Ov-kaart vernieuwen – fluitje van flink veel geld…

Net als veel mensen bezit ik ook een OV-chipkaart. De vervanger voor de door sommigen geliefde en door anderen verguisde strippenkaarten. Met die Ov-Kaart betaal je in het OV door middel van in- en uitchecken (afrekening voor- of achteraf) en gemak dient de mens. Eenmaal aan gewend loop je zo langs alle barrières die de aan die kaarten gekoppelde vervoersbedrijven voor je opwerpen voordat je überhaupt gebruik mag maken van hun diensten. Kaart op naam, met foto. Maar ook met een bepaalde geldigheidsduur. Het waarom daarvan is me niet geheel duidelijk, maar laten we zeggen dat men om misbruik te voorkomen wil dat je die kaarten eens in de zoveel tijd vernieuwt. Je krijg er vooraf keurig een mail over en dan moet je zien dat je als klant zonder kleerscheuren door het aangewezen computerprogramma heen geworsteld raakt. Want als altijd bij de (semi)overheden, het aantal voetangels en klemmen is digitaal flink breed voor je opgesteld. De website vinden waar je die kaart moet vernieuwen wordt nog wel netjes aangeduid.

Maar eenmaal in die website begint de ellende. Want welke gebruikersnaam en welke wachtwoord stelde je ook alweer x-aantal jaren geleden in? Ik wist het niet meer. Dus moet je je opnieuw aanmelden. Lukte overigens prima. Daarna begon de volgende ellende. Ik had voor de vernieuwing van mijn kaart een koppelcode nodig! Een wat? Tja, geen idee, maar die had ik dus ook niet (meer). Opnieuw aangevraagd. Na twee dagen per brief in huis. Keurig. Weer inloggen, dwars door het menu heen. Om daar dan op enig moment mijn bankgegevens te vermelden. Immers, die OV-kaart werkt met een automatisch opladend saldo, maar wel ten laste van onze bankrekening. Nou ja, dat ging ook nog relatief probleemloos. Net als de nieuwe foto voor op het pasje. Toch even een foto uitgezocht waarop ik niet te veel lach. Zo’n lol geeft het nu ook niet in die bussen en metro’s of trams. Daarna bleek dat er nog een handeling te verrichten viel. Betalen voor die nieuwe kaart. Wat?? Ja, administratiekosten omdat ik zelf die kaart had aangevraagd. E.7,50!! En dat moest meteen overgeboekt worden. Nou… simpel dacht ik nog, haal je toch van die opgegeven incassorekening af?

No way! Weer opnieuw! Het lukte. Maar ik was intussen wel een tijdje verder. Ik zou een mail krijgen ter bevestiging. Op een mailadres wat niet meer in gebruik is en ik bij de verlenging van de kaart had gewijzigd. Nou ja, we nemen maar aan dat die kaart er wel komt. Enig vertrouwen moet je organisaties soms wel gunnen…toch? Maar kan iemand die lui ook uitleggen dat deze handelingen zeker 50% efficiënter kunnen worden opgelost? Of is dat niet de bedoeling?! Dan snap ik wel dat men geen concurrentie op het spoor wil. Want een ding is heel vervelend van ook dit systeem, prijsverhogingen kan men ongezien doorvoeren. Pas bij uitchecken ontdek je dan dat op een bepaald traject de prijs weer met 10 cent of zo is gestegen. Deed je vroeger toch een stripje minder om dat te compenseren. Lukt niet meer in het digitale tijdperk. Maar goed. We kunnen er weer mee reizen. Met dank aan het geduld van uw meninggever. Niet aan de logica van de OV Chipkaart-organisatie. Zeker niet! (Beelden: Yellowbird archief)

7 thoughts on “Ov-kaart vernieuwen – fluitje van flink veel geld…

  • Voor ons is het een reismethode door de stad om met tram, bus en metro te gaan. De auto is geen alternatief. Voor de trein gebruik ik die kaart niet. Zijn Blokkerkaartjes voldoende….ene keer per jaar…:)

   Like

 1. De prijs van zo’n ding is werkelijk belachelijk. Zet dat dan meteen als tegoed erop. Ik heb er jaren mee gewerkt en kan je precies uitleggen waarom die pasjes verlopen. De beveiliging is dan niet goed meer. Waarom een pinpas dan veel langer meegaat snap ik ook niet. Overigens gaan ze betalen met mobiele telefoon invoeren, dan ben je meteen klaar met die domme pasjes. Let op de aanbiedingen die treindagkaarten zijn vaak veel voordeliger.

  Like

  • Ik reis met het stadsvervoer of de streekbus. Zelden of nooit met de trein. Verstokte automobilist en lastig om bij stations te komen. Beveiliging zou idd een afweging kunnen zijn, maar om dat dit dure verlengsysteem te hangteren gaat mijn klantvriendelijke besef te boven…

   Like

 2. Tja, tot nu toe doe ik het een stuk eenvoudiger, alleen al omdat ik het vertik mijn rekeningnummer af te geven en mn identiteit op de kaart te zetten. Dat kost geld ja, want dan krijg ik géén 60 plus korting. Ik koop de kaart bij het tram kantoor op het station, gewoon aan de balie met contant geld. Omdat ik me in het OV moet identificeren is dat ruim voldoende , van wie het kaartje is maakt voor het OV niet uit, ik kan hem ook even uitlenen. Een volkomen onnodige inbreuk op de privacy zoals het nu grotendeels gaat. Maar het zal helaas nog wel erger worden.

  Like

  • Ach, we reizen net even te vaak om dat zonder oV Kaart af te kunnen. Wordt het wel een heel dure oefening. Gezien de elektronische wereld waarin wij leven moet het er van komen. Links- of rechtsom. Maar het is pure diefstal bij verlenging 7,50E per kaart te incasseren voor een systeem dat zwaar wordt gesubsidieerd en over de reizigers is heen gelegd onder dwang…

   Like

   • De anonieme kaart is net zo duur hoor, ik kan kan gewoon cash betalen bij die OV balie. En dan regelmatig iets bij storten, geen foto, geen naam en geen registratie waar ik met het OV heen reis. Ik schiet er alleen de 60 plus korting bij in.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.