22

WP_20151115_001Het is echt toeval dat ik op deze zondag de 22e november even aandacht vraag voor een werkpaard dat het bijna 22 jaar vol heeft gehouden in onze huishoudelijke situatie. Een partner die zijn werk zonder morren deed in maar liefst twee achtereenvolgende woonadressen en die het ook nog eens moest zien uit te houden op een paar vestigingsplekken. AEG laat je nooit in de steek, was de slogan toen we indertijd onze loei betrouwbare wasmachine kochten. Een rib uit het lijf maar dan had je maar wat. En zo kwam hij splinternieuw ons huis binnen in 1993 toen de vorige machine van hetzelfde merk het net daarvoor had begeven. We woonden nog in de polder en de nieuwe machine ging richting de badkamer waar alle aansluitingen voor dit soort apparatuur in de poldergemeenschap van toen waren gesitueerd. Hij verhuisde mee terug naar het oude land. Werd aangesloten in de oude keuken. Want in ons ‘nieuwe’ huis zaten die aansluitingen (en afvoer spoelwater) nu eenmaal in die kookomgeving opgenomen. Daar draaide hij zijn diensten trouw tot hij in 2007 plaats moest maken voor de nieuwe keuken die we ons toen veroorloofden en hij een speciaal ingerichte plek kreeg op zolder, niet ver van mijn nieuw verbouwde werkplek annex museum.

WP_20151116_024Dat zorgde wel eens voor erg veel getril in de vitrines die ik heb staan om wat zaken uit te stallen. De centrifuge van de aloude AEG neigde nog wel tot een imitatie van een helikopter. Op zich inspirerend, maar ik had er soms best wel wat moeite mee. Toch bleef hij daar staan. Nam veel ruimte in, in de jaren negentig bouwde men nog echt omvangrijke machines op dit gebied, tot……. Precies een week geleden begon hij tijdens een was van beddengoed ineens enorm te stinken. Niet dat dit wasgoed nu zo vies was, nee, dit stonk naar elektra. En op enig moment stond hij stil. Muurvast, en de stop voor de zolderetage lag er uit. Foute boel. De aloude waspartner was overleden. Na 22 jaar best netjes. We zochten een waardige opvolger en die hebben we gevonden. Keurig thuis gebracht en geinstalleerd. Zelfde merk, de helft kleiner en een stuk comfortabeler vanwege de niet meer af- maar oplopende leeftijd op de toekomst ingericht.

WP_20151116_025Eens zien of die machine dat record nog gaat breken. Als hij dat doet en ik dat zelf nog mag meemaken is het merk echt niet stuk te krijgen. Zou dat voor de mens in het algemeen ook gelden? Ik vrees van niet. Maar als wij gaan stinken is die tijd wel in zicht. Gelukkig is dat nu nog niet zo ver. De oude wasmachine ging mee met de leverancier van de nieuwe. Veel gesteun van de mannen die het dode gewicht van twee trappen af moesten torsen vertelde het verhaal. Adieu oude elektrische vriend! Welkom elektronische opvolger!

9 thoughts on “22

 1. Bij 222 jaar wassen denk ik toch eerder aan een miele dan een aeg. Onze vorige aeg wasmachine werd 12 jaar. Koolborstels versleten. Wel wassen, niet meer centrifugeren. Repareren kon maar nieuwe was aantrekkelijker want hij draait dagelijks en na meer. Dan tienduizend wasjes kwam ook hier een nieuwe aeg. Koolborstelloos en lijkt idd wel op een computer… En heel erg stil!
  Succes met wassen 🙂

  Like

  • Als ik kijk naar het aantal elektronische apparaten dat ik benutte voor ICT en WWW is het bijna schandelijk hoeveel er daarvan zelfs goed werkend moesten worden afgeschreven i.v.m. softwareproblemen of uitval van een vitaal doch verder onbeduidend onderdeel dat bij vervanging meer ging kosten dan het hele apparaat nieuw……In die zin zijn we wel een consumptiemaatschappij….

   Like

 2. Een goede keus Leo, zo’n bovenlader is bij het ouder worden héérlijk! Hier begint een voorganger van jouw type aan het 12 de jaar! Alle goede berichten over Miele ten spijt , deze AEG kost maar de helft en doet het dus óók prima.Van mij hoeft hij geen 20 jaar mee te gaan , integendeel, de techniek gaat zó hard dat je dan jaren met energie en water vretende spullen draait.

  Like

 3. Aus Erfahrung Gut. Miele werd als de beste gezien maar was schreeuwend duur.
  Wij deden ook heel lang met een AEG, een smalle bovenlader zonder centrifuge, de Turnamat. Prima ding maar toen de (losse) centrifuge het begaf hebben we hem alsnog ingeruild voor een volautomaat.
  Nu draait er al ruim vijftien jaar een Zanker.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.