Mystiek in de lucht verdwijnt..

Toen ik lang geleden voor het eerst begon te vliegen als passagier aan boord van die toenmalige zilveren vogels, was de luchtvaart bepaald nog niet voor iedereen weggelegd. Daardoor had die vervoersvorm nog iets mystieks. Er gebeurden allerlei aan het oog onttrokken handelingen die maakten dat een vlucht iets bijzonders werd. Zo was er het serveren van eten en drinken van een behoorlijke kwaliteit en in hoeveelheden die je nu een kapitaal aan toeslagen zouden kosten. Je kon net zoveel bagage meenemen als een normaal mens nodig had en onderweg was er het nodige vermaak. Niet alleen omdat de dames stewardessen aan boord van een onbereikbare schoonheid waren (er waren altijd uitzonderingen op deze regel..) maar ook omdat men ergens halverwege de vlucht aan de gang ging met de verkoop van allerlei zaken die je dan belastingvrij kon invoeren bij thuiskomst.

Mits je natuurlijk binnen de door de wetgever gestelde regels bleef. Voor vertrek van een vlucht was er trouwens ook een soortgelijke mogelijkheid bij de tax-free winkels op de diverse vliegvelden. Soms een (on)gewenst tijdverdrijf en ik heb zelf zo het een en ander bij elkaar gesprokkeld aan zaken die je al dan niet nodig had of hebt. En die mij als ik er nu naar kijk bijna nostalgisch doen glimlachen over de plekken waar ik die dingen vinden kon. Praag, Zurich, Frankfurt, Londen, Helsinki, noem maar op. In de zilveren vogels met soms ingetogen of wat meer uitbundige kleurenschema’s nam ik nog wel eens een vliegtuigmodel mee voor in de persoonlijke collectie. Voor een relatief laag bedrag. Zo had ik dan een blijvende herinnering aan een carrier die me van A naar B of soms C vloog.

Maar nu blijkt dat deze handel ook al onder druk van concurrentie door internetwinkels wel eens zou kunnen verdwijnen. KLM wil er eigenlijk vanaf zo las ik onlangs in het vakblad ‘Zakenreis’ en heeft daar allerlei redenen voor. Niet in de laatste plaats de teruglopende resultaten van die verkopen. En die zijn niet mis als je ze af zet tegen de flink gestegen aantallen passagiers die met name KLM vervoert. Onze nationale luchtvaartmaatschappij verkocht al even geen sigaretten meer aan boord maar doet nu ook de andere producten in de ban. En dat is toch wel jammer. In de tijden dat vliegen is gedemocratiseerd, bagage wordt gezien als noodzakelijk kwaad, eten en drinken meer gunst dan service zijn geworden, de luxe van het vliegen is omgezet naar busvervoer zonder emoties en we straks omwille van overbodigheid ook de stewardessen moeten gaan missen, was deze vluchtonderbreking toch best leuk. Maar kan ook dat ik door de leeftijd langzaam aan nostalgische gevoelens begin te ontwikkelen hoor. Ben wel benieuwd wie wel eens wat aan boord heeft gekocht en wat dit dan was. Maakt de verhalen meteen illustratief en leuk….Dank bij voorbaat. (Beelden: Yellowbird archief/KLM)

6 thoughts on “Mystiek in de lucht verdwijnt..

  • Maasr dat laatste hoef je nu ook niet meer te doen. Of het moet iets streekgebondens zijn in het buitenland. Overigens zijn op veel vliegvelden die vroegere winkeltjes verworden tot winkelcentra waarin zelfs bekende ketens te vinden zijn…

   Like

 1. De eerste jaren vlogen we niet, pas vanaf eind ’80. Nooit verder dan Ierland en Frankrijk met gewone vliegtuigen, links en rechts drie zitplaatsen.
  Alleen Ryanair bood een schamele broodmaaltijd. Wel karretjes met eet- en drinkwerk als koopwaar. Schermpje, tijdschriften. Gegarandeerd te weinig beenruimte, zowel bij Transavia als Air Lingus en Ryanair.
  Eerlijk gezegd vind ik het ook niet nodig om op korte vluchten eten aan te bieden.
  Het vliegen op zich vind ik prettig, vooral het uitzicht doet me wat.

  Like

  • Ik vloog ooit met British Airways tussen Londen en Amsterdam, Business-Class, kreeg een hele maaltijd met wijn er bij. Maar we hadden dat etensbakje en glas nog in de hand tijdens de landing. Was niet naar binnen te krijgen in 25 minuten vliegtijd…. Anders kon het ook. Met Lufthansa. Frankfurt/Amsterdam. Om 6 uur in de avond. Een Chocoprins en plastic bekertje thee. Jaren negentig. Ver voor de dagen van Easyjet en Ryanair…

   Like

 2. Het enige dat je niet meeneemt in je overpeinzingen is nou de oorzaak van al die teloorgang , betaalde je destijds de hoofdprijs voor een vlucht kun je nu voor een habbekrats een vlucht boeken.
  Onze eerste vlucht naar Spanje heeft héél veel geld gekost, niet aan een ticket maar door de slof belastingvrije sigaretten die we kochten voor de thuisblijvers……We hadden i.v.m. de zwangerschappen en geboortes 7 jaar niet gerookt….., maar de sigaretten zijn nooit in Nederland aangekomen en we hebben nog een jaar of 15 gerookt;-)

  Like

  • Uiteraard ligt daar een oorzaak. Maar er is nog een overweging. Al die spullen die men moet uitventen nemen ruimte in en kosten gewicht. En dus zitplekken. Men stopt liefst zoveel mogelijk passagiers in die kisten en zo min mogelijk onbetaalde bagage. Omdat de ticketprijzen aardig onder druk staan. Waren die boordverkopen vroeger een soort van extraatje, nu lukt dit toch niet meer. Voor de liefhebbers van comfort en vermaak onderweg zoals ik, (ik vind vliegtuigen geweldig, maar het vliegen zelf maar saai na 350 van die uitjes) is het wel zonde dat dit allemaal verdwijnt…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.