ŠKODA-verkopen schieten door het dak…

ŠKODA gaat opnieuw een topjaar tegemoet. De Tsjechische autofabrikant leverde in januari wereldwijd 103.800 auto’s aan klanten af, bijna 11 procent meer dan in dezelfde maand een jaar geleden. ŠKODA was met name populair in Europa (+13,7 procent), met een uitzonderlijke verkoopgroei voor Nederland. Vooral de nieuwe SUV-modellen KODIAQ en KAROQ dragen bij aan het verkoopsucces. Voor toch mijn favoriete automerk waaraan ik zo’n beetje 60% van mijn werkzame leven heb besteed, is dat een prima resultaat. En zeer gegund. Als je echt gelooft in jouw missie, het overbrengen van de ware religie aan ongelovigen, is het fijn te zien dat de resultaten nu elke verwachting overstijgen. De Tsjechische autofabrikant op weg naar de top. Een top die in de jaren dat ik o.a. bij importeur PON mijn job verrichtte net zo ver weg leek als die van de hoogste berg op Aarde. Wat moesten we toen knokken tegen vooroordeel en foute informatie vanuit de media. Toen al!

Intussen zijn in West-Europa de verkopen over afgelopen januari vergeleken met het voorgaande jaar met zo’n 13 procent toegenomen tot 38.600 auto’s. Vooral in Nederland was de verkoopstijging ongekend. Ten opzichte van vorig jaar werden er afgelopen maand in ons land 45,4 procent meer ŠKODA’s verkocht; een equivalent van 2.518 auto’s tegenover 1.732 een jaar geleden. In lijn met die trend vergrote ŠKODA zijn marktaandeel in Nederland tot 4,24 procent (2017: 3,36 procent).

Series production of theNEW Superb 2015, Kvasiny, Czech Republic

Ook in Duitsland, de grootste Europese afzetmarkt voor het merk, was ŠKODA afgelopen maand wederom populair, met 12.800 auto’s (+14,4 procent). Eenzelfde tendens is waarneembaar in Oostenrijk, Italië, Frankrijk, België en in de Scandinavische landen. En dat is voor mij dus zeer goed nieuws. Voor de concurrentie en al die mensen die me indertijd voor gek versleten toen ik me zo druk maakte over verbetering van het dealernetwerk, de wijze van marktbewerken en zo meer bepaald slecht nieuws. Ik neem er een drankje op! Proost!

6 thoughts on “ŠKODA-verkopen schieten door het dak…

    • Vermoedelijk gebruiken we dan people-movers die tussen grote steden heen en weer flitsen op elektromagnetische wijze. Omdat die steden dan ook in elkaar zijn gegroeid is dat de beste manier van mensen vervoeren. En het individuele karakter van vervoer zal dan verdwijnen. Alleen voor regionaal/internationaal vervoer moet een andere vorm van vervoeren worden bedacht. Honderd jaar is lang. Heel lang. Als je nu ziet in welke vervoermiddelen we een eeuw geleden werden vervoerd is vooruit kijken besty heel lastig. Heel wat futurologen hebben er de bol op gebroken. Kijk maar eens naar 50 jaar geleden, hoe men toen dacht dat we in 2000 zouden leven en verplaatsen. Kwam weinig van terecht. Maar internet heeft men toen ook niet kunnen voorzien. En de effecten die dat heeft gehad op ons aller gedrag…

      Like

    • Hoeft ook niet hoor. Het is meer een mededeling van een schrijver die een groot deel van zijn professionele en persoonlijke leven gaf voor de verspreiding van het ware geloof. In een merk dat al in de 19e eeuw bestond!

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.