Hoezo andere mensen??

Ik schreef al eerder iets over de huidige Selfiecultuur. Het is en blijft verbazingwekkend dat we (algemeen bedoeld) als we ergens zijn waar het mooi, leuk of spannend is de smartphone of camera pakken en vooral ons zelf in beeld brengen. Alsof ons lijf en dat beetje hersens dat elk individu is gegeven, het centrale focuspunt in het heelal is. Opmerkelijk! Ik behoor er zelf niet zo toe. Als ik op de foto kom te staan is het bij toeval en in 90% van de gevallen door anderen.. Ik heb thuis een spiegel en die vertelt veel zo niet alles over waarom het handiger is niet steeds in beeld te staan. Kijk als je een prachtige jonge vrouw bent met alle pluspunten die daarbij horen of een vent met een sixpack en een filmsterrenkop moet je het vooral doen. Maar de rest van ons gewone schepselen (99,99%) moet m.i. vooral oog hebben voor alles wat zich om ons heen afspeelt. Bedenk maar eens dat die Aarde van ons naar menselijke maatstaven buitengewoon groot is, bijna 10 miljard mensen telt, en heel wat heeft te bieden voor de al dan niet getrainde hobby-fotograaf. Een beetje stad biedt je al de kans je Smartphone-camera volkomen te laten verslijten als je er oog voor hebt.

Neem je een professionele camera mee zijn duizenden foto’s te maken die je later eventueel met veel plezier met anderen kunt delen. Zelfs de veestapel thuis is een lolliger onderwerp dan steeds weer jezelf in beeld te brengen met een namaakgrijns veroorzaakt door die uitgestrekte arm waarmee we die ‘ene’ foto moeten maken van ons zelf voor……..ja wat eigenlijk? Doen die mensen dat ook thuis in bed? Vast wel. Jonge mensen komen niet voor niets vaak in de problemen. Ze leggen bijna analytisch vast hoe hun lichaam er uit ziet in die en die pose. En vallen die beelden na het delen op digitale wijze in handen van kwaad willende lieden ben je in de aap gelogeerd. Of je bent zo overtuigd van de schoonheid van het eigen lijf dat je het ziet als reclame. Kan! Op mijn leeftijd is dat selfiegedoe eerder vermakelijk dan boos makend hoor. Daar niet van.

Maar ik kijk er met verbazing naar. Dat je thuis honderden foto’s van jezelf gaat zitten bekijken, het heeft iets vreemds. Maar ieder voor zich en de camera voor ons allen hoor. Doe wat je wilt, maar zie je iemand met opgekrulde lippen naar je kijken wordt dan niet boos. Zoals mij onlangs overkwam toen ik in de paskamer van een bekende kledingketen zat te wachten op hoe vrouwlief haar te passen kledingstukken aan mij zou showen. Een jong grietje van wellicht Surinaamse herkomst kwam uit een belendend hokje en bekeek zichzelf met welbehagen in de spiegel. Zij had een broek aan die haar gegoten zat. Met overal scheuren enzo.

Hoort er bij kennelijk. Het zelfbeeld beviel haar zo dat ze er een foto van maakte. Zichzelf als middelpunt van de sessie makend. En toen ineens mij ziend. Boos keek ze me aan. Hoe ik het kennelijk waagde naar haar te kijken. Ik trok de wenkbrauwen op en deed ook een poging te glimlachen. Zij nog bozer kijken. Ik had haar vermoedelijk in een intiem moment geobserveerd. Ze slenterde heupwiegend terug haar pashokje in. En ik schaterde in mijzelf. Wat een wicht. Aan wie zou ze die foto sturen? Aan vriendinnen? Waarschijnlijk sta ik er dan ook op. En zal ze terugdenken aan dat moment dat uw meninggever, toch een soort van bekende Nederlander, achter haar observeerde hoe zij haar passessie aan het wereldwijde web toevertrouwde. Of zoiets….Hoe dan ook, alleen dit jaar al zijn diverse mensen van rotsen gevallen, van balcons, van de kant in het water of van hun paard omdat ze zo nodig een selfie moesten maken. Het is maar dat je dit als lezer weet….. Risky business…. (Beelden: Internet)

13 thoughts on “Hoezo andere mensen??

  1. “Een jong grietje van wellicht Surinaamse herkomst”

    Met deze omschrijving is het goed scoren bij een boreaal borrelpraatje.
    Maar ook daar is men trots op ingestudeerde foto’s, bijvoorbeeld aan de rand van een zwembad.

    Verontruste groet,

    Like

    • Boreale borrelpraat of geplunderde winkels door Antifa. Wat weegt zwaarder op de balans van het verkeerde denken? Mijn omschrijving had ook kunnen luiden: ‘Een jonge dame die geen bleekblanke huidskleur had, geen blauwe ogen, en geen blonde haren. Zo’n zin is langer en vertelt het verhaal niet. Lezen is soms een kunst en mijn kleine toelichting op het selfiedenken kwam even niet over vrees ik.

      Like

  2. Misschien zou ik ook selfies gemaakt hebben als tiener. We zaten maar wat graag in die fotohokjes waarin je voor 1 gulden vier pasfotootjes kreeg.
    Nu doe ik het niet meer, ze vallen altijd tegen. ☻

    Like

  3. Ik ben absoluut geen selfie mens, gooi er meer weg dan ik toe wil geven en deel ze zelden. Hooguit via mn blog eens eentje. Blogs die vol staan met foto’;s van de eigenaar volg ik niet. Ik ben namelijk geen fan van die selfiecultuur. Het is jammer dan iedereen zo met zichzelf bezig is, het is geen goed voorbeeld voor kinderen en mensen missen meer dan ze door hebben.

    Like

  4. De camera van mijn telefoon gebruik ik sowieso niet heel veel en selfies zijn niet erg mijn ding. Maar jij geeft hier nou juist een voorbeeld van een soms best nuttige selfie. In de paskamer om raad vragen van een niet aanwezige vriendin of familielid, Bij twijfel welke jurk het best staat !

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.