In memoriam; oude digitale camera!

WP_20151010_002Onlangs probeerde ik het nog eens. Ik was de afgelopen zomermaanden weliswaar actief met fotograferen, maar nam daarvoor de smartphone mee of de compacte Japanner die me intussen al weer enige tijd vergezelt. Voor het Schipholwerk heb ik een grote Japanner met wissellenzen. Kortom, de Amerikaanse HP-Camera die ik nu een jaar of tien in mijn bezit heb deed vooral dienst als binnencamera. Voor de collecties en zo. Prima ding dat ik indertijd kreeg als alternatief voor een goedkopere HP die het na een sessie al liet afweten. De HP850 was een fijne compact camera, met nog slechts 4,5 MP, wat indertijd een enorme stap vooruit was vanuit de eerdere 1,5 camera’s die ik toen benutte. De HP had vier batterijen die redelijk lang meegingen, maar vooral een goede lens, een snelle processor en dat leverde goede kwaliteit op aan digitale foto’s. Ik liep er nog wel eens de stad mee rond om als een toerist overal plaatjes te schieten. Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan en al snel waren die 4,5 MP’s toch wat beperkt en wilde ik meer. De Olympus camera’s die ik kocht als opvolgers hadden resp. 8,5 en 14 MP, de huidige smartphone passeert de 20MP al en heeft een geweldige lens om alles op te nemen.

WP_20151009_010De HP ging naar de secundaire fotosessies. Op een statief en dan maar foto’s maken. In totaal ruim 10.000 of meer. Lekker was dat je met een simpele druk op een knopje scherp kon stellen op 30cm afstand. Bij modelfotografie van groot belang. Maar juist daar ging het op enig moment verkeerd. Dat schakelaartje deed het op een bepaald moment meer niet dan wel. Ook raakte hij soms de datum kwijt in zijn geheugen. Maar het einde kwam sneller dan gedacht toen ook nog het dekseltje van de batterijhouder plotseling uit elkaar barstte. Het grendeltje compleet afgebroken. Natuurlijk nog even door geklooid met plakband en een elastiekje, maar alles bij mekaar opgeteld werd het toch een manier van werken die niet langer zo kon doorgaan. Afgelopen week was het afgelopen. Elke keer als ik een foto wilde maken schoot hij in een modus dat hij alles opnieuw wilde opstarten. Daar wordt je echt mesjogge van. Dus einde oefening. De HP gaat naar het grof vuil, onherstelbaar versleten. Ik doe hem met enig verdriet weg. Maar gelukkig lag er nog een Olympus met 8,5 MP, klein en handzaam en volledig van metaal. Nu eens zien of ik daarmee net zulke lekkere foto’s kan schieten als met de HP. Want een ding is zeker, kwalitatief kon die HP er wat van. Vandaar dit in Memoriam.

5 thoughts on “In memoriam; oude digitale camera!

  1. Ik heb op zolder nog de oude kleinbeeld camera van Nikon ( voor rolletjes) en onze eerste digitale camera van Canon. Kan ze niet weg doen. Niet dat ik ze ooit nog zal gebruiken maar omdat ze zo fijn waren. En dat terwijl ik in 1e instantie tegen die digitale camera was. Heb in het begin nog stoicijns met rolletjes geforografeerd terwijl Nico al digitaal ging. Toen ik de mogelijkheden ging inzien, van het bewerken e.d. was ik om. Maar wegdoen? Nee!

    Like

  2. Die eerste digitale camera’s waren zo slecht nog niet. Ik was verknocht aan mijn minolta. Ook 4 mp, maar met een geweldige lens van groothoek naar 200 mm (omgerekend naar kleinbeeld). Ik heb er hele mooie macrofoto’s mee kunnen maken. Hij had alleen geen optische viewfinder, waardoor ik op een electronisch schermpje moest beoordelen of de foto gelukt was. Dat schermpje ging na een paar jaar helaas kapot. Daarna ben ik overgestapt op een sony DSLR met losse objectieven. Maar die is zo zwaar, dat ik tegenwoordig toch weer kies voor een compactcamera. Die hebben nu gelukkig een erg groot bereik.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.