Duitse speedway-ster..

Ik heb al eens eerder iets geschreven over mijn (stille) genoegen dat ik vanuit de jeugd nog steeds in de genen koester rond het aloude Speedway-rijden op sintelbanen.

Iets wat in Nederland intussen een sport is geworden die nog slechts op kleine sintel- of grasbanen in de provincie wordt beoefend maar in de jaren vijftig/zestig van de vorige eeuw hele stadions als het Olympisch in Amsterdam deed volzitten met dolenthousiaste fans. Races om de befaamde Gouden Helm. Nederlanders best dominant soms, maar veelal de Britten, Denen, Zweden en later Polen of Tsjechen vooral strijdend om de hoogste eer. Dat speedwayrijden deed (doe) je op een 500cc motor die rijdt op een alcoholmengsel, zonder remmen, en vooral driftend in de bochten om de snelheid een beetje kwijt te raken die je op de rechte stukken van de 400meter lange baan hebt opgebouwd.

Spectaculair. Een van de vroegste helden die ik me qua naam nog herinner was Josef Hofmeister uit Duitsland. Geboren in 1934. Een man die niet alleen op de sintelbanen reed maar ook op gras, en dat ook deed op de zgn. Longtrackbanen. Hij reed wereldkampioenschappen, Gouden Helm-wedstrijden en won tussen 1958-1960 ongeveer alles wat er te winnen was. Ook onze Nederlandse helden moesten vaak het hoofd buigen als Hofmeister in de baan kwam. Onverschrokken, technisch geweldig en altijd gaan voor de winst. Hij groeide met de sport op, reed al op zijn 15e op een speedwaymotor en hield dat vol tot hij als 29-jarige met pensioen ging.

Daarna hield hij zich bezig met zijn eigen sportwinkel. Binnen de wereld van het internationale speedway is hij een legende geworden. Een van de weinige Duitsers ook die indertijd tussen al die Britten en andere landsaarden furore kon maken in de naoorlogse jaren. Een genoegen om even aandacht voor hem te hebben. En zij die graag willen weten waarover ik het heb, kijk even op YouTube onder ‘Speedway’ en je krijgt de meest geweldige wedstrijden te zien. Let niet op de crashes, want daar kunnen die kerels gek genoeg aardig tegen. Hofmeister had er weinig, reed geweldig goed. En is wellicht daarom alleen al zo oud geworden…. (beelden: Internet)

12 thoughts on “Duitse speedway-ster..

  • Nee, dit is een totaal andere tak van sport. In veel landen goed voor volle stadions. Clubs die je kunt vergelijken met onze voetbalclubs. Men strijdt tegen elkaar in een landelijke competitie. Opgedeeld in drie klassen, speedway op gravel, grasbaanraces (motoren hebben achtervering), en langebaan-wedstrijden (een soort mix). In de winter is er dan nog het ijsspeedway, maar dat is meer voor de Oostbloklanden en Scandinaviers weggelegd. In NL was het ooit zeer populair. Naast Amsterdam kende je ook openlucht-circuits in de provincie en was de strijd om de Gouden Helm min of meer de competitie. We kenden Nederlandse rijders als Cootje Boef, Nico van Gorcum, Piet Seur. Vaak garagehouders die er een hobby op na hielden en een groot hart.

   Geliked door 1 persoon

  • Kijk op Youtube en ze ziet wat deze sport zo spectaculair maakt. En dan zijn de regels nu aardig aangescherpt op gebied van geluid, veiligheid en zo meer. Maar als het er om gaat rijdt men op het scherpst van de snede, elke centimeter telt…

   Like

 1. De naam herken ik, inderdaad van vroeger . Gezien heb ik nooit want de tijd waar jij het over hebt was voor mij nog TVloos. 😉 Naar zo’n race gaan kijken was natuurlijk niet aan de orde voor me. Dat zou ik ook niet niet doen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.