Kringloop van smeltende ijsbergen…

ijs-1Als je de meestal linkse en fanatieke milieupartijen moet geloven staat de wereld op dit moment de ene ramp na de andere te wachten. Omdat we maar  niet willen betalen voor onze vervuiling, (men bedoelt eigenlijk dat we gewoon een alsmaar oplopende  boete betalen voor ons bestaan, een boete die na ontvangst kan worden ingezet om andere leuke dingen van te doen, maar zelden om het milieu daadwerkelijk te redden) smelten de Polen af en komt al dat waardevolle ijs van bijvoorbeeld Antarctica in het omringende zeewater terecht. En dat zou slechts heel slecht nieuws zijn volgens die altijd luid schreeuwende lobby. Maar dan lees ik een artikel in het toch redelijk bij de les zijnde tijdschrift Quest van een jaar of wat geleden. Het fenomeen smeltend ijs wordt daar niet alleen gezien als een soort ramp, maar vooral als een zegen voor veel dieren in de oceaan.

ijs-2Het waarom zit hem in de binnen de ijsmassa’s opgesloten voedingsstoffen als nitraten  en ijzer. Smelten die ijsbergen lost dat spul in de zee op en vormt een voedingsbodem voor het plankton. Dat fytoplankton is weer een maaltje voor kleine diertjes die wij als krill kennen. Maar ook walvissen en dolfijnen kennen dat krill en eten daar tonnen van. Ook pinguins, albatrossen en andere grote dieren in de oceanen zijn er gek op. Je reinste kringloopsysteem dus. En niet alleen maar slecht nieuws. Daarbij blijkt uit dat artikel ook dat ijsbergen op zich broeikasgassen uit de lucht halen doordat het eerder beschreven effect van die omzetting van voedselstoffen naar krill een groene drap veroorzaakt die net als bossen en struiken fotosynthese veroorzaakt wat o.a. CO2 op vangt. Gaat plankton dood, zakt het naar de bodem, inclusief die kooldioxide.

ijs-3Een klein deel van de opwarming van de aarde wordt zo teniet gedaan. Het is dus absoluut niet alleen maar kommer en kwel op milieugebied. Ook al zijn de onheilsprofeten dan vaak zo eenduidig in hun verslaggeving. Ik noem het maar propaganda met als doel om ons te ontdoen van een moderne leefstijl. Een leefstijl die overigens best iets mag worden gematigd hoor, daar niet van. Maar met lastenverhogingen zoals men in die linkse kringen altijd schermt krijg je het milieu echt niet schoon. Met belonen van goed gedag mogelijk wel. Blijf dus weg bij partijen die u dat eenzijdige verhaal maar blijven vertellen. Vaak hebben die een  groen logo! (Foto: Internet/BMA)

17 thoughts on “Kringloop van smeltende ijsbergen…

 1. We zijn ondertussen gewoon met héél veel mensen op deze wereld en dat zal wel wat invloed hebben op het milieu. Maar in grote lijnen zijn er altijd afwisselende koude en warme periode geweest , dat is op zich nou weer niet zó bijzonder.

  Like

  • Terwijl we onder de sneeuw zitten sinds een enorme bui van gisteren lijkt het heel lastig om de tienden van graden stijging der temperaturen te ontkennen. Maar de vraag is wel of het altijd slecht is voor ons allen of dat je slechts met extra belastingen het proces kunt keren. De wereld is vol, de mensheid groeit maar door en dat zal eerder invloed hebben op het klimaat dan wat ook……

   Geliked door 1 persoon

 2. Klimaatvreandering is geen linkse hobby, het is iets waar het overgrote deel van de wetenschap het over eens is. Er is slechts een kleine, door de olielobby betaalde, groep pseudo-wetenschappers die een goede publiciteitscampagne runnen en pretenderen dat er evenveel bewijs tegen klimaatverandering is.

  Like

  • De verandering op zich is dat niet, maar men kijkt nog wel erg eenzijdig naar oorzaken en gevolg. Zo wordt wel gewezen op het mildere klimaat op Noordpool, niet op de extreme recordkoude in Siberie. De verschuiving van de magnetische Polen blijft buiten beeld, net als de invloed van de zon. Kortom, het blijft een door links geclaimd probleem dat kennelijk altijd weer moet leiden tot lastenverhogingen die uiteindelijk niet ten goede komen van het milieu. Zou dat 1 op 1 wel zo zijn viel er nog mee te leven.

   Like

  • Je hoeft geen tafelgeleerde te zijn om te constateren dat het klimaat verandert. Zoals het dat doet door de eeuwen heen. In 1975 voorspelde Nigel Calder, niet de minste auteur op dit gebied, in zijn boek ;’De weermachinerie’ een nieuwe ijstijd. Kwestie van op de signalen letten. De gletsjers groeiden, het was nog nooit zo koud geweest op de Polen en de El Ninja-stromingen voorspelden niet veel goeds. De winters waren ook hier enorm streng. Eind jaren zeventig nog maar sneeuwde half Nederland dicht. In de jaren tachtig ging dat nog even zo door. Nu ineens is dat beeld veranderd. Wie kan voorspellen hoe het over tien/vijftien jaar zal zijn? En vooral ook wat de directe oorzaak is. Met nadruk gesteld, ik ben niet voor verkwisting, of vervuiling van ons milieu, maar zijn wij mensen echt in staat om al die bewegingen in het klimaat zo maar te veroorzaken? Dan is er maar een oplossing, de mens laten uitsterven. Opdat de dieren die het overleven een schonere Aarde erven en daar op kunnen leven als in het Paradijs. Maar er vindt meer plaats. De magnetische Polen verschuiven, Noord wordt Zuid en omgekeerd. Proces is onomkeerbaar. In Siberie was het deze winter zo vreselijk koud, dat had men daar nog niet eerder beleerfd. Terwijl de NoordPool mildere temperaturen kende. Kortom, het heeft met elkaar van doen, maar hoe precies??

   Like

   • De klimaatsveranderingen zijn ook niet mijn probleem. Warme en ijstijden horen bij de Aarde. Zinloos verspillen van fossiele delfstoffen hoort bij de mens. Onze technologische kennis stelt ons in staat om op milieuvriendelijke en gezonde wijze energie te winnen.

    Het niet benutten van deze kennis vind ik dom …

    Natuurvriendelijke groet,

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.