Spookespakkespeakyou Englishhh??

Als men mij vraagt welke talen ik zoal beheers refereer ik direct aan mijn eigen taal waar ik nog steeds trots op ben, maar zeker ook aan het Engels een gradatie minder Duits en ook nog wat woorden Tsjechisch. Dat ik gedag kan zeggen in het Fins, weet wat een vliegtuig is in het Russisch of drie zinnen in het Frans neem ik maar niet serieus mee in de overwegingen. Voor je het weet zit je vast in een gesprek dat door een overijverige Rus of Fransoos met je wordt gevoerd in zijn/haar eigen taal, maar waarvan je dan al snel geen snars meer snapt. Toch moet je met die talenkennis best een beetje oppassen. Ook al leerde ik al Engels op de lagere school, verrijkte ik mijn kennis van die taal door het lezen van bladen en boeken of het kijken naar films en zo meer, pikte ik vooral veel op tijdens mijn werkzame periode op Schiphol en later in het autovak, native speaker ben ik niet.

Geldt ook voor het Duits. Ik kan het goed lezen, snappen als men tegen me spreekt, maar moet soms wel even nadenken over bepaalde zinnen als ik daar weer eens vertoef. Ik merk ook dat je naar mate je deze talen niet dagelijks gebruikt toch wat gaten krijgt in de zo gekoesterde kennis. Dat bleek me onlangs toen ik in gesprek raakte met een van oorsprong Amerikaanse dame die in Engeland woonachtig vooral op het vasteland van Europa trainingen verzorgt. Zij sprak nauwelijks Nederlands dus dan zet je als ridder in de nood een schakelaar om en begint met een gesprek in de haar eigen voertaal. Dat verliep prima hoor, en we konden vaak heerlijk lachen als we het hadden over de internationale politiek of de vreemde gewoonten van Duitsers en Nederlanders. En toch voelde ik dat er soms even in een bijna verroest stukje van de hersenpan moest worden gezocht naar de juiste uitdrukking voor een bepaald begrip.

Oefening baart kunst natuurlijk, maar ik oefen tegenwoordig na het werkzame leven dan toch weer net even te weinig merkte ik. Met dat Duits ligt dat toch wat anders want daar komen we zo regelmatig dat je wel in die taal moet spreken omdat men je anders domweg niet begrijpt. Bij ons laatste bezoek aan het Duitse land tijdens de recente augustusmaand zagen we weer eens hoe een Nederlandse dame van iets gevorderde leeftijd meende dat Nederlands een internationale taal is en wel zal worden begrepen door de Duitse winkelmedewerkers als je maar hard genoeg spreekt. De service-gerichtheid van die beroepsgroep maakte dat ze kreeg wat ze wilde, maar het blijft toch een beetje genant dat gedrag. Ooit zag ik bij dat geweldige programma ‘We zijn er bijna’ van MAX hoe een van de caravanners op een markt trachtte om een Nederlandse groente te bestellen in een land waar men nauwelijks weet waar Nederland ligt. Zij sprak Nederlands op de markt en de kooplieden uiteraard hun eigen taal. En het mooiste was de quote van de dame achteraf: ‘ze spreken hier ook echt geen woord over de grens!’. Wat ze nog meende ook. Kijk, dan heb ik mijn punt wel gemaakt. Oefening, kunst, kennis, instelling, begrip. Daarmee kom je een eind. Met puur Nederlands niet. En dat begint al kort na de grens….

7 thoughts on “Spookespakkespeakyou Englishhh??

 1. Klopt, als je een aangeleerde taal nauwelijks gebruikt brokkelt de kennis af. Niet heel erg natuurlijk zolang niet zelf in het buitenland komt. Ik merk het ook altijd als Engels sprekende kleinzoon Sebastian hier is, dan rollen de geijkte zinnetjes er zo uit maar voor een echt gesprekje moet ik toch flink nadenken. Gelukkig kun je tegenwoordig met Google vertalen in het buitenland de meest noodzakelijke dingen wel “laten lezen”. Toen wij in de jaren 70 in Spanje waren dacht ik slim te zijn , we huurden paarden bij een Spaans boer (waarvan we wisten dat hij veel Nederlanders onder zijn klanten had) We hadden een boekje met wat Spaande zinnetjes die we hem lieten lezen als dat van toepassing was. We hadden pas later door dat de goede man niet kon lezen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Op mijn werk heb ik zowat iedere dag te maken met mensen van vreemde origine die zowat geen nederlands frans of engels praten. Het is dan behelpen. Zo kan ik al een beetje tellen in het farsi. Arabisch is een moeilijke taal die ik ooit hoop te studeren.

  Like

  • Aan importtalen waag ik me echt niet. Ik paste ma aan bij het land waar ik was of ben. Niemand in Tsjechie sprak Nederlands tegen me en de kans dat ik die taal in het Duitse land zal horen is nul. Dus daar waag ik me niet aan. Integratie is de taal leren spreken……..(Ouderwets he?!)

   Geliked door 1 persoon

 3. O mijn god dat kneuzenprogramma pfff. Ik spreek prima Engels maar merk wel dat ik af en toe woorden (even) niet weet. Ration token was er vandaag één. Ik vind het bloedirritant als mensen Nederlands blijven praten als ze in Duitsland zijn. Over Duits wil ik het niet eens meer hebben.

  Geliked door 1 persoon

  • Het is opmerkelijk dat wij Nederlanders altijd maar aannemen dat men elders in de wereld onze taal wel zal begrijpen. Terwijl we maar met een zeer bescheiden minderheid over onze aarde heen marcheren. Het aantal mensen dat Spaans spreekt, Engels, of Chinees is vele, vele malen groter…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.