In mijn vervolgverhaal over leven met de Vliegende Pijl, berichtte ik al eens over de avonturen die ik beleefde als vertegenwoordiger voor het Poolse automerk FSO. Die afkorting staat voor: Fabryka Samochodow Osobowych, vertaald voor zoiets als Fabriek voor socialistische autobouw of zo. Werd pas in het leven geroepen toen Polen door de Sovjet-Unie was bezet na WO2. Voor de oorlog kenden de Polen geen echte eigen auto-industrie. Net zoals veel andere grote Poolse bedrijven concentreerde ook FSO haar activiteiten in hoofdstad Warschau. Vanaf 1951 bouwde men de Russische Pobjeda M20 in licentie. Een stoere auto met een relatief simpele vormgeving en techniek, maar wel sterk en ruim. Aangeduid als Warszawa M20 geliefd bij de kaderleden van de communistische partij en ook bij taxi-chauffeurs in het oosten. FSO wist de auto door de jaren heen te verbeteren en ook uitvoeringen te bouwen die de Russen helemaal niet kenden. Een stationcar, Pickup, en een versie met sedan-achterkant. Ook wist men de aloude Russische motoren, dorstig als altijd, op te waarderen.
Naast die grote auto’s nam FSO op enig moment ook de productie over van de Syrena, een metalen equivalent van de Oost-Duitse Trabant met ook diens techniek. Een auto voor de arbeider en bedacht door mede-staatsbedrijf FSM, dat tegenwoordig nog steeds Fiat’s en Ford’s bouwt. FSO intussen zocht en vond een opvolger voor de M20. Bij Fiat, waar men leurde met oudere modellen waarvan de productie afliep in het eigen Turijn. De relatief ruime en om zijn goede prestaties bekend staande 125 werd aan de Polen gegund, maar wel met een reeks oudere motoren van 1,3 en 1,5 liter inhoud afkomstig uit nog wat oudere Fiat’s. De Polski-Fiat 125p was geboren. Voor Oost-Europese begrippen leek het een geweldig concept maar al snel was duidelijk dat de Youngtimer slecht liep op de laagoctaan-benzine van de Oost-Europese landen en dat de kwaliteit van de wagens lager was dan het Italiaanse voorbeeld. En dat zegt veel.
Wat de Polen wel slim deden was de auto ook bouwen als stationcar en Pickup (al dan niet met huif). Als zodanig werd de auto ook in buurlanden wel geliefd, al was de vraagprijs best hoog, zeker in vergelijking met de simpeler Lada 1200 (een oude Fiat 124) of toenmalige Skoda’s dan wel Trabants en Wartburgs. Toen de licentie van Fiat afliep moest FSO de 125p voortaan als FSO 125 op de markt brengen, de naam Fiat mocht niet meer worden gebruikt. Intussen had men een eigen doorontwikkeling laten ontwerpen door Giugiaro in West-Europa, de Polonez. Optisch een erg aardige verschijning, maar nog steeds baserend op de aloude techniek van de 125p. Dus met een starre achteras en bladveren. De auto was voorzien van een grote achterklep, maar kende in eerste instantie geen doorklapbare achterbanken.
De afwerking van de eerste Polonez’ was net zo droevig als die van de oudere Polski’s. Het lagerwerk was matig, net als de elektrische installatie. De draaicirkel was 12 meter, en dat was best groot. Maar hij kostte niet de wereld en ook de Nederlandse importeur Englebert zag er wel brood in. Er zijn elk jaar wel een paar tientallen van verkocht in Nederland. Slim was wel dat de Polen hun intussen ‘eigen’ versie van de 125p lieten bouwen in Egypte waardoor men de kas extra kon vullen. Na de Wende die het Oostblok deed ontmantelen en de Poolse autokopers de mogelijkheid gaf westerse auto’s te kopen, moest FSO zien te overleven. Het werd op enig moment overgenomen door Daewoo uit Korea. Maar ook dat bedrijf viel zelf financieel op enig moment om. Daarna wisselden de eigenaren met het jaar zowat. De Polonez werd Caro genoemd en nog een tijdje gemoderniseerd gebouwd. Maar de belangstelling voor de auto was nog maar matig. En dus viel ergens in de jaren negentig het doek voor FSO. Men bouwt er nu nog onderdelen voor allerlei autofabrieken, maar ook huishoudelijke apparatuur om de boel nog een beetje draaiend te houden. Van auto-fabricage is geen sprake meer. En misschien is dat maar goed ook. (Beelden: Yellowbird archief)
In Stettin in Polen is het fraaie Museum of Technology and Communicatie, gevestigd in een, ietwat in een uithoek verstopte, gerestaureerde tramremise waar een fraai overzicht te zien is van de Poolse auto industrie en pogingen daartoe. Bij veel auto,s een bordje met toelichting en en startknop voor het motorgeluid en er zijn kunst gelegenheids exposities. Zeer de moeite waard,zie ook hun website.
LikeGeliked door 1 persoon
Na een paar bezoeken aan Polen (moest als vertegenwoordigende dealer wel..) heb ik ooit op de vliegtuigtrappen bij vertrek gezworen nooit meer een voet in dat land te zetten. Wat was dat een ellende daar. En wat bouwden die mensen slechte auto’s. En dat voor een adept van de Tsjechische industrie die ook na de Wende zo ver is gekomen. Maar wellicht kwam het ook wel door dat vreselijke communisme wat daar zo speelde…
LikeLike
Polen is intussen een ander land geworden. ☻
Van de meeste auto’s die je noemt ken ik de naam/type niet eens, laat staan dat ik iets over de wagens kan zeggen.
LikeLike
Dit is echt de flink ver van m’n bed show, er gaat ook echt nérgens een belletje rinkelen.
LikeLike
Hopelijk gaat het nu beter in Polen. Dat communisme was een ramp. Dat die auto’s verdwenen zijn verwondert me niet.
LikeLike
Ik heb hier nog een aantal miniaturen staan van de verschillende F.S.O . Een kennis van mijn vader had er 1tje en via deze kennis heb ik ook een aantal folders van de F.S.O gekregen ( die ik nog steeds heb)
Slecht waren de auto’s niet, wel relatief goedkoop en zwaar. De kwaliteit van de wegen zijn in oos-Europa van een iets andere kwaliteit dan hier in het westen en zonder goed onderhoud, houdt het al gauw op ook voor de bling bling auto’s waar ze nu graag in rijden.
LikeLike
In mijn verhaal over ‘Leven met de Vliegende Pijl’ vertel ik in een paar hoofdstukken mijn ervaringen als dealer met deze Poolse auto’s. Mijn mening wijkt wel ietsjes af na de nodige ervaringen…..:)
LikeLike
Zo rij ok in 1 der laatste geimporteerde 1978 Trabant en als ik me echt representatief wil voortbewegen neem ik mijn originele Gremi geleverde Lada 2105 1988 met 58000 originele kilometers.
LikeGeliked door 1 persoon
Een echte liefhebber dus….:)
LikeLike