Kranenburg

WP_20151123_008We reden er jarenlang aan voorbij; Kranenburg, een wat ingeslapen dorpje tussen Nijmegen en Kleve. Maar naar ik onlangs vernam, zeer in trek bij Nederlanders die daar hun Duitse inkopen doen. Naar ik begreep is het plaatsje jaren geleden vrijwel in een soort spreekwoordelijke  coma geweest maar zorgden investeringen in winkels aan de buitenkant van dit woonstekje voor nieuwe impulsen die het plaatsje weer terug brachten in het leven dat het vroeger ook heeft gekend. Wij rijden het liefst door naar Kleve. En omdat we dat tegenwoordig doen via de A12 en Duitse Autobahn, komen we Kranenburg niet meer tegen. Dat zit hem ook in de ellende van de provinciale weg tussen Arnhem en Nijmegen waar je op het laatste stuk consequent in druk verkeer niet sneller kunt dan 50km/u. Fnuikend als je behoort tot het doorgaande verkeer. Maar vrouwlief had bedacht dat we deze keer eens via Kranenburg terug naar Nederland zouden rijden. Was niet eens zo veel om en ik moet zeggen, het is wel een mooi gebied. Het plaatsje zelf stelt niets voor. De benzine is er 4 cent per liter duurder dan aan de noordwestelijke kant van Kleve, dus daarvoor hoef je het ook niet te doen. WP_20151123_006

Maar winkels hebben ze er wel. Van de Penny tot de Aldi, van DM tot CurryQ. Het aantal Nederlandse auto’s is er veel groter dan in Kleve het geval is. Die mensen komen hier echt voor de primaire boodschappen want voor de rest is in Kranenburg niets te halen, zelfs Gronau is een wereldstad in vergelijking met dit uit de klauwen gelopen dorpje. Mooie huizen, dat wel, een pleintje en een fraaie kerk met aanpalende laatste rustplaats voor de katholieken onder de bevolking. Als echte Nederlanders keken we uiteraard wat er zoal te halen viel. Nou dat viel op zich niet tegen al vond ik het wel heel bijzonder dat men in de Aldi werkelijk de menselijke file in wandelde. Mensen stonden buiten in rijen opgesteld om er IN te mogen….Voor de Aldi!! Alsof we die bij ons niet hebben. Al zijn die Duitse Aldi-winkels dat wat completer en op sommige punten goedkoper, dan nog…. Wij deden niet te lang over ons bezoek. Dit is niet onze bestemming. Maar ik snap wel dat als je voor weinig veel wilt hebben je vanuit Nijmegen even over de grens wipt. Zeker toen we zagen dat net over de grens in Nederland de benzine weer 1.529 per liter kostte. Dat scheelt echt veel geld. Maar voor je plezier naar Kranenburg? Nee, dank u!

3 thoughts on “Kranenburg

  1. De Aldi is in Duitsland veel completer en bieden een keur van wijnen, in Nederland is het aanbod zo karig dat je er nooit alle boodschappen kunt halen.
    De grote winkels in Goch en Emmerich draaien ook op heel veel Nederlanders, vorige week bezochten we daar twee Lidls en een super-supermarkt, Kaufland, prompt kwamen we bekenden tegen. Moet je eens naar een Trinkgut gaan….
    Kranenburg is inderdaad een beetje saaie plaats, wij reden en fietsten er altijd langs, stopten nooit. Mooi panden, die vind je veel in Duitsland.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.