heb ik vorig jaar wel af en toe gezien al is heer Freriks wat mij betreft al geen aanbeveling maar ik hou van spelletjes. Ik ben hier toch bij afgehaakt juist om die voorspelbare één tweetjes( die ze waarschijnlijk van a tot z op papier hebben, té bedacht
  .DWDD heb ik in de begintijd een paar afleveringen gezien, méér dan genoeg om het voor gezien te houden. Kijk als niemand meer kijkt verdwijnt zo’n programma vanzelf van de buis, maar ja, zolang de kijkcijfers goed zijn zouden ze wel gek zijn om te stoppen.Het maakt ze daarbij niet uit of je kijkt om je te amuseren of om je te ergeren.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.