Chaos

Amsterdam - fiets.opWiens schuld is het dat het verkeer in de grote stad vaak zo chaotisch verloopt? Ligt dat slechts aan de verkeersdeelnemers? Natuurlijk, er mankeert veel aan de kennis van regels bij vooral jongere weggebruikers. Zo zijn eenrichtingsstraten niet voor iedereen duidelijk. Is met de scooter over een trottoir rijden meer schering dan inslag. Parkeren op diezelfde stoep ‘moet kunnen’ en met te hoge snelheden een straat injagen is ook al meer normaal dan uitzonderlijk geworden. Maar de overheid kan er ook wat van. Men laat het hier veel voorkomende langdurig afsluiten van straten over een laag geschoolde ambtenaren die zonder enig inzicht van de gevolgen toestemming geven tot het opbreken van een weg, gracht of die straat waardoor bedrijven niet te bereiken zijn en het verkeer hopeloos vastloopt. Daarnaast is laden en lossen of verhuizen iets dat met wat heethoofdige karakters in de file er achter kan leiden tot stress maar ook onwettig geachte alternatieve omwegen.

Amsterdam - verkeersbeeld jaren zestig 10009A002137Tel daarbij op dat de politie vele taken kent, maar toezicht op het verkeer behoort daar kennelijk niet meer bij. Je moet wel met een watervliegtuig op de Amstel landen wil er een agent iets ondernemen. Men rijdt vrolijk langs kruispunten waar mensen massaal door rood rijden vanaf de andere kant en een unieke Amsterdammer die als voetganger of fietser wacht voor een rood stoplicht is ook geen reden voor optreden. Nee, de politie is druk met van alles, maar ik weet niet echt waarmee. Nou ja, in geval van nood blijken we voldoende blauw op straat te hebben om de boel op te lossen, maar dat geldt niet voor het verkeer. Sinds de specialisten van de verkeerspolitie er niet meer lijken te zijn, wordt het overgelaten aan de vaak jonge surveillant om af en toe te oefenen op jonge dames die met hun fiets toch daar fietsen waar het niet mag, al dan niet zonder achterlicht op de door hun fraaie achterwerk bezeten fietsen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik vrees dat veel verkeerskennis is wegbezuinigd. Aan de kant van de politie, maar ook in het onderwijs en zeker bij de verkeersgebruikers. Mensen die zich in de auto nog wel enigermate houden aan de regels, blijken op de fiets of scooter ineens als een malloot te gaan gedragen. Het zal de open lucht zijn. Maar veelal is dat gedrag levensgevaarlijk. Elke dag valt over de gevolgen te lezen in de lokale kranten of op het internet. Met soms dodelijke gevolgen kennelijk, want ook dat valt te lezen. En elke dode is er een te veel. Zou het dus te politiek correct zijn als ik pleit voor degelijk verkeersles op lagere scholen, een verplicht rijbewijs voor alles wat zich gemotoriseerd voortbeweegt met een proeftijd van vijf jaar of zo? En controles die niet alleen gaan over snelheid waarmee vette boetes te behalen zijn? In Duitsland pakt men het ook zo aan. Een fietser die zich niet aan de regels houdt mag 10-20 euro neertellen. Dat werkt corrigerend. Niet om de staatskas of die van de gemeente te spekken. Kortom, veiligheid komt niet vanzelf, we moeten er iets voor doen. Samen! Dus houden jullie je nu eindelijk eens aan de regels als je in deze omgeving verkeert. Kan ik tenminste opschieten…. (c)Beelden LPAC Collectie Amsterdam

13 thoughts on “Chaos

  1. Het ontbreekt sowieso aan “verkeersopvoeding” thuis. De regels zijn meestal wel bekend maar worden door veel verkeersdeelnemers gewoon genegeerd en meestal krijgt men “vanhuisuit” al mee dat je het allemaal niet zo nauw hoeft te nemen . Voeg daarbij dat oude steden niet gebouwd zijn op het huidige verkeersaanbod en de chaos is compleet.
    Er is daar gewoon niet voldoende ruimte om de verkeersstromen gescheiden te kunnen houden. Neem een moderne stad als Zoetermeer, dáár is rekening gehouden met het verkeersaanbod en is er veel minder overlast.

    Like

    • Het is een combinatie van mentaliteit, de ikke-stroom is wat groter dan ‘wij samen’ tegenwoordig, en gebrek aan kennis vrees ik. En in de grote steden uit zich dat sterker dan in kleinere dorpen….

      Like

      • Speelt allemaal mee ja, maar óók dat er in de grote steden gebouwd werden in een tijd dat je nog rekening hoefde te houden met verkeer. In nieuwbouw wijken loopt dat allemaal al veel beter.

        Like

  2. Het verkeer werkt als een rode lap op veel gebruikers, ook op langzaam verkeer. Zelfs op fietspaden merk je het, ik weet van niet anders.
    De boetes in Duitsland stellen niet veel voor, eerder denk ik dat de mentaliteit ietwat anders. Gehoorzamer, lijkt het.

    Like

    • De Duitsers geven geen bekeuringen om de kas te vullen, maar om corrigerend op te treden. Daarbij komt op de route vaak een notering in het centrale verkeersregister van Flensburg. En dat heeft invloed op je eventuele rijbewijs. Dat werkt echt beter dan maar boetes verhogen om ze die overheidskas te voorzien van geld zonder dat je er echt bij vertelt wat er nu fout is gegaan…

      Like

  3. de Nederlander, of hij nou weggebruiker is of journalist, kan in verkeersboetes alleen maar de graaierige overheid zien, De uitdrukking “kas spekken” is synoniem geworden voor bekeuren. Wat Duitsland betreft er is een sterkere publieke moraal, ik zie het geregeld als ik in Aken of Düsseldorf rondloop. Duitsers maken ook minder rotzooi, niet alleen de gehoorzame inboorling maar ook het multi-culti deel van de bevolking.,,,,, Afrikanen, Turken, Roma, ze werpen allemaal hun afval in de publieke afvalbakken., veel Nederlanders gaat er prat op dat zij zich boven dt soort getut verheven voelen..

    Like

  4. Ik vind het een goed punt dat in vele steden auto’s uit het centrum geweerd worden. Dit geeft de fietsers en de voetgangers dan meer voorrechten. Hier zijn er de laatste jaren veel ondergrondse parkings bijgekomen.

    Like

  5. Fietsers doen vaak alsof ze de wereled hebben. fietsen met zijn vieren naast elkaar op de weg of op de stoep als je daar met je moeder in de rolstoel loopt.
    En toch gaat iedereen met een verkeersdiploma van de basisschool af.

    Ook automobilisten kunnen er wat van, geenrichting aangeven, rechts inhalen en over pizzakoeriers hebben we het maar iet eens die rijden de vouwen uit je broek.

    In Parijs is het pas echt chaos in het verkeer. Toch vind ik het daar heerlijk. Ik heb een man die het geweldig vind om daar met de auto te rijden en dus zit ik er naast met een big smile. en weet je: daar stoor ik me er ook niet aan. Het hoort er daar gewoon bij. Gek he?

    groet Inge

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.