Lenig van lichaam en geest…

Lenig zijn. Zal vast aan de jeugd liggen. Sommigen kunnen hun benen b.w.v.s. in hun nek leggen of zo het circus in. Ik kan het niet, kon het als jong mens ook al niet. Ik was al blij als ik op school tijdens gymlessen een zwaantje aan de hangende ringen niet met een dwarslaesie afsloot. Ik kan daarentegen goed lopen en zo meer, altijd gekund. Fietsen gaat me ook redelijk wel af. Maar allerlei wonderlijke toeren uithalen waardoor je trucjes kunt laten zien die anderen tot grote verbazing brengen zijn mij niet gegeven. En als je een paar jaar ouder bent geworden dan het 20e levensjaar moet ik me zorgen maken. Althans als ik het www bekijk. Daar zie je dan 50-plussers hun best doen om allerlei Olympische oefeningen nog steeds te beheersen. Los van het feit dat ik de behoefte niet voel, ik zie er het nut ook niet van in. Beweeg gewoon, doe normaal, loop en fiets, maar ga niet proberen om dat zwaantje van je jeugd opnieuw tot leven te wekken. Gaat je niet lukken en de kans dat je iets verrekt, scheurt of breekt met alle gevolgen van dien is groot.

Geldt ook voor al dat ge-ren. Ik woon in een omgeving waar je veel mensen uit de stad pogingen ziet doen om hun eigen record te breken op de korte of lange afstand. De een loopt als een atleet of gazelle, naar gelang het geslacht, de andere beweegt zich voort als een tweepotige olifant en oogt alsof het einde van het leven al lopend al bereikt is. Leg mij maar uit dat dit verstandig of goed voor de gezondheid is. Ik geloof er niet in. Kijk, stevig wandelen, dat snap ik nog wel. Als ik mijn goede bui heb lopen we tussen de 12-20km en komen dan vermoeid thuis maar zijn binnen een uurtje weer helemaal fit. De treden van trappen in de metro van onze stad beklim ik met twee tegelijk en hijg nauwelijks als ik boven kom. Lenig? Zal wel. Maar ook oefening die kunst baart of zo. Het enige dat echt lenig lijkt is mijn geest. Die beweegt alle kanten op en vooral als ik weer eens inspiratie voel vloeit alles met gemak uit mijn toetsenbord of pen. Zonder problemen en als ik dan bezig bent gaat het achter mekaar door. Dus dat zwaantje doe ik dan wel spiritueel, oraal of gewoon omdat het gezellig is. Kan van al die semi-acrobaten niet worden gezegd toch? Of kennen jullie mensen die nog steeds zo het circus in kunnen op hun 40/50/60/70e? Geef even door dan. Want ik leer ook elke dag graag. Vanwege die oefening die kunst baart en zo…(beelden: internet)

11 thoughts on “Lenig van lichaam en geest…

 1. lol ik heb geen coördinatie tussen mijn benen en armen, Zumba is bv een ramp voor mij, maar lopen gaat me ook goed af! binnenkort eens de piste in Diest verkennen!!
  ik zit nog niet aan de 10 km, maar met 5 ben ik ook al tevreden 🙂
  en ik doe mee acrobatie in mijn hoofd met jou :-p

  Like

 2. Het is allang bewezen dat iedere wandelen gezonder is dan rennen. Neemt niet weg dat wie het graag doet het niet hoeft te laten. Maar inderdaad, als joggers je passeren hoor je verschil. De één loopt vrijwel geruisloos , waarschijnlijk doordat hij/zij netjes de voeten afwikkelt, en de ander stort bij iedere stap ongeveer neer. Lenigheid is iets totaal anders dan uithoudingsvermogen, dat héb je, of je hebt het niet.
  Maar ook als je wél van nature lenig bent moet het ontwikkeld worden om er het circus mee in te kunnen;-)

  Like

 3. Na het maken van een vogelnestje in de ringen stapte ik uit de ringen.
  Beide ringen had ik in mijn handen.

  Als dit was gebeurd terwijl ik in de ringen hing was een dwarslaesie het minste wat mij was overkomen ….

  Sporten is niet altijd gezond!

  Vriendelijke groet,

  Like

 4. Ook die malle commercial gezien van oma in de ballenbak? Als je voltavolta slikt kan je dat ook allemaal. Ik geniet van de soepele lenigheid van mijn vierjarig achterkleindochter, of van mijn elegante poes Dolly, die toch ook al 9 jaar is, maar ik hoef niet zo nodig met ze te wedijveren.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.