Heteluchtmotor – Nieuwe kansen??

Wie mij nu al een jaartje of twaalf volgt op mijn blogs weet dat ik niet veel op heb met lieden die van alles en nog wat beweren zonder bewijs voor hun stellingen. Feiten zijn nl. anders dan meningen. Als je dus gek bent op elektrische auto’s is dat nog steeds geen bewijs voor je gelijk. Je geeft een mening. En wellicht niet zo goed onderbouwd ook nog.  Dat elektrische rijden stamt van dik een eeuw geleden. En kwam er niet omdat al snel bleek dat de toenmalige benzineauto’s heel wat efficiënter waren. Zelfs stoommobielen waren nuttiger in het gebruik. Stoom? Jawel, net als stoomlocomotieven en andere werktuigen draaiden die wagens op een stoommachine die met kolen (of later olie) werden gestookt. Nog wat later verscheen de super-efficiënte Diesel. En veranderde ons autorijden volkomen. Een motor die af en toe nog wel eens voorbijkwam was de zeer efficiënte Stirlingmotor.

Een gesloten circuit dat draait op hete lucht en daarbij in staat is om vooral stationair kracht te leveren. Een uitvinding die al een jaar of tweehonderd geleden werd gedaan en steeds verder geperfectioneerd. Via wat extra apparatuur als een regenerator blijft het systeem gesloten en is die Stirling schoon en efficiënt. Net als elektrische auto’s en stoomwagens werden auto’s met Stirlingmotoren gezien als niet handig en weinig efficiënt. Jammer, want in onze moderne tijd zou er heel wat eer mee te behalen zijn. Stirling, jawel de man was officieel de uitvinder van de heteluchtmotor, dankte een deel van zijn technische innovatie aan een nog veel ouder concept, dat al stamt uit 1699 en kwam uit de handen van de heer Amontons. Kortom, een heel oud principe, maar niet doorgezet naar onze moderne tijd.

Al draaien er nog wel wat pompen en andere stationaire machines op deze motoren. Grappig genoeg gebruikte ons eigen Philips Stirling motoren om stroom op te wekken in derde-wereld-landen waarmee men daar radio’s van het merk kon beluisteren, of later Tv’s. De Zweedse marine gebruikte Stirlingmotoren aan boord van haar onderzeevloot. Later nam ook Singapore soortgelijke schepen in gebruik die ook op Stirlingmotoren draaiden voor wat betreft de opwekking van stroom. En daar komt dan mijn stelling weer omhoog. Waarom gebruiken we die techniek niet om stroom op te wekken bij die huizen die nu het risico lopen vol behangen te worden met zonnecellen of zelfs een windmolen van tientallen meters hoogte in de tuin. Die motoren zijn buitengewoon efficiënt, zijn relatief stil, en zijn juist interessant als de kosten voor opwekken stroom of de bekende brandstoffen stijgen. Luchtmotoren die niet neigen naar luchtfietserij. In deze jaren vol indoctrinatie vanuit de linkse beweging een prima alternatief. Nu eens zien wie de feiten kent en er iets in ziet. Techniek uit de 17e eeuw benutten in de 21e. Dat is me wat! Wie er iets in ziet moet het maar melden. Wellicht kan ik een businessmodel opzetten er voor……Zou Skoda ze trouwens maken?? Toch eens vragen…..(Beelden: Internet/Auto.blog-archief)

7 thoughts on “Heteluchtmotor – Nieuwe kansen??

    • Het is opvallend dart men vaak meent het buskruit uit te moeten vinden terwijl dat er toch al een tijdje is. Geldt ook voor genoemde techniek. Prima te gebruiken om ons te helpen bij de gewenste veranderingen in de milieutransitie…

      Geliked door 1 persoon

  1. Verstand heb ik er niet van dus wat hete lucht motoren betreft kan ik niets zinnigs zeggen. Wat mij als leek wél bevreemd is dan met het elektrisch auto rijden zo aanmoedigt terwijl de benodigde stroom nog grotendeels met kolencentrale wordt opgewekt. Toch een beetje het paard achter de wagen spannen.

    Like

    • En dat laatste klopt. Nog los van het feit dat de grondstoffen voor accu’s onder uiterst beroerde omstandigheden door (loon)slaafjes uit de Afrikaanse mijnen worden gedolven. En dat als die accu’s zijn uitgediend een enorm milieuvraagstuk over ons allen heen zal spoelen. Maar daarover zwijgt de grachtgrordelmilieusekte van Klaver of die van Jetten in alle toonaarden…

      Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.