
Ik smokkel even met mijn A.B.C. van de automerken op zondag en neem u als lezer mee naar het Polen uit de communistische tijden. Bedenk je dan maar dat particuliere autobouw voor dit soort regimes nooit de prioriteit kreeg die het volk er zelf wel aan toedichtte. Men wilde als burger of arbeider ook in die landen een auto voor de deur maar door de gebrekkige planning bij de door Volkskameraden gedomineerde staatsbedrijven was innovatie vrijwel afwezig. In Polen startte men op enig moment toch maar de productie op van een eigen lijn automobielen. Naast het in Warschau actieve bedrijf FSO (zie blog 251020) kende men in Polen nog een fabriek voor dit soort producten, FSM. En daar verscheen op enig moment een klein model personenwagen die als Syrena door het leven zou gaan.

Qua lijnvoering maakte men zich er eenvoudig vanaf. Het ging om een compacte sedan die leek op een te heet gewassen Warszawa zoals FSO die bouwde en zelf eigenlijk weer een licentie-product was van een Russische wagen, de GAZ Pobeda. De Syrena kreeg een twee-cilinder tweetakt onder de motorkap en pruttelde er net zo vrolijk op los als een Oost-Duitse Trabant. Met even veel moeite als dat Duitse karretje haalde je er de 100km/u mee, maar de gemiddelde arbeider in die door een grauwsluier bedekte socialistische landen was er verguld mee. Voor hen die bepaalde behoeften hadden was er ook een stationcarmodel dat daarnaast als bestelwagentje beschikbaar kwam.

Latere Syrena’s kregen een wat andere grille, iets grotere achterramen en een driecilinder tweetaktblokje van 992cc waardoor de snelheid er wat vlotter in zat. Een erg aardige sportcoupe kwam helaas niet verder dan een prototype. Opvallend genoeg nam op enig moment FSO de productie van de Syrena over van FSM omdat dit laatste bedrijf de licentie kreeg voor de nog wat kleinere Fiat 126 die in zijn Poolse uitvoering mateloos populair werd in het oosten. De Syrena werd gebouwd tot in de jaren zeventig. Daarna nam FSO de productie over van de grotere Fiat 125 (Polski-Fiat) en had men geen ruimte meer voor de compacte pruttelaar. Opvallend genoeg reden die nog vele jaren door en er zijn er zelfs die na de Wende in het oosten onze streken bereikten. Een type-goedkeuring is vrijwel onmogelijk, al was het maar door de uitstoot van die tweetaktmotoren. Maar voor iemand met een collectie Oost-Europese wagens is het er wel een die niet mag ontbreken. Veel onbekender dan die Trabant, qua aantallen ook minder vaak gebouwd. Maar door zijn volledig metalen constructie natuurlijk zeker niet minder interessant. En hoe verging het de fabrikant? Nou dat FSM kreeg op enig moment allerlei opdrachten van Fiat en later Ford en bouwde o.a. de Panda, maar ook de bij ons zo geliefde 500 en Ka. Opvallend, want het grotere FSO was toen allang als fabrikant verdwenen. (beelden: archief)
Interessante blogpost. De auto’s uit het toenmalige oostblok zijn me merendeels onbekend.
LikeGeliked door 1 persoon
Het is om die reden dat ik er even aandacht voor had…..:)
LikeGeliked door 1 persoon
Geen greintje herkenning.
Moet frustrerend zijn geweest voor de bewoners, te weten dat ze achterliepen op het westen. Want ze wisten het.
LikeLike
In het system van toen wist men niet beter en hield men zich aan de socialistische leer. Maar die leidde tot lethargie…. Ik heb er niet svoor niets zo’n afkeer van gekregen…
LikeLike
Snap ik.
Maar er waren wel degelijk inwoners die wisten dat het er in het westen anders aan toe ging
LikeLike
Zeker, maar als je keek hoe men in sommige landen omging met dat denken was dat confronterend. Voor de Volkskameraden waren westerse auto’s meer een droom dan een haalbare werkelijkheid. Men deed het met wat in eigen land of bij de ‘vriendschappelijke volksrepublieken’ aan auto’s werd aangeboden. Daardoor was het verkeersbeeld vaak heel eenzijdig en hadden die merken in eigen land soms een marktaandeel van 85-90%. Maar er waren zeker mensen die af en toe een westerse auto in handen kregen, al was het maar via bevriende lieden uit het westen…
LikeLike
Toch vind ik het model op de eerste foto best wel chique, het doet in de verte aan de oude Jaguar denken alleen zou dié nooit in dat beige geleverd zijn maar in statig donker groen.
LikeLike
De styling van die lui baseerde zich losjes op wat in het westen gebruikelijk was, maar het was in het echt een redelijk compacte auto waar Jaguars aardig bombastisch konden ogen en zijn….
LikeLike
Ja die waren een stuk groter maar toch wel ongeveer dit model.
LikeLike
Jaren vijftig/zestig styling…:)
LikeLike