De tandarts die met een vork werkte…

Als je echt veel geld wilt verdienen moet je naar mijn mening als arts in welke vorm ook gaan werken. Beetje doorleren en een richting kiezen en dan na een aantal jaren studie cashen. Althans zo lijkt het te gaan als ik kijk naar de tarieven van o.a. dierenartsen. Maar ook tandartsen kunnen er wat van. Zo bleek me onlangs toen ik per mail een offerte kreeg toegestuurd die er niet om loog. Wat wil het geval? Mijn aloude tandarts, zij onderhield mijn ivoren boeltje met regelmaat over een periode van intussen 23 jaar, stopte er om gezondheidsredenen mee. Akelig, vervelend, en net nu ik toe was aan een ‘controle’. Geen nood. Lieve vriendin meldde me dat ze erg tevreden was over de manier waarop zij was behandeld door een tandarts die zetelde in het in onze wijk gelegen medisch centrum. Alles fonkelnagelnieuw en geen enkele angst meer. Voor haar een heel statement, zij onderging de behandelingen van mijn oude tandarts kennelijk als gruweldaden, ik heb dat nooit zo meegemaakt.

Hoe dan ook, toch maar ingeschreven, je moet toch wat als er plotseling iets zou gebeuren. Na transfer van alle behandelgegevens van de oude naar de nieuwe praktijk wachtte ik af tot ik zou worden opgeroepen voor controle. Dat hoefde ik niet lang te doen, want ‘kraaaakk’, een hoektand brak ongelukkig af op een hard broodje. Dus moest ik een noodoproep doen, welke zonder problemen snel werd ingelost. De behandeling was pijnloos (aan verdoving doe ik in 99% van de gevallen niet)en de nieuwe tand niet van oud te onderscheiden. Alleen viel me op dat ik in een zodanig positie lag dat ik constant tegen mijn voeten aan keek die ver boven mijn hoofd uitstaken. Ongemakkelijk en bij het opstaan voelde ik me of ik half dronken was. Maar goed, je bent blij dat je geholpen bent. Een paar maanden later kwam er een mail. Ik kon een afspraak maken voor een controle. Via een menu in de website van de tandarts was het een kwestie van aanklikken wat je wilde. Simpel! Controle! De datum en tijd werden geprikt en op het moment supreme meldde ik met een (zoals dat altijd gaat) vier keer goed gepoetst gebit bij de praktijk.

Door de vakanties geen receptioniste maar een assistente die me welkom heette en even liet wachten. Bij het binnenkomen vroeg ik de t.a. of zij wellicht die behandelplek zodanig kon instellen dat ik mijn voeten niet meteen hoefde te zien. Het verzoek viel kennelijk verkeerd. ‘Nooit klachten over gehad’, ik was de uitzondering. En de controle die ze deed maakte duidelijk dat ik de verkeerde patient op de foute plek was. Ze vertelde me dat ik ‘niet had opgegeven dat het hier ging om een kennismakingscontrole, daar nam ze altijd extra tijd voor, en nu was ik verkeerd ingepland?!’ Hoezo verkeerd?? Ik ben de klant, hoezo doe ik iets verkeerd? Daarna moesten er foto’s worden gemaakt en zou ik een behandelplan krijgen voor een kies die zij als ‘verdacht’ typeerde. Op de foto bleek daarvan overigens niets, maar ik zou een mail thuis krijgen. Die was er ook. Met een offerte. De totale behandeling van die kies ging me 770 euro kosten.

En de sneer dat ‘ik verkeerd had afgesproken stond ook nog in de mail’. Het viel me helemaal verkeerd, en de stoom kwam bij kans uit mijn oren. Was dat mens nou echt zo wereldvreemd? Daarna heb ik meteen een andere tandarts gezocht. Een met een vriendelijk gezicht en wat meer inzicht in mijn klantbehoeften. Ik wil controles, reparaties waar nodig, maar geen idiote behandelingen. Als die kies raar gaat doen laat ik hem desnoods trekken. Beter korte pijn dan lange. Net als in die relatie met een dame die weliswaar veel geld wil en mag verdienen. Maar niet over mijn rug. Zijn ze nou helemaal….(Beelden: Internet)

17 thoughts on “De tandarts die met een vork werkte…

 1. wat opvallend is, bij mij en de mijnen en tal van vrienden, dat een nieuwe tandarts altijd het werk van zijn voorganger afkeurt. Hij duwt zijn spiegeltje tussen je kaken en met een vies gezicht inspecteert hij het hele rondje. Eigenlijk moet alles eruit, maar hij is coulant en wijst om te beginnen vast een dure kroon aan: die houdt het niet, is verkeerd opgebouwd, moet helemaal anders. Jij probeert te protesteren, maar dat gaat niet, eerst dat spiegeltje eruit. Maar hij is al een stoel verder en laat je over aan de mondhygieniste, je krijgt een schrobbeurt en aan de balie hebben ze volgende afspraak al in de computer staan. Je krijgt zo’n afsprakenkaartje en gaat sprakeloos naar huis.

  Like

  • Ja, dat ging in het verleden ook zo. Na elke verhuizing of wisseling tandarts was het werk van de voorganger niet goed genoeg uitgevoerd. Deels liet ik me daardoor beinvloeden, maar in het geval van nu was de vorige tandarts echt een professional die veel reparaties verrichtte die er nu nog keurig uitzien. En die echt wel zou opmerken dat ik met een probleemkies in de rondte zou lopen. En ik laat echt niet meer zo maar over me heen lopen. Ik betaal, dus ik bepaal!

   Like

 2. De behandeling van het gebit is allang niet meer gericht op gezond en heel houden. het is een grotendeels cosmetisch gebeuren geworden. Ieder “karakter” wordt weg gebeugeld en het gebit moet vanaf 3 km zichtbaar wit stralen. En inderdaad, wie een nieuwe tandarts nodig heeft ontdekt dat de vorige tandarts “slecht werk heeft afgeleverd” want de nieuwe tandarts “moet” altijd van alles veranderen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Helemaal eens met je , maar ik heb nu toch een tandarts ! Een man uit Iran,hij moest bij mij een wortelkanaal behandeling doen .Van oudsher iets om nachtmerry’s van te krijgen. Er kwam een microscoop aan te pas, en heel zorgvuldig werd mijn tand pijnloos gerepareerd,was ook niet abnormaal duur. Ben in een klap van mijn angst voor de tandarts af. Groetjes.

  Geliked door 1 persoon

 4. Mijn eerste tandarts is er ook zo 1. Eerst aan huis 1 stoel toen ene aparte locatie met een kudde zustertjes en 5 stoelen. Was niet tevreden met een verstandskies van de 4 moest er 1 uit. Die blijft zitten tot ik er last van krijg. Nou heb ik flink pijn in mn kaak gehad en een afspraak maar nooit meer bij hem. Ga naar die van mn vriend en mag hopen dat dit er 1 is die niet zijn 2e boot bij elkaar aan het harken is, in de mond van een ander.

  Like

 5. Nu we het toch over geld hebben: let erop dat de afbeeldingen die je gebruikt absoluut auteursrechtenvrij zijn. Er zijn tegenwoordig bedrijven die doeltreffende software gebruiken om afbeeldingen op te sporen waar wel rechten op zitten, en die komen zo met een rekening van vele honderden euro’s aanzetten. En dat doen ze ook bij goedbedoelende, niet-commerciële particuliere bloggers.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.