1948..

In de wereld zijn diverse plekken te vinden die voor de mens eigenlijk niet geschikt zijn om zich te vestigen. Bij of op vulkanen bijvoorbeeld, of in een streek die zo dicht aan zee ligt dat de eerste de beste storm hele dorpen of steden van de kaart kan vegen. In het recente verleden zagen we dat laatste in New Orleans, New York, maar ook in Aziatische streken waar tsunami’s dood en verderf zaaiden. Ook bij uitbarstingen van vulkanen zie je grote consternatie bij de bevolking, er vallen vaak doden en gewonden, maar toch keert men weer terug naar de gronden waar men nu eenmaal was gaan wonen. Veelal met allerlei argumenten. Van vruchtbaarheid van de grond tot het aantrekkelijke economische klimaat. Hetzelfde geldt voor Nederland. Waar met name het westen door haar ligging aan zee en riviermonden vruchtbare bodem biedt voor hen die geld willen verdienen aan handel en andere zaken. En waar men werkt wil men ook wonen. Weinigen nemen de gok door in het oosten van het land te gaan wonen voor de rust en elke dag op en neer te reizen naar die werkplek in het westen. Een werkplek die vooral zijn ont/bestaan dankt aan de omgeving waarin ook Schiphol, onze nationale luchthaven, een magneetfunctie heeft.

In mijn verhaal over mijn eigen carriere beschrijf ik tweewekelijks de ontwikkelingen van dat vliegveld en wat er allemaal omheen hangt. De groei van de luchthaven ging door de jaren heen snel. En dat had weer een enorme invloed op de omgeving. Er vestigden zich allerlei bedrijven en instellingen die juist om dat vliegveld in de buurt wilden zitten. Amsterdam groeide uit haar voegen daardoor, maar dat gold ook voor buurgemeenten als Haarlemmermeer, Aalsmeer, Zaanstad en zelfs Almere. Zonder Schiphol was die groei matig geweest. Internationale handel maakt dit ook mogelijk. Maar er was nog een dingetje dat we nu graag vergeten als we behoren tot de groep van namaakomwonenden en beroepsklagers rond het lawaai van die vliegtuigen. Het Plan Schiphol, waarop het huidige vliegveld in al zijn omvang baseert, stamt al uit 1946. Werd in 1948 met meerderheid van stemmen (ook uit de omringende gemeenten) aangenomen als plan voor de ontwikkeling van het vliegveld in de jaren daarna. In dat plan stonden 6 start- en landingsbanen! Voor de luchtvaart die toen nog wat in de kinderschoenen stond was dat best ambitieus. Maar men keek in dat plan meer dan 25 jaar vooruit. Hadden de provincialen die de omliggende gemeenten bestuurden dat ook gedaan, hadden we nu minder klagers gekend. Want die gemeenten naast Schiphol  begonnen driftig te bouwen. Verstening is nu eenmaal macht, het genereert ook belastinggeld en je kunt je breder maken in provinciaal overleg. Maling aan het toch duidelijke plan voor de nationale luchthaven, men bouwde vrolijk in de aan/uitvliegroutes van de vliegtuigen die men intussen wel hoorde, maar waarvan men het idee had dat het vanzelf zou gaan wennen. Nou nee dus. De toenmalige straalvliegtuigen ontwikkelden geluidsniveau’s van 120-130dB. Best veel. Protesten het gevolg.

Men ging er wel wonen, maar lawaai? Nee dat wilde men niet. En dat gaat nu al 40 jaar zo. En de verantwoordelijke gemeenten blijven maar bouwen. Voor mensen die meteen gaan klagen. Want zij willen wel wonen in een grote stad, hebben toch het liefst dorpse geluiden om zich heen. De bestuurders van die uitdijende gemeenten zijn daaraan schuldig want hadden maling aan de plannen. Intussen heeft de Minister van Binnenlandse Zaken besloten dat nieuwbouw in de zones die het meest getroffen worden door geluid van vliegtuigen en overig verkeer dan wel industrie, terughoudend moet worden benaderd. Ach en wee wordt er nu geklaagd door de gemeentelijke bestuurders. Daarmee worden hun plannen net zo doorkruist als het wegennet doet dat mede zorgt voor die meetcijfers die ten grondslag liggen aan de restrictie. Het is op zich een wijs besluit. Op basis van iets dat al 72 jaar bekend moest zijn en waaraan zoveel voorgangers compleet maling hadden gehad. Spreiding van bevolking over het land het meest logisch alternatief. Met name voor die groep beroepsklagers (90% van alle klachten komt van 2-5% van de omwonenden) een prima alternatief. Ga weg uit het westen, verhuis naar het oosten of noorden van het land. Maar let wel op de plannen daar. Soms zijn die ook al heel erg oud. En doe er verder het zwijgen toe. Want zij die niet klagen maar gewoon accepteren dat het westen druk is, worden er erg moe van. (Beelden: Yellowbird archief)

22 thoughts on “1948..

  1. Menig paar was al blij dat ze een woning kregen, ze hadden geen andere keus. Je kunt ze niet kwalijk nemen dat het geluid ze hindert zeker, in het begin. Zelfs verderop stoorden mensen zich aan de vele vliegtuigen die overkwamen.
    Troost is: het schijnt het te wennen. ☻

    Like

    • Er gingen ook mensen wonen naast een spoorbaan. Om daarna te klagen en te eisen dat die spoorbaan werd verplaatst. Men ging wonen langs een snelweg, en wilde dat die weg verdween. Zelfde reflexen zie ik nu bij of rond Schiphol. Men wil wel de lusten, niet de lasten. Maar mijn verhaal vertelt een (vervelende) waarheid. Stads/dorpsbestuurders weten sinds 1948 hoe de ontwikkelingen van Schiphol zijn vastgelegd en indertijd in plannen en besluiten verankerd. Dan toch bouwen in die zones is min of meer een politieke misdaad. Klagers hou je altijd, want te veel vrije tijd en te weinig hobby’s, maar mijn advies is altijd weer…wil je geen overlast, verhuis naar stiltegebieden. Ze zijn er echt nog in het land…

      Like

      • In het verleden liep ik Lange Afstand Wandelingen.
        En foei ik ging altijd wild kamperen.
        Ik kan mij geen nacht herinneren dat er geen verkeerslawaai te beluisteren was.
        Zoals er ook altijd ergens in de verte licht te zin was.

        In de Randstad ligt voor de hand. Maar in minder dicht bevolkte provincies zou je toch iets anders verwachten.

        Stille groet,

        Like

      • Ik ben zelf op plekken geweest waar je soms overdag, maar vooral ‘s-nachts tegen de stilte kon leunen. Gewoon in een bewoonde omgeving. Waar het verplaatsen van een vuilcontainer frustrerend veel lawaai oplevert. Stiltegbieden zijn er echt nog wel en daar is geen verkeer van welke soort te horen. Wellicht overdag een trekker op het land, maar verder niets. Voor een stedeling als ik erg stil, maar voor liefhebbers van die stilte een oplossing om te ontsnappen aan de drukte van de Randstad. Vandaar mijn advies….

        Like

      • Drenthe is erg stil. Ook bijvoorbeeld de Hoeksche Waard onder Rotterdam. Maar ook in Amsterdam zijn echt stilteplekken te vinden. Wie echter kiest voor de drukte moet niet raar opkijken daar last van te krijgen. Vaak zijn de klagers ook de mensen die ruimhartig zijn in het toelaten van steeds meer nieuwe mensen in ons drukke land waardoor het probleem alleen maar groter wordt. Niet de bronnen zelf zijn het probleem, dat ligt in die overbevolking besloten. Zijn we het vast over eens.

        Like

      • Ik heb proberen te slapen in het Amsterdamse Bos. Vanwege de overkomende vliegtuigen ben ik verder gegaan met een nachtwandeling. Zelfde ervaring in het Vliegenbos en de Bretten. Bij Spaarnwoude heb ik ook ooit een poging gewaagd. Er was ooit een prachtige wandeling langs de rafelranden van Amsterdam. Bizarre en exotische woonplekken afgewisseld met zeer bijzondere bedrijven kom je daar tegen. De afwisseling met zogenaamde ongerepte natuur maakt het een mooie belevenis om daar langs te lopen. Jammer dat deze Lange Afstand Wandeling niet meer onderhouden wordt. Voor echte Amsterdammers een zeer interessante ervaring.
        De wandelingen en slaapervaringen in de provincies langs de Duitse grens en de Belgische grens kenmerken zich door het overheersen van de snelwegen. Altijd op de achtergrond een aanwezige ruis en een lichtlint in de verte.
        Nederland is mooi! Maar de invloeden van de mens zijn altijd aanwezig.

        Stille groet,

        Like

      • Stilte zoeken in het Amsterdamse Bos is natuurlijk een utopie. Het is een groot stadspark omringd door de steeds maar uitdijende steden Amsterdam en Amstelveen en een Luchthaven waar men in 1928-32 bewust naar toe bouwde met dat bos. Een groenzone tussen stedelijk gebied en luchthaven. Als ik daar loop ervaar ik weliswaar rust, geen stilte. De overige stadsparken kennen die rust ook niet. Vondelpark? Sarphatipark? Vliegenbos? Kan niet en is ook niet eerlijk om dat zo te benaderen. Randstad is druk, dus altijd ergens geluid vandaan. Wil je stilte, moet je (terug) de provincie in. Langs de Duitse grens ken ik veel heel stille gebieden. Woont geen kip, de wegen van de veredelde B-soort en de bevolking ingeslapen. Ook in Limburg of Oost-Brabant. Rust. Ik ken ook plekken aan beide zijden van de Belgische grens waar het zeer rustig is. Stil zelfs. Kwestie van even van de gebaande paden afrijden. Sterren zag ik ook in de N.O.Polder….of op de Wadden…In een grote stad nergens ter wereld meer mogelijk. Maar als we die sterren willen zien moeten we de overbevolking van met name stedelijke gebieden stoppen. Maar dat wil men op links nou ook weer niet. Dubbele agenda. Je kunt niet beide zaken nastreven. Het is een kwestie van kiezen. Dus stilte? Dan ook de instroom van immigranten staken. Ons land kan geen 20 miljoen inwoners aan. En zeker niet als je weigert te spreiden.

        Like

    • Ik bijt niet in de hand die mij voedde of nog voedt. Dat is een linkse reflex. De Schipholse economie is goed voor 400K banen. De effecten op de rest van de Nederlandse economie zijn nog veel groter. Wie terug wil naar de Middeleeuwen met de bijbehorende ellende moet ook niet mekkeren over steeds meer toevloed van mensen van elders. Die moeten dan ook weer terug naar het thuisland. Desnoods op een houtvlot. De magneet die Nederland toch is voor deze mensen wordt deels veroorzaakt door onze welvaart. En die is niet gekomen door op onze groene handen te zitten of te filosoferen, maar gewoon door heel hard werken. En onze havens en luchthavens. Handel is ons businessmodel. Zeker als je ook nog eens de agrarische sector de nek om wilt draaien blijft verpaupering. Een samenleving die ik niet wil en altijd zal bestrijden. Met feiten!

      Like

    • Politiek macht is ook kapitaal. Socialisten bouwden vroeger voor het volk. Tegenwoordig bouwt men vooral voor kapitalisten, die betalen meer belasting en versterken de economie van een dorps, stad of streek. Maling aan de oude plannen voor een bepaald gebied. Zo zette men ook woningen neer in oude overstroomgebieden van rivieren en stond dan verbaasd te kijken als in winterse tijden die rivieren grote schade aanrichtten in de zo aardig bedoelde woonwijken…..Maling aan de oude kennis en plannen. Gewoon bouwen en de klachten afwachten…

      Geliked door 1 persoon

      • Voor zover ik weet betalen die kapitalisten weinig tot geen belastingen. Dat betalen laten ze over aan de modale burger die verpletterd wordt onder de belastingdruk.

        Like

      • Kapitalisten kunnen zich door slimme trucs en wel betaalde adviseurs vaak onttrekken aan te grote belastingdruk. Dat lijkt onredelijk, is het in feite ook, maar hun bijdrage zou wellicht iets van 1,5% van het totaal zijn. Lijkt veel maar is uiteindelijk een druppel op de gloeiende plaat. We moeten af zien te komen van scheefgroei bij huur, van misbruik van uitkeringen, van overdadig gebruik van de zorg door hen die geen premises betalen en zo meer. Niet de inkomsten maar steeds verhogen van de overheid, maar de uitgaven verlagen. Wat je niet hebt kun je niet constant verhalen op hen die wel werken of bezit hebben. Dat steeds maar heffen van belastingen is typisch een socialistische reflex. Het bezuinigen van de eigen uitgaven zelden of nooit.

        Geliked door 1 persoon

      • De cijfers over de te betalen inkomstenbelasting laten iets anders zien.
        Zoals ook de fraude en belastingontduiking bij de rijken en welgestelden aanzienlijk groter is dan bij bijstandgerechtigden.

        Stille groet,

        Like

    • Over belastingontduiking zijn we het eens. Ongewenst. Maar het gaat dan om slechts 1,5% van de totale bevolking. Bij grotere groepen is meer te halen op dit punt. Elke punt belastingverhoging (denk aan de BTW op voedsel) zorgt voor een enorme plas geld. Vandaar dat met name links graag heffingen oplegt opdat men de kas kan vullen met middelen die weer worden aangewend vor zaken die met het doel van de heffing zelf niets van doen heeft. Zo gaan de meeste ‘milieuheffingen’ gewoon naar de algemene middelen en betaalt men daar heel andere dingen van. Het kwartje van Kok was ooit een tijdelijke maatregel maar zorgt er voor dat nog steeds de heffing op brandstoffen de prijs van dat spul op het hoogste niveau in Europa blijft houden. Het kwartje (intussen 12 Eurocent) kwam nooit meer terug naar waar het hoort, namelijk de burger. En hoezo…een Europa??

      Geliked door 1 persoon

  2. Het vervelende is alleen dat in de minder drukke gebieden van Nederland alle nutsbedrijven verdwenen zijn , het OV niet toereikend is enz. En dat wordt alleen maar erger dus krijg je daar geen mensen meer heen .

    Like

    • De linkse garde wil terug naar de Middeleeuwen. Te paard naar school en kantoor, een trekschuit voor het klootjesvolk als OV en olielampen voor de verlichting. Maar wel in alle stilte. Opvallend is dat veel van dit soort lieden verhuisden naar grote steden en daar dan aanlopen tegen de dynamiek die onverbrekelijk verbonden is met die omgeving. En dan met actie en gemekker aandringen op stoppen van de herrie en overlast om zo te komen tot een kopie van de agrarische omgeving van waaruit men ooit de moderniteit opzocht. Ik ben echt voor de retourtickets. Bevalt het je niet, ajus paraplu, terug naar de dorpen of landen waarover zulke mooie liedjes zijn geschreven…

      Like

  3. Er gingen ook mensen wonen naast een spoorbaan. Om daarna te klagen en te eisen dat die spoorbaan werd verplaatst. Men ging wonen langs een snelweg, en wilde dat die weg verdween. Zelfde reflexen zie ik nu bij of rond Schiphol. Men wil wel de lusten, niet de lasten. Maar mijn verhaal vertelt een (vervelende) waarheid. Stads/dorpsbestuurders weten sinds 1948 hoe de ontwikkelingen van Schiphol zijn vastgelegd en indertijd in plannen en besluiten verankerd. Dan toch bouwen in die zones is min of meer een politieke misdaad. Klagers hou je altijd, want te veel vrije tijd en te weinig hobby’s, maar mijn advies is altijd weer…wil je geen overlast, verhuis naar stiltegebieden. Ze zijn er echt nog in het land…

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.