Slaapdracht….

Vroeger, ik praat over mijn jeugd, was slapen in de toen beschikbare kamer die gelegen was aan een trappenhuis, met enkel glas aan de straatkant, ‘s-winters iets wat je deed met twee lagen nachtgoed aan. Onder dikke dekens, tegen eventuele winterse kou. Zo koud werd het in die jaren soms dat de vorstbloemen op de ramen stonden. Als we geluk hadden kregen we een hete kruik mee om de ruimte onder de dekens iets op te warmen. Een dikke pyjama was standaard, soms zelfs met extra sokken aan. In de zomer was die kamer relatief koel, ik herinner me geen overdreven warmte op dit punt, maar dat stond ook symbolisch voor de sfeer in huis…. Later, in andere omstandigheden en in comfortabeler behuizing, werd de nachtdracht steeds schaarser. Al was het maar omdat je intussen ook samen met je partner het bed deelde.

Dan werd ‘Less is more’ uitgangspunt. Al decennia lang draag of bezit ik geen pyjama meer. Wordt het koud trek ik nog net een T-shirt aan voor de nacht, maar als de temperaturen zijn zoals de afgelopen zomerse maanden is de huid mijn buitenste bescherming. Het is bewezen gezonder voor je en je slaapt er ook beter door. Toch zijn er mensen die zweren bij relatief omvangrijke of dikke nachtkleding. Het preutse Amerika laat ons bij zowat elke film of serie zien dat mensen zelfs na de meest hartstochtelijke liefdesscenes toch wakker worden in hun pyjame of flanellen nachthemd. Kennelijk is dat iets waaraan ze gewend zijn vanaf de jeugd en zonder dat de slaap niet wil komen. In vroeger tijden sliepen mensen in de meest wonderlijke outfits. Nachthemden voor mannen en vrouwen gelijk, gemaakt van dikke stof, gedragen over dik degelijk ondergoed, puntmuts op het hoofd en bedsokken aan. In een alkoof zodanig klein dat ze rechtop sliepen. Kinderen niet anders gewend.

Dus die namen deze gewoonte over. Maar hoe is dat nu? Zagen of zien ze nu dat onze ouders zich nog steeds helemaal bedekken met stof? Of slapen de ouders in hun nakende niksie en nemen ze dit dan over. Wat is nut of noodzaak van die nachtkleding?? Het is een raadsel wat me onlangs ineens in viel. De waaromvraag! Tuurlijk, als je in gezelschap bent met anderen is het wellicht te confronterend om je naakte wezen in gezelschap te tonen maar verder? Wat geeft die kleding aan comfort extra? Wat is het gevoel daarbij? Ik weet het niet. Maar dat geldt wel voor meer zaken. Dat ik het niet weet maar wel de nieuwsgierigheid op breng om het aan te kaarten. Opdat we in de winterse maanden die nu al weer snel op ons afkomen een beeld krijgen van snurkende lieden die zich wapenen tegen koude en eenzaamheid of juist uitpakken wat getoond mag worden in liefdevolle omstandigheden. Dus…medebloggers en lezertjes….naakt of flanel? Gewoonte of bewuste keuze? Kom maar op met de antwoorden…..

9 thoughts on “Slaapdracht….

  1. De winters herinner ik me ook nog, slaapkamertje op het noorden, brrrr.
    Afgezien van de kou speelde preutsheid ook een rol, hoorden we.(of het waar is weet ik niet)
    Pyjama’s waren niet voor niets ‘lekker ruim’, zodat er geen verleidelijke vorm te zien was. Flauwekul natuurlijk. Echtparen hadden tenslotte de plicht om echt te paren.
    Van nachtponnen weet ik niets meer, ook mijn ouders droegen ze niet. Pa sliep in zijn ondergoed en Moe trok er een ruimvallend (jawel šŸ™‚ ) jasje overheen.

    Like

  2. O ja, die ijskoude slaapkamers van vroeger herinner ik me natuurlijk wel, alleen al omdat er slechts in de huiskamer een potkachel brandde, zelfs die ging in de nacht uit. Dus ja, destijds nachtkleding Ć©n dikke dekens. Onze slaapkamer is altijd koud gebleven, de centrale verwarming staat er uit en het raam een stukje open. Maar dat is nog lang zo koud niet als vroeger. Toch heb ik de nachtkleding al heel lang geleden afgezworen, heerlijk.

    Like

    • Ook hier slapen we met de ramen open. Zolang het niet echt vriest overigens anders is het niet te doen. Maar straks met de nieuwe kozijnen en ramen zal het allemaal wel wat simpelere te regelen zijn…En blijft de evt. nachtkleding uit…

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.