Jeugdig onbenul…

Veel jonge mensen die ik zoal om me heen zie of observeer zijn weinig bezig met belangrijke zaken die mij op mijn huidige wat rijpere leeftijd nog interesseren. Ik hoop dat ik niet te veel veralgemeniseer, maar in onze jeugd werd je altijd met de neus op de feiten gedrukt en was de wereld er een waar toch veel gebeurde dat de aandacht trok. Zo waren er de inval in Hongarije door de Sovjets in 1956, dezelfde soort aanpak van de in 1968 naar vrijheid snakkende Tsjechen, de inval in Afghanistan door dat zelfde Sovjet-leger en de oorlog in Vietnam die door Fransen en VS werd gevoerd tegen het communisme. Het vormde de persoonlijk geest. De berichtgeving veelal neutraal tot licht gekleurd anti-communisme. Daar dacht ik als jong ventje best over na.

Niet dat ik nu meteen een afkeer kreeg van die communisten in die verre landen, want hun propaganda werkte zo dat je best wel iets goeds kon vinden als je met een zonnebril op aan die landen dacht. Het onbenul van de jeugd zullen we maar zeggen. Toen ik zelf die landen bezocht en ontdekte hoe men met meer dan scherpe grensbewaking en een ongekende controle door interne geheime diensten de bevolking onder de knoet hield en elke vorm van liberalisme de kop indrukte wist ik genoeg. Wijsheid komt met de jaren. Dat gold ook voor andere zaken. Als je jong bent wil je ook geloven in eerlijkheid, oprechtheid, en zulke zaken. Als je later nuances weet te vinden zie je dat dit vaak loze kreten zijn en dingen meestal niet zo zijn als ze worden geshowd of uitgedragen.

Gedrag van mensen in het algemeen geldt hetzelfde voor. Hoe vaak stootte ik niet de kop tegen die van mensen die me in de maling wilden nemen of voor eigen belang winnen? Ook dat leerde ik door de jaren heen te doorgronden. Ging in 90% van de gevallen goed, maar soms trapte ik er toch nog in. Maar, goed geleerd is oud gedaan. Leerschool van het leven is soms hard en sommige mensen hebben vaak zo hun eigen agenda. Met dat in het achterhoofd kijk ik anno nu vaak naar al die schreeuwers, claimers, betweters, verwijters, haatzaaiers en zo meer die juist op jonge leeftijd menen dat slechts zij door een of andere god op aarde zijn gezet om die planeet van ons te redden, de mensheid te leiden, ons allen her op te voeden maar vooral te overtuigen van hun gelijk. Jeugdige onbenullen dus.

En vaak te vinden in kringen van partijen die het met de waarheid niet zo nauw nemen. Immers, zalig zijn de simpelen van geest. En laat de kinderen tot ons komen, credo’s die nog steeds opgaan als je jeugdigen in jouw doctrine wilt opnemen. Onbenul werd en wordt gevormd in jeugdbewegingen, universiteiten, hogescholen en zo meer. De resultaten nu al zichtbaar op straat en in de media. Jeugdige onbenullen die niets snappen van de geschiedenis, menen dat je alles kunt veranderen en dat in de toekomst een lading goud op hen wacht. Net zoals wij dat als kinderen meenden of als studenten van toen. En alles wat in de weg staat moet opzij geduwd. Onbenul…..Ik ben benieuwd naar hoe jullie, lezers van mijn verhalen, daar op zullen reageren. Geloof je nog steeds in hetzelfde als toen je pakweg 14 of 24 jaar oud was? Of heb je intussen bijgeleerd en wellicht zelfs tot totaal andere overtuigingen gekomen?? Ben benieuwd…….(beelden: archief)

15 thoughts on “Jeugdig onbenul…

  1. Toen mijn grootvader in 1968 de achterdeur opengooide en zei :”De Rus staat in Praag” was dat een openbaring.

    Ondertussen is er al veel water naar de zee gevloeid en is mijn mening iets dat tussen mijn 4 muren en mogelijk in onze ato, waar waarschijnlijk toch geen afluisterapparatuur in zit, besproken wordt.

    De wereld zit niet te wachten op wat ik denk. En wat ik denk zal de wereld niet veranderen.

    Like

  2. Ik weet niet of mijn opinies veel veranderd zijn in de loop der jaren. De wereld daarentegen is niet meer de wereld van toen ik 14 was. Veel informatie was er niet.Nu wordt men overspoeld met info en fake news. Ik ben blij dat ik 60plusser ben en de wereld niet door de ogen van een tiener zie.

    Like

    • Als ik sommige jongelui nu zie optreden ben ik inderdaad blij toch wat meer kennis en ervaring in discussies te kunnen brengen. Maar waren de hippies anders? De provo’s? de Krakers? Of de Anti-Vietnamoorlog-demonstranten. Zelf maakte ik me nog wel druk (met vele anderen..) over de stationering van atoomwapens tijdens de jaren van de Koude Oorlog en zelfs de inval in Irak maakte me indertijd nog bozig. Nu zou ik niet zo snel de straat niet meer op gaan omdat de propaganda vanuit bepaalde kampen wel denkende mensen soms nog op het verkeerde been kan zetten..

      Geliked door 1 persoon

  3. Hoewel er thuis niet écht aan politiek gedaan werd was men wel duidelijk over het feit dat niet alles is wat het lijkt. Eigenlijk had ik al heel jong door hoe “de mens” in elkaar steekt en leerde al snel zelf denken. Over het algemeen is niets of niemand helemaal goed, maar ook niets of niemand helemaal slecht. Het gaat om evenwicht in wat belangrijk voor je is.

    Like

  4. Alles lijkt betrekkelijk te zijn…… Ik meen op te mogen merken dat eenvoudig benoembare onderwerpen betrekkelijker zijn dan minder goed herkenbare zaken? Deze ‘conclusie’ is uiteraard niet waterdicht. De nuchtere constateerder of observator wordt evenzo om de tuin geleid als een onnozele naïeveling. Bij het menen iets te weten, tja…… een simpelere dooddoener ken ik niet. Daarom…… gooi de knuppel in het hoenderhok ……. en de derde hond gaat aan de haal. Het alles draait om macht, kennis en geld…… om maar eens eenvoudig benoembare onderwerpen te benoemen.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.