
Het was in januari 2005 dat ik na jaren onderbreking een vriendschap van vroeger weer nieuw leven in kon blazen. Met dank aan een boek van Eddy Posthuma de Boer, een befaamde fotograaf. Die maakte met zijn geweldige foto’s een boek over mijn stad dat mij als geboren en getogen hoofdstedeling zeer aansprak maar ik tot dat jaar niet kende. De vriend om wie het ging stond zelf als kind op de cover. En meende dat ik er ook op voor kwam dus zocht hij contact. We woonden toen net als nu vrij dicht bij elkaar maar waren elkaar ergens in het verleden (onze levens verliepen totaal anders) kwijt geraakt. Een derde vriend, ook iemand uit dat verleden, sloot aan en we spraken samen met de bijbehorende partners een datum af voor een nostalgische avond met drankjes en hapjes en de overhandiging van het bewuste boek aan betrokken mensen. Nou dat was heel gezellig en er viel veel bij te praten.

Decennia zelfs. Het boek een prima inspiratiebron over dat leven in die vroegere woonstraat waar ‘overleven’ nog inhield dat je vooral op straat je heil zocht, werken iets was wat al vroeg op je pad kwam en studeren de meeste avonduren in beslag zou gaan nemen. De betrokken vriend was voorbestemd het garagebedrijf van zijn vader over te nemen. De andere vriend kreeg een technische baan bij de RAI-Vereniging en mijn leven verliep via een Bank, Schiphol en zo meer zoals het ging en hier al eerder beschreven. Qua wonen bleek dat we eigenlijk nooit ver van elkaar ons domicilie hadden gekend. Uit de verhalen van vroeger kwam al snel naar voren dat ik degene was met het vergiet op gebied van namen uit die tijd maar op feitengebied de beide broeders aardig kon vertellen hoe de hazen liepen vroeger. Ook welke auto’s er in onze straat stonden, wie ze bezaten en waar die mensen zoal heenreden. Maar van al die vroegere straatvrienden wist ik echt niet meer hoe ze heetten.

Ik heb op dat punt nog steeds de gave om ergens op F6 Delete te drukken waardoor een deel van het geheugen extra ruimte krijgt voor belangrijker zaken. Althans voor mij. Hoe dan ook het was plezierig. Met de man (hij is intussen en ook met pensioen net als ik) bleef het contact aardig hecht daarna. En nog steeds praten we veel over vroeger en de situatie nu. Binnenkort weer… Met de andere broeder was het contact vrij snel na die eerste ontmoeting toch weer minder. Zijn interessewereld toch te ver van de mijne af. Daar kon zelfs die beroemde fotograaf niets aan veranderen. En wat die foto betreft; hoe zeer ik ook mijn best deed of doe, ik sta niet op die coverfoto. Mijn vriend die dit aanzwengelde wel. Hij staat in zijn toenmalige outfit achter die trapauto in het portiek van zijn ouderlijke woning in die periode. En die lag recht tegenover ons huis. Dicht bij elkaar en toch ver genoeg van elkaar af om het niet te klef te maken…. Het boek over het toenmalige Amsterdam werd in 2003 uitgegeven en was dus anno 2005 aardig recent. Niet dat dit ook maar iets uitmaakt voor de platen en verhalen. Die zijn allemaal zwart/wit. Net zoals de tijden van toen en mijn insteek op veel onderwerpen. Feitelijk, niet dromerig…of drammerig…:)(Beelden: Prive)
‘
Heel leuk zo’n boek met oude foto’s uit je eigen verleden. Daarmee kan je uren herinneringen ophalen.
LikeGeliked door 1 persoon
Het is vooral een boek over het oude Amsterdam uit de jaren vijftig. De meeste foto’s niet uit onze woonbuurt maar deze op de cover nu net wel en omdat vriend van toen en nu er zelf opstond was het hem opgevallen….:) Maar een feest der herkenning is het wel…De wereld van toen toch een heel andere dan die van nu…
LikeGeliked door 1 persoon
Dat is een mooie herkenning en naderhand een nog mooiere her-kennismaking, enig om zoiets tegen te komen. Ik snap de gesprekken volkomen.
Genieten voor beide partijen.
LikeGeliked door 1 persoon
Nog steeds….:)
LikeLike
Ik mag dat ook graag zien, die oude straatbeelden. Daarom is het ook zo goed dat de hedendaagse rellen zo goed gedocumenteerd worden ( sarcasme modus weer uit).
LikeLike
Rellen was in die vroege jaren van de jeugd ondenkbaar. Pas toen de nozems werden weggeveegd door mariniers en de revolutie in 1968 oversloeg naar Amsterdam werd dat iets actueels. Ik liep er graag omheen…
LikeGeliked door 1 persoon
Er waren in die tijd jongens die daar speciaal voor naar toe gingen. Ze kregen dan de boodschap van thuis mee: we komen je niet van het politiebureau halen. En als je klappen krijgt hoef je niet bij ons uit te huilen. Maar waren er in voorgaande tijden niet ook al rellen? De politie in het Engeland van de 19e werden gerekruteerd uit relschoppers. Die schroomden niet om er lustig op los te meppen met hun politieknuppels. Volgens mij zijn rellen van alle tijden. Geen brood, geen eten, opstanden.
LikeLike
Mooi dat oude contacten op een nieuwe manier samenkomen. Met sommige mensen blijft het klikken, ook al heb je elkaar bijna een heel leven lang niet gezien.
LikeLike
Veel van mijn vriendschappen zijn al heel oud en stammen vaak uit de jeugdperiode…
LikeGeliked door 1 persoon
Wat bijzonder. Die van mij zijn net als slangenvellen: als de oude niet meer passen laten ze los en komen er nieuwe voor in de plaats, haha!
LikeLike
Ik ben van aard nogal loyaal. En die vrienden van toen zijn vrijwel allemaal in het nu gebleven. Behalve zij die op enig moment zijn gaan hemelen natuurlijk…En nog steeds worden betreurd…
LikeGeliked door 1 persoon
Wie zou het nou niét leuk vinden om een boek tegen te komen dat helemaal over de straat waar je opgroeide. En vooral de foto’s natuurlijk mét de kans dat je jezelf terug vindt..
LikeLike
Dat boek heb ik helemaal uitgespeld, maar nee hoor, ik sta er nergens op…had ik me ook wel herinnerd denk ik…
LikeLike
Hád leuk geweest, maar je oude buurt terug zien is ook zonder dat erg leuk.
LikeLike