1876

De gemiddelde mens heeft er tegenwoordig in huis of binnenzak een stuk of wat. Sommigen zelfs twee of meer, afhankelijk van hoe belangrijk je bent (of hij/zij zich voelt) en of je altijd bereikbaar moet of wilt zijn. Ik heb het over telefoons. Tegenwoordig noemen we die dingen iPhones of smartphones en in sommige huishoudens zijn er ook nog van die bekabelde exemplaren te vinden die al dan niet verbindingen in huis leggen met andere bewoners op andere etages of pakweg het thuiskantoor in de tuin. Maar precies op deze datum, 10 maart in het jaar 1876 was het Alexander Graham Bell die voor het eerst een werkende verbinding op afstand tot leven wekt met de woorden: ‘Mister Watson, hier komen, ik heb u nodig’.

Die Watson was zijn assistent en verkeerde in een andere ruimte. De van oorsprong Schotse Bell werkte jarenlang aan het idee dat het mogelijk moest zijn met gebruik van het toen nog heel moderne kabelnet van de telegraaf spraaksignalen door te sturen. Dat was deels ook hoe hij het graag naar de buitenwereld ventileerde want er waren meer uitvinders bezig met iets soortgelijks. Maar Bell was het verst in zijn onderzoek en was dus op de genoemde datum zo ver gevorderd dat hij al dan niet met wat gekopieerde onderzoeken van anderen in staat bleek zijn uitvinding in de praktijk te testen. Hij vroeg er ook meteen patent op aan, wat ook niet zonder slag of stoot verliep omdat ook anderen die hiermee bezig waren soortgelijke claims lieten vastleggen. Uiteindelijk was het Bell die aan het langste eind trok. Sindsdien is de wereld langzaam maar zeker verbonden via spraak- en beeldtelefoons. Eerst nog wat schoorvoetend en met name aansluiting op dat wondernet voor de rijken der aarde.

Veelal via centrales elders in het land verbinding vragen en maken met mensen die dan werden opgeroepen om antwoord te geven aan de beller. Voor het gewone volk kwamen er op enig moment openbare telefooncellen waar je voor een paar centen ook kon bellen. Bedrijven namen vaak als eersten telefoons in gebruik, zodat het contact met leveranciers en afnemers vlotter kon verlopen. De meeste telefoons nog via bekabeling die vaak armdik door straten heen liepen in de ontwikkelde gebieden en via allerlei wonderlijke buitenpandse kabelspanners in de wat rommeliger landen dezer aarde. Na de komst van de satellieten gingen die telefoons er ook anders uitzien. We spraken met mensen in andere werelddelen via die stukjes ruimtetechniek. En die leidden weer tot de huidige generaties mobiele telefoons en smartphones waarmee de meeste mensen nauwelijks tot niet meer bellen maar appen en mailen. Bell kon daar slechts van dromen. Net als veel uitvinders na hem. Feit is dat de telefoon ons allemaal dichter bij elkaar heeft gebracht. En dat er zelfs lijnen zijn gelegd tussen leiders van landen die normaal niet met elkaar zouden spreken maar waartussen de spanning nogal eens heel hoog kon oplopen. Bellen als het dreigt fout te gaan. En dat alles met dank aan de Schot Bell. Vandaag, precies 147 jaar geleden…. Blijft de vraag wie van jullie nu nog steeds aan de vaste lijn hangt of alleen nog maar mobiel actief is…. (Beelden: Archief/Wiki)

20 thoughts on “1876

  1. Vaste lijn is al jaren afgeschaft. Bij mijn mobiel abonnement(je) kan ik onbeperkt gratis bellen … wat ik nauwelijks nog doe. Ik ben van de app en de mail, zodat ik kan antwoorden wanneer het MIJ past.

    Like

  2. “Feit is dat de telefoon ons allemaal dichter bij elkaar heeft gebracht.” en nu heb ik het idee dat het de mensen vaker uit elkaar drijft. Kwam laatst met het hardlopen 6 tieners tegen (afzonderlijk van elkaar) op de fiets. Allemaal hetzelfde standje: hangend over hun stuur, al turend naar hun smartphone. En mijn zus en haar man zitten vaak naast elkaar te appen. Geen idee of dat naar elkaar is (maar ik kan er wel om lachen).

    Like

    • Dat is de overdreven trap van het gebruik. Maar bedenk maar eens dat voor Bell brieven nog met ganzenveer werden geschreven, per postkoets en zeilschip vervoerd en men de telegraaf al zag als een enorme verbetering in de communicatie. Dat mensen verslaafd zijn aan die dingen snap ik nog wel. Immers naast communicator is hij vaak ook fototoestel of video-apparaat. En dat helpt mensen weer om zichzelf het centrum van het universum te wanen…:)

      Geliked door 1 persoon

  3. De vaste telefoon is hier allang de deur uit. Voor de rest probeer ik zo weinig mogelijk naar dat kleine scherm te turen als ik me buiten begeef. Mijn rug is al krom genoeg en één keer staar was meer dan genoeg. 🙂

    Like

  4. Ja hier nog een vaste lijn maar ook een mobiel toestel . Daar wordt ook wel mee gebeld maar vooral ook geappt. Verder gebeurt er eigenlijk niet zo heel veel mee al komt foto’s maken ook wel voor om in de app te versturen naar familie. Verder doe ik er geen digitale zaken op, geen @ en geen betalingen of bankzaken. Ook wel héél lang een pre-payd Nokia gehad om bereikbaar te zijn. Eigenlijk pas een jaar of 5 een abonnement met een smart.

    Like

    • Tegenwoordig is het lastig om zonder digitale verbindingen te leven. Acceptgiro’s vrijwel verdwenen, de vrienden veelal op Whatsapp, het nieuws altijd beschikbaar via de vele media die je met je Handy (Duitse benaming voor de Smartphone) kunt ontvangen…:)

      Like

      • Zolang je de digitale wereld niet nadrukkelijk binnenlaat kan er nog wel het één en ander. Maar inderdaad gaat de acceptgiro verdwijnen en wordt zelf overschrijven duurder.

        Like

      • Helpdesks zijn vrijwel niet meer telefonisch bereikbaar. Bankfilialen sluiten, afspraken maken met de tandarts (lees later) of huisarts moet je digitaal maken. Veel is verbeterd, maar ook een deel niet…

        Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.