Terug uit Turkije…

Vandaag precies 45 geleden alweer vloog ik op deze datum samen met vrouwlief in een mooi en kleurrijk gezelschap terug naar Nederland vanuit Istanboel. Daar hadden we een rondreis achter de rug die ons een paar erg fraaie plekken en steden had gebracht, waaronder natuurlijk het sprookjesachtige Istanboel zelf maar ook Bursa, een plaats met ruim een miljoen inwoners en de nodige automobiele industrie.

We bestegen bergen, zagen Troje, de Dardanellen, staken met een veerpont over naar het Europese deel van Turkije, met toch al snel het idee dat men in dat fraaie land over verkeersveiligheid andere gedachten had dan wij in Nederland. Dat zag je ook onderweg. Met een soort doodsverachting reden de bussen waarin wij reisden over de vaak drukke snelwegen van dat grote land. Passeren meer een kwestie van gokken dan rijervaring. Dat de door de organisatie toen gehuurde bussen uiteraard ook de nodige mankementen vertoonden die soms onderweg in de grote leegte van het Turkse land moesten worden gerepareerd, het was zo.

En droeg bij aan die bijzondere ervaring daar. Net als die leuke Turkse mensen die we er tegenkwamen. Het land indertijd twijfelend tussen democratie of militaire dictatuur. Van Erdogan had men nog nooit gehoord. Gastvrijheid was onderdeel van het verhaal. Net als wonderlijke gerechten waar je soms half levend vlees bij kreeg geleverd. Maar ja, kniesoor. Het staat me allemaal nog bij als de dag van gisteren.

We maakten kennis met de oude Ottomaanse cultuur, het Topkapi paleis, de vele, vele moskee-gebouwen. Het ene nog fraaier aangekleed dan de andere. We zagen ook daar zigeuners bedelen, we reden in taxi’s die ik uit mijn prilste jeugd nog wel herinnerde als bij ons ooit modern, kortom het was een schitterende ervaring. En dan ga je weer terug en staat die blauwe vogel op je te wachten. Een verlengde DC-8 van de KLM. Tussenlanding vanuit Saudi-Arabie en met onze groep aan boord best vol gepakt.

De PH-DEG ‘Jan van Riebeek’ bracht ons veilig en op tijd thuis. Turkije als land in het hart, de ervaringen opgetekend en met dia’s vastgelegd. Een van onze reisdoelen, de Skoda-fabriek net buiten Istanboel, wel gezien maar afgesloten voor bezoek. Afspraak geen afspraak in Turkije zo bleek. Zou dat nu nog zo zijn?? Het is niet te hopen. Hoe dan ook, een prachtige ervaring, neemt niemand ons meer af. Net als die vlucht in die DC-8 van KLM. Met 900km/u op 12 km hoogte over Europa naar Nederland terug. Om te kunnen constateren dat ons land toch wel heel georganiseerd, schoon en aan regels gebonden was. Toen nog wel…Nu lijkt het hier soms wel klein-Turkije. En of dat nu een echt fijne ontwikkeling is? Ik twijfel nog… (beelden: Archief)

19 thoughts on “Terug uit Turkije…

 1. Turkije bezocht ik nooit.
  Hier heb ik in de loop der jaren veel Turken ontmoet.

  Gastvrij, plezierig in de omgang en bereid tot hard werken.

  De gebruikelijke scheldwoorden m.b.t. Turken begrijp ik dan ook niet. Het stoort mij misschien wel meer dan de Oostindisch dove Turken.

  Leuk nostalgisch blog.

  Zonnige groet,

  Like

   • En intussen heb ik na de diverse persoonlijke aanvallen op mijn persoon op jouw blog besloten om er mee te kappen. Extreem-linkse waanbeelden gekoppeld aan persoonlijke verspreiding van leugens deden de deur dicht. Het is klaar. Binnenkort mijn antwoord op al die kwaadsprekerij die moeten verbloemen dat je nooit antwoord geeft op concrete vragen. Mij daarom in een hokje stoppen is mij gewoon te veel van het slechte. Ik laat mij de stemming niet langer bederven. De link met jouw blog is verbroken. Heftig tegen mijn principes in dat de vrijheid van meningsuiting altijd overeind moet blijven, maar als je in je bubbel vol linkse volgers geen behoefte hebt aan tegenspraak en dan zelf durft te beweren liberaal te zijn en open te blijven staan voor andere meningen, dan lieg je dat je scheel ziet. Mijn mening over dat gefrustreerde gedrag volgt nog…. Tussen communisme en realisme ligt een wereld. En jij bent degene die de brug daar tussen hebt versperd, wat zeg ik, opgeblazen! Dus klaar er mee. Knip! Het was me vaak een waar genoegen om je op de kast te krijgen, maar de lol is er nu vanaf…

    Like

  • Indertijd zagen we grote verschillen tussen het aardig liberale en op het westen georienteerde Istanboel en het deel aan de andere kant van de Bosporus. Inmiddels is door het streng islamitische bewind onder Erdogan ook elders in Turkije de grauwsluier van het geloof neergedaald en staan er meer moskeeen dan stations…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.