Heeeeeeyyyyyyyyy!!!

Racefietsen - 3 - groepEr is in Nederland een groep inwoners die zich bij een beetje aardig weer verkleedt en met die kleding aan het lijf het idee heeft dat zij elke afstand op hoge snelheid kunnen afleggen op hun peperdure tweewielers. Ze trekken zaken aan die doen vermoeden dat ze gesponsord worden door een van de grote Nederlandse bedrijven. Ze doen ook nog als het mee zit een helm op de bol en zetten dan hun boordcomputer aan.  Ze gaan daarna fietsen. Niet zo maar een beetje, maar heel snel! Het zijn amateur-racefietsers. Stappen ze op zo’n ding veranderen ze direct ook van keurige burgers in asociale Mongolen die maling lijken te hebben aan elke verkeersregel. Dat wordt nog eens versterkt als ze in een groep zijn. Dan menen ze kennelijk dat ze onderdeel uitmaken van een Tour-de-France peloton dat wordt beschermd door ploegleiderswagens en agenten op motoren. Bellen mankeren, verlichting ook. Men raast met snelheden die ver boven het fietspadgemiddelde liggen langs de routes die men voor zichzelf heeft uitgezet en meent dan dat outfit en fiets garant staan voor claims op het gebruikersrecht rond die paden en wegen waar men overheen raast. Andere weggebruikers of nog erger, voetgangers moeten dan maar benen maken. Racefietsen - 2 - fiets

Maar ook als automobilist moet je uitkijken niet door zo’n malloot in de weg te worden gezeten. Ik maak het in deze maanden dagelijks mee en heb ontdekt dat er ook een grote groep mensen is die zich net als ik rot ergert aan die lui. Onlangs nog, wij staken keurig netjes de straat over bij onze lokale supermarkt. Handen vol boodschappen, maar wel na goed gekeken te hebben of er niks aan kwam. Ineens hoorden we ‘Heeeeeyyyyyyyyyy!!!! Ken je niet uitkijken’. We liepen ineens blijkbaar in het spoor van twee om de hoek zeilende figuren op van die vlotte fietsjes. Types 40plus, rode blos op de wangen en waas voor de ogen. Nu ben ik als Amsterdammer niet op mijn mondje gevallen dus er ging even een verwensing richting die malloten. Daar kwam van alles op terug. Het ebde weg met de snelheid van de heren.

Racefietsen - 1 - bordMen trok nog even een sprintje want wij dombo’s hadden het tempo er natuurlijk aardig uitgehaald. Wellicht toch goed om dit soort figuren nog eens te wijzen op de wettelijke plicht tot rechts rijden, snelheid in bewoond gebied te beperken, een bel te gebruiken, niet buiten de fietspaden over de voor auto’s bestemde stukken weg te rijden en zo meer. Ik kan mij voorstellen dat er heel wat ongelukken en incidenten plaatsvinden door dit gedrag. U bent gewaarschuwd. Op elke polderweg kom je ze tegen en echt waar, ze menen dat het land van hen is. Jammer, maar helaas, dat is niet zo. En ik raak ook gefrustreerd van dat keiharde voorbij rijden door van dit soort lieden als ik zelf in de zesde versnelling van mijn Citybike tegen de wind in trap en alles in het lijf pijn doet. Kom je dus de Meninggever tegen, doe even rustig aan. En begin niet meteen te brullen. Daar kan ik pas echt niet tegen.

 

16 thoughts on “Heeeeeeyyyyyyyyy!!!

  1. En ook deze keer ben ik het helemaal met je eens en als je echt last van die lui wilt hebben moet je met mooi weer eens door het Limburgse heuvelland rijden.
    Trouwens er is tegenwoordig nog een categorie wielrijders die graag en veel heel snel gaan en dat zijn de, tegenwoordig nog meest, bejaarden op een fiets met trapondersteuning,
    Ze hadden het er gisteren op de tv over dat ook de schooljeugd er graag op zou rijden………Dan blijf ik voortaan thuis.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.