Print…

Als publicist van het eerste uur was voor mij de weg naar het papier, in eerste instantie gestencild, later gedrukt, een logische. Tussen alle zakelijke bedrijven door bleef ik daarvoor of in schrijven. De wereld van Print-media was een geduldige. Over de luchtvaart, auto’s, politiek of zelfs geloof, het kon niet op. Om die reden vulde ik door de jaren heen ook een bibliotheek op die een beetje OLB niet zou misstaan. En ik sla dagelijks nog wel eens iets na. Teneinde ook actueel op de hoogte te blijven waren er de abonnementen. Op bladen die mijn interesse-wereld onderbouwden. Met steeds weer nieuwe feiten en soms meningen. Ik ben daarnaast ook wel van de interviews.

Vind de mening van Pieter Elbers als CEO van KLM of diens voorgangers interessanter dan die van mevrouw dedain, Siegried Kaag, om maar wat te noemen. De bladen die me dat boden lijden echter net zo onder de huidige tijd als de uitgaven waarvoor ik zelf in het verleden mijn bijdragen leverde. De advertentiemarkt is de afgelopen jaren kapot gemaakt, digitalisering van het nieuws lonkt daardoor soms als reddingsboei. Maar hoewel ik intussen zelf daar best mijn weg ken en ook jarenlang allerlei relevante websites voorzag van dagelijks nieuws, ik zal er zelf niet zo snel een betaald abonnement op nemen. Kranten bieden me daarbij meestal het nieuws van gisteren. De grote persbureau’s, die ik volg, het nieuws van nu, of van pakweg een uur geleden. Toch bieden die apps en sites me vaak wel de nodige achtergrondinformatie die ik graag benut, ik ben op dat punt best wel eens dubbel in het denken.

Onlangs moest ik opnieuw helaas van twee geliefde en zeer interessante bladen afscheid nemen. Beiden stoppen er mee. Na door de jaren heen ruim 500 nummers te hebben uitgegeven stappen ze ofwel over naar de digitale wereld dan wel is het gewoon over en uit. Net zoals ik dat een jaar of twaalf geleden zelf meemaakte bij een uitgever die vrij onverwacht de pijp aan Maarten gaf en de door mij aangestuurde media qua print vrij plots uit de markt haalde. Daarna maakte ik nog wat boeken, maar het laatste in de rij haalde de printfase ook al niet meer en heb ik omwille van kosten/baten toen maar digitaal gepubliceerd. Het was voor een oude printlezer best onbevredigend, maar hield me wel van straat. U was er hier zelf ook deelgenoot van.

De titel Zakenreis stopte er dus mee dus. Afgelopen December verscheen het laatste nummer. De uitgever van vroeger kende ik goed, veel mee samen- en voor gewerkt. Zijn dochter hield het na zijn pensioen nog jaren vol. Maar nu kwam het einde. Weer een icoon verdwenen. En zo vergaat het ook Scramble. Een geweldig informatief luchtvaartorgaan barstens vol voor mij relevante informatie. Gaan over op digitaal. Ik verhuis niet mee. Maar ween in mijn hart wel om de beslissing. Zal vast nostalgie zijn. Maar ik houd nu eenmaal graag vast wat tastbaar is. Ook al zette ik zelf dit verhaal ook digitaal neer voor jullie, mijn trouwe en vaak best kritische lezers. Hoe sta je zelf in deze materie? Boeken/bladenlezers? Of toch meer van het digitale ontvangen van nieuws en meningen? Maak van je hart geen moordkuil. Nu kan het nog….(Beelden: archief)

17 thoughts on “Print…

  1. Jammer voor de liefhebbers.
    Wat kranten betreft, ze bieden meer dan nieuwskoppen. In de grote bladen staan veel columns en artikelen al zijn ze niet altijd naar eigen mening. Soms slecht onderbouwd, soms uitgesproken bekrompen, maar vaak goed genoeg om iemand tot nadenken te stemmen.

    Like

  2. Ik weet dat ik wat jonger ben, maar ik hou ook niet van al dat digitale gedoe. Geef mij maar een ouderwets boek, tijdschrift of Donald Duck (hey, alles beter dan roddelblaadjes – en stiekem is de DD nostalgie)

    Like

    • Die DD was al in de jaren vijftig een bron van veel lol voor jeugdigen. Later de Robbedoes of de Pep, dat soort dingen…:) Overigens ben ik nog gek op strips, maar wel als ontspanning tussendoor…en met goede verhalen en tekeningen,….

      Geliked door 1 persoon

      • Ik heb mijn perenboom naar Donald vernoemd (ik ben mij ervan bewust hoe raar dit klinkt, maar ik praat ook altijd tegen mijn plantjes, dus ik dacht ach. Bovendien geef ik ook mijn huisdieren een naam, waarom de plantjes dan niet). Nostalgie inderdaad, maar blijft altijd leuk. Simpel, je hoeft er niet over na te denken en je mag je weer even 7 voelen 😀

        Geliked door 1 persoon

  3. Hoewel ik blogger in hart en nieren ben is dat ook het énige dat ik digitaal lees. Geen reader en geen digitale krant maar gewoon een krant op papier naast mijn ontbijtbordje, tegenwoordig nog maar 1, vroeger hadden we daar ook nog een avondblad naast.

    Like

    • Ik lees elke dag op de smartphone het laatste nieuws via de grote internationale persbureau’s of titels. Vul informatie aan met wat ik digitaal kan vinden over de actualiteit rond mijn interessegebieden, krijg van veel automerken bijvoorbeeld nog steeds de actuele informatie die ik nodig heb om de kennis bij te houden. Maar als het gaat om andere dingen wil ik tastbare lectuur in handen houden. En zo groeit de bieb nog elk jaar. Maar op bladengebied wordt het wel een stuk magerder allemaal….daar ga ik echt die maandelijkse updates missen…

      Like

  4. Op de zaterdag verwen ik mij (wanneer de Corona Voorschriften het toestaan) op koffie buitenshuis. Bij voorkeur op een plek waar het hele Nederlandse scala van weekendkranten aanwezig is. Ik lees ze allemaal.

    Op een zelfde manier herlees ik literatuur en wetenschappelijke boeken uit mijn eigen bibliotheek.

    Maar daarnaast ben ik op een heel breed front geabonneerd op digitale nieuwsbrieven. Vandaar uit volg ik weer op onderwerpen websites.

    Het papier ben ik vooral gewend. Het te digitale lezen die ik steeds meer. Voor mij is dat vooral een kwestie van met de tijd meegaan. Zoals vlugschriften door de ontdekking van de boekdrukkunst mogelijk waren. Zo geeft deze tijd digitale nieuwsvoorziening als moderne ontwikkeling.

    Wie zegt dat ook al weer? Stilstand is achteruitgang….

    Vriendelijke groet,

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.