Keuzes maken…

Morgen mogen we ons democratische recht weer uitoefenen. We mogen stemmen. Ik zie dat zelf min of meer als morele plicht. Immers er zijn voldoende landen in de wereld waar dat recht je is ontnomen of je wordt geacht te stemmen op die stromingen die het voor het zeggen hebben of domweg aan de macht willen blijven. De democratie is in de ogen van die machthebbers vaak de slechtste staatsvorm. Met name communisten en islamgebonden landen zijn afkerig van dat recht van hun burgers op een vrije keuze. Wie niet voor hen stemt is dus tegen. Simpel. In ons land valt er nog wat te kiezen gelukkig. De strijd tegenwoordig vooral tussen links of rechts. Het midden is bijna helemaal verdwenen. De christen-democratie is opgeslokt door de duidelijker standpunten op de flanken, en liet haar traditionele achterban die vooral op het platteland te vinden was, volstrekt vallen. Gevolg van de keuze om achter die alles opslokkende groene taliban aan te lopen bij het verstenen van sappige weilanden t.b.v. grenzeloze immigratie. De Sociaal-democraten, traditioneel sterk in het centrum van de macht overkwam hetzelfde. Wie weet waar de PvdA nog voor staat mag het mij zeggen, maar voor de arbeiders zijn ze zeker niet meer.

Het linkerblok bestaat tegenwoordig vooral uit het abjecte Groen-Links (bestaande uit communisten en anarchisten), de nog extremere Partij voor de Dieren, D66 (domweg linkspopulisme met grote afkeer voor het eigen volk) en de SP. Die laatste partij natuurlijk nog echt voor de arbeiders actief, maar helaas wel heel erg bezig met wanklanken in de zorg, minder met de andere maatschappelijke thema’s. Wel zijn ze consequent overal tegen. Op rechts komen we de VVD tegen, al leunt die partij na 12 jaar Rutte wel erg aan tegen de Pechtoldisten van Kaag en c.s. Daardoor worden de rechtervleugel en ook de wat meer verdienende ondernemersgroepen in dit land los gelaten en zoeken die een weg langs andere partijen. De PVV van Wilders bijvoorbeeld die de vinger vaak stevig op gevoelige plekken legt en door (extreem)links meestal wordt weggezet als racistisch of erger. JA21 is ook zo’n partij op rechts die de van ons land houdende burgers zal bekoren.

Afsplitsing van Forum voor Democratie dat zelf door de jaren heen de weg kwijt is geraakt. Maar er zijn ‘wappies’ die er vast houvast vinden. De grote nieuwkomer is BBB, oftewel de Boer Burger Beweging die vooral oude CDA-stemmers aan zich zal weten te binden. De taal van de lijsttrekster is overtuigend en duidelijk. Spreekt mensen aan. Voor de meer extreme kiezers zijn er stromingen als DENK dat achter de regimes in Turkije en Marokko aanloopt, of BIJ1 waar frustraties over het feit dat gratis geld niet bij binnenkomst in ons land meteen wordt uitgedeeld voor het leven, zorgen voor de meest haatzaaiende uitspraken van haar voorvrouw in de Tweede Kamer. En dan is er nog VOLT dat jonge mensen men een afkeer van Nederland maar voorkeur voor Brussel moet overtuigen dat Europa de toekomst is en nationalisme hen niet past. De ouderen zouden ook naar 50PLus kunnen maar de dame die daar nu het kleine karretje trekt is totaal ingesponnen in het regeringsbeleid dus in feite van geen belang voor de ouderen die zij moet vertegenwoordigen. En dan zijn er nog de dogmatisch christelijke partijen.

De Christen-Unie bijvoorbeeld die nu nog meeregeert en samen met D66 meent dat ons land over enkele jaren mag worden opgeheven, de taal niet meer zo nodig hoeft en de Bijbel wordt ingeruild voor de Koran. Daar hoef je bij de SGP niet mee aan te komen. Daar is de Bijbel leidend en kent men de Grondwet maar ook alle onderliggende wetgeving vrijwel uit het hoofd. Welbespraakt, fatsoenlijk, maar slechts voor een beperkte groep volgers. En dan is daar ook nog Pieter Omtzigt. Afgesplitst van het CDA, een cijferaar, lastige luis in de pels van zijn oude regeringsgenoten (in 80% van alle gevallen stemt hij overigens mee met de coalitie) en buitengewoon fatsoenlijk. Maar geen partijleider. Geen man die grote hoeveelheden stemmers aan zich zal kunnen binden. Een euvel dat veel professoren in dit wereldje overkomt. Populisme regeert. Letterlijk en figuurlijk. En wij stemmen op ze. Opdat zij weer tot in lengte van jaren een beoogde baan op eigen wijze kunnen invullen. Dienaren van het volk….Maar dat is snel vergeten. Net als al die beloften. Want zodra men gekozen is gaat men over tot compromissen en de orde van de dag. En toch gaan we stemmen. Want alles beter dan wat we elders zien. Ik wens u allen wijsheid morgen…Maar ga wel stemmen…Opdat de dictatuur hier niet wint…(Beelden: Archief)

28 thoughts on “Keuzes maken…

 1. “de nog extremere Partij voor de Dieren”
  Graag wil ik opmerken dat de Partij voor de Dieren als enige partij doet waar zij voor staat en gelukkig ook al e.e.a heeft bereikt namelijk het welzijn voor dieren te verbeteren (dierentransporten, normen slachterijen etc.) trouwens regelmatig ondanks tegenwerking van Groen Links die zeker hier in Amsterdam helemaal niet voor groen is, te veel om nu op te noemen. Voor diegenen die overwegen om welke reden dan ook op de BBB te stemmen: kijk vanavond eens om 20:15 op Arte de documentaire “Tierleid vom Fliessband/La fabrique de la souffrance animale”. Echte boeren bestaan niet meer zei mijn oude vader toen een aantal jaar geleden zijn buurman een megastal met varkens neerzette. Mijn vader kan het weten, hij is zijn leven lang boer geweest. Noch D66, noch Groen Links noch de PvdA kan het ook maar iets schelen, allemaal “vor die Bühne”, stikstof en natuur zijn de toverwoorden, ik mis het woord dierenwelzijn.

  Geliked door 1 persoon

  • Als de PvdD zich daarmee alleen zou bezighouden was het zelfs voor mij een optie. Maar sinds de moord op Theo van Gogh door een aanhanger van die stroming (althans dat leek zo..) kijk ik toch iets anders aan tegen dierenwelzijnactiviteiten…. Overigens ben ik het met je eens dat GroenLinks (voor biomassaverbranding), D66 (linkspopulisme pur sang) en PvdA (schafte o.a. de dierenpolitie af toen bleek dat die door de PVV was opgezet..) schijnheilige namaak-linkse lieden voortbrengen…

   Like

   • Je bedoelt de moord op Pim Fortuin door Volkert v.d. G. hij was lid van Het Dierenbevrijdingsfront, heel iets anders dan de PvdD. De PvdD is klein en zal dat altijd blijven maar is het niet mooi dat er ook mensen opstaan die ons eens op andere dingen wijzen b.v. hoe wij levende wezens behandelen als een soort wegwerpartikel?

    Geliked door 1 persoon

   • Uiteraard die op Fortuyn, Theo werd vermoord door een extremistische moslim. Hoe dan ook, dat mannetje dat de kogels op Pim afvuurde was er een uit de extreemlinkse kerk. Naar ik net las uit de pers vermoedt men dat de PvdD groter wordt dan het CDA in de provincie. Daarmee krijg je meer vat op uitwassen in de bio-industrie. Niks mis mee. Dierenwelzijn gaat mij ook aan het hart. Maar het welzijn van ons volk ook. En daarmee zal een keuze voor de PvdD niet te mijne zijn….

    Geliked door 1 persoon

   • De uitslagen zijn verbijsterend voor de meeste lang bestaande stromingen. De nieuwe Boer-Burger-Beweging heeft in alle 12 provincies de totale overwinning kunnen boeken. Daarmee kreeg de centrum-linkse regering een gevoelige tik op de vingers. Mensen zijn het stikstofgedram maar ook de voortgaande immigratie zat naast gebrek aan huizen, perspectief (inflatie is veel te hoog) en de stijgende armoede. Omdat door een slimme zet van (extreem)links dat blok gelijk bleef kan de regering nog wat verder opschuiven naar links maar dan komt het volk pas echt in opstand vrees ik. Dit signaal kan niet worden genegeerd. 35% van de Nederlandse bevolking koos voor de BBB, en men stemde andermaal op Centrum-rechts.

    Like

 2. Tja, het wordt er niet makkelijker op met zoveel partijen, maar natuurlijk stem ik wél.
  Voor mij komen partijen die een geloof vertegenwoordigen niet in aanmerking, Sowieso vindt ik dat een partij zich voor de héle samenleving in moet zetten en niet alléén voor ouderen, boeren of dieren. En fatsoenlijk met elkaar omgaan is ook een pre. De door jou genoemde nieuwe partij Volt maakte wat dat betreft indruk op me door bij de problemen die ze doormaakten niet met modder te gooien en het binnenkamers probeerde te houden. Helaas zijn dié te pro Europa, wat de Co2 uitstoot betreft begrijp ik dat er Europees iets moet gebeuren maar verder wil ik Nederland niet inleveren.

  Like

  • Juist vandaag bracht het KNMI een rapport uit over de steeds beter wordende lucht boven ons land en de invloed op het weer. Want door die schone lucht is er meer zon te zien, waardoor de temperaturen gemiddeld oplopen. Het is ook nooit goed. En het bewijst ook meteen dat al die claims van de extreemlinksen in dit land op niets baseren. Immers, als je de temperaturen lager wilt maken moet je dus meer uitstoten…. Dat valt met geen enkele claim te rijmen…

   Like

   • Maar zolang er geen gordijnen in de lucht hangen heeft onze lucht óók te maken met grotere landen dan het onze. Goed klimaatnieuws horen we zelden ,ook als het er wél is .Neem het gat in de ozon laag dat, inderdaad dankzij alle maatregelen, zo goed als hersteld is. Daar moet je écht naar zoeken om het te vinden want goed nieuws is geen nieuws lijkt het wel.

    Like

   • Bij Urgenda en ander links gepeupel telt buitenlandse uitstoot niet mee. Ook niet afkomstig van oorlog in Oekraine, vulkanen of bosbranden. Het moet en zal de schuld zijn van industrie en consumenten. Want die kun je belasten, buitenlandse bronnen niet. Kortom Linksliegt op dat punt altijd en over alles…

    Like

 3. En tot mijn schande ben ik de BBB van die stevige dame van der Plas vergeten. Een stroming die toen D66 dreigde de boerenstand te halveren desnoods met geweld, op kwam als een snel stijgende raket van Elon Musk. Volgens de peilingen zou ze in de Tweede kamer nu al snel 8 zetels bezetten of meer, maar zal ze zeker ook in de P.S. en Eerste Kamer goed scoren. Boodschap is duidelijk, geen gedwongen flauwekul op klimaatgebied waarvan een beroepsgroep de dupe wordt omwille van een zgn. bescherming van de natuur, maar vooral bedoeld om goedkoop en snel agrarische gronden om te zetten naar bouwgrond. Haar stemmers zaten vroeger vooral bij het CDA. Het wordt nog spannend…

  Like

  • De haat vanuit D66 en Groenlinks/Pvda richting boeren en burgers moest bedwongen. De Kaagdoctrine en Klaveriaanse afkeer van de democratie en moderne tijd moeten aan de kaak gesteld. Ook de stikstofflauwekul (zie cijfers CBS) moet van tafel. Dit is een land van overleg en niet van dictatuur. Dat wil men in linkse kring maar niet begrijpen. En die indoctrinatie begint al op scholen. Vandaar dat je in de republiek Amsterdam ziet dat hier vooral links wordt gestemd. Maar het zal jouw bedrijf maar zijn (of je baan) dat er aan gaat omdat iemand zonder voeten in de klei even beslist dat het weg moet om plaats te maken voor windmolens, woningbouw of versteende landschappen. Kortom, ja de stem op de BBB is een proteststem. Maar in dit geval ook een uit wanhoop om het dedain van sommige politici. Dat er op de flanken ook wordt gewonnen door one-issue partijen is ook een gevolg hiervan. Waarbij ik blij ben dat met name Denk en Bij1 geen stemmen behaalden voor zover ze al deelnamen. Kaag noemde dit ‘het feest van de democratie’. Maar ik kan me in haar geval voorstellen dat ze nadenken in haar achterban over een greep naar de macht en uitroepen van dictatuur….En hetzelfde mag je verwachten bij de linkse combinaties. Want democratie is leuk als je zelf de macht hebt en houdt. Niet als het volk jou ‘niet begrijpt’…

   Like

   • Los van links of rechts als je van mening bent dat megastallen en het afschieten van wolven en ganzen (BBB is grote voorstander hiervan) Nederland vooruit helpt…prima keuze!

    Like

   • Ik ben voor het tegenhouden van hier niet passende dieren als wolven. Straks lopen er ook bruine beren rond in dit land of krokodillen. Immers ook die komen ergens vandaan deze kant op (logica dierenactivisten) en liepen in de oertijd hier ook rond. Als je de schade ziet die deze dieren aanrichten is er alle reden om ze in aantal fiks uit de dunnen. Zeker ganzen die nu zgn. beschermd moeten worden maar in aantal groter zijn dan mussen… Ik kijk ook naar de risico’s voor de luchtvaart. Die dieren zijn al een paar keer goed geweest voor rampen of bijna-crashes… Weg er mee. Megastallen is een andere wereld. Een beetje nadenkend mens zal daar niets mee hebben…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.