Lekker eten en gevallen bestek…

We aten onlangs met lieve vrienden weer eens op een bijzondere locatie. Voldoende bijzonder om er even een verhaaltje aan op te hangen. Niet zo maar een horecagevalletje voor een standaard recensie maar in dit geval een school waar men jonge mensen het schone vak van restaurateur, hotelier of manager in een soortgelijk bedrijf bijbrengt. Op VMBO-niveau, maar wel zodanig dat men kan doorstromen naar het HBO op dit gebied. Het instituut achter die school heet Hubertus & Berkhoff en zetelt in een fraai nieuwbouwpand in een straat tegenover het RAI-complex in Amsterdam-Zuid. Een plek waar je in een tot restaurant (met bar) omgetoverde ruimte van de school wordt ontvangen alsof je bij een veel-sterren-zaak gaat eten. Uiteraard hadden we ver van te voren gereserveerd, het loopt hier niet onverwacht, storm! De ons toegewezen tafel werd bediend door een jonge dame die in de derde klas van haar opleiding zat en dit jaar richting eindexamen zou gaan. Deze avond was een vuurproef voor haar en dan meteen vier van die ‘oudjes’ aan tafel die nog lastige vragen stelden ook.

Over extra water, welke wijn ze te bieden had en zo meer. Ze had haar lesje echt wel ingestudeerd, maar die extra dingen brachten haar van het stuk. Net zoals de ‘pulletjes’ die andere tafels bedienden. De een met een veel beter verhaal dan de ander, soms een leemte in de kennis invullend met een fraaie uitleg. Die overigens nergens op sloeg, maar dit terzijde. De een heeft het in zich, de ander niet. Hoe dan ook, men bekwaamt zich hier ook in het koken en jongelui die later in de keuken de gevestigde orde van sterrenkoks concurrentie willen aan doen hadden een fraaie opdracht om een viergangendiner voor te schotelen dat ook nog lekker was. En….dat was het. Van een amuse die bestond uit een Komkommer yoghurtsoepje met een crostini met eiersalade, tot een voorgerecht waar we knolselderijsalade met Ardennerham, gerookte kip en longhaas geserveerd kregen.

Hoofdgerecht was geroosterde vis van de dag met pasta en knolselderijpuree, groenten en wat zelf gesneden frietjes. Als dessert gepaneerde chocolade bavaroise met mousse van witte chololade, yoghurt en rood fruit. Buitengewoon smakelijk allemaal en de uiteindelijk gekozen wijnen van uitstekende kwaliteit. Onze hostess had het lastig. Een wijnfles viel om, gelukkig nog niet van kurk ontdaan, ze liet bestek vallen, gooide een glas om, maar loste alles keurig op. Rust is vaak een goede raadgever. We aten lekker, vonden de ambiance prima, het gezelschap was meer dan plezierig en de service goed. Voor 20 Euro per couvert (incl. fooi) was dit een koopje. Als ze weer zoiets bieden gaan we opnieuw kijken of we kunnen reserveren. Een echte aanrader. En bij die jongelui komt het in een aantal gevallen zeker goed. Mits ze dat examen hebben gehaald natuurlijk.

7 thoughts on “Lekker eten en gevallen bestek…

  1. Ja ook ik at daar eens. Met een van de docenten van die school werd het ook apart.

    Hoe hun juf daar nu zat met een vriend maakte ook alle zenuwen bij de leerlingen.
    Wat moesten ze nu denken? Heeft de juf een vriend? Gaat alles wel goed?

    Ik heb mij kostelijk vermaakt! En ook ik heb heel lekker gegeten.

    Het examendiner op andere scholen was ook een aparte ervaring.

    Smakelijke groet,

    Like

  2. Ja ik ken dat systeem, het bestaat in meerde steden o.a. in Den Haag waar wij eens aanschoven toen onze kleindochter daar voor “gastvrouw” leerde. In Leiden is er zelfs een die ook hotel accommodatie biedt,eveneens verzorgd door leerlingen. Je kunt het natuurlijk óók een keer slecht treffen want het zijn uiteindelijk jonge mensen die in opleiding zijn.

    Like

    • Jaren her waren we ooit eens te gast bij de Hogere Hotel School in de Hoofdstad. Daar maakten ze een taart voor een van onze hoogtijdagen. Vormeloos ding, maar wel heel smakelijk en met een kaarsje in de ‘kledder’. At je oook zo lekker…

      Like

  3. Voorlopig gaan wij – dat zijn dus mijn vrouw en ik – allen uit eten in de frietuur hier vlakbij. Voor meer culinaire hoogtestandjes zijn we – voorlopig – niet te vinden. Dit kan natuurlijk vlug veranderen.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.