SAIL 2015

SAIL WP_20150819_021Het begon allemaal ooit in 1975. Om aan een jubileum voor de stad luister bij te dragen organiseerde men in Amsterdam voor het eerst Sail. Een paar dagen genieten van oude zeilschepen die in de haven werden neergelegd en door het publiek bewonderd. Nu, in 2015, is het een gigantisch evenement geworden dat miljoenen mensen in extase brengt en zorgt dat dagenlang alle wegen in of rond de hoofdstad vast staan door de files. Niks mis mee, want het is de moeite waard. Wij gaan traditioneel altijd naar de Sail-In. Dat is de aankomst dag van al die schepen. We hebben daartoe een plekje uitgevogeld waar je relatief rustig kunt zitten, alle voorzieningen v.w.b. toilet, eten en drinken op loopafstand te vinden zijn en een aantal van die schepen zelfs zowat tegen je knieën worden neergelegd. Je zit midden in de actie, je hoort de commando’s en ziet ook de enorme optocht van kleinere boten en schepen aan je voorbij trekken.

SAIL WP_20150819_025Zeker bij mooi weer zoals wij dat meemaakten is dat Sail een prachtig evenement waarbij de stad Amsterdam in haar fraaiste vorm naar buiten wordt gebracht. En dat straalt uit naar de regio. Dat er veel geld aan zal worden verdiend geloof ik direct. Sponsoren doen hun best mensen te werven, maar zonder hen was er wellicht helemaal geen evenement als dit. ING, Staatsloterij, Delta Lloyd, en nog een aantal kleinere sponsoren, ze doen allemaal hun best zich zo goed mogelijk te presenteren. Op de vele platbodems, partyschepen en luxe jachten doen kleinere bedrijven hun best hun relaties niet alleen te laten meegenieten van het evenement, maar ook te verleiden tot het doen van toezeggingen of bestellingen. Zo gaat dat in de maatschappij. En niets zo leuk als samen op een bootje…. Wij blijven aan de kant. Zien genoeg, laten de camera’s klikken en zoemen en nemen op waar we weer vijf jaar op moeten teren.

SAIL WP_20150819_095Dit keer met onze Soester vriendjes, die dit evenement voor het eerst van nabij mee konden maken. Het was gezellig en geweldig en we kijken nu al vooruit naar een volgende gelegenheid. Sail 2015 laat zien dat leuk met elkaar goed kan. Zelden een evenement meegemaakt waar zoveel nationaliteiten samen komen om te genieten van het spektakel. Overigens was er ook nog een soort vliegshow boven ons hoofd. Helikopters, lichte en zwaardere vliegtuigen, de koninklijke Alouette heli, een militaire heli op het dek van een Marineschip, het kon bijna niet op. Kortom, wie Sail niet bezocht, had geen gelijk. Het was een uniek evenement dat de ruime aandacht verdiende die het ook kreeg. Geweldige stad soms dat Amsterdam…..(foto’s; Yellowbird ASA)

6 thoughts on “SAIL 2015

 1. Als ik eerlijk ben heb ik liever dat jij “kijkgeld” ( en alle anderen) betaalt dan dat mijn bank weer royaal is van mijn centjes. Wat niet wegneemt dat het een práchtig gebeuren is maar waarom moet tegenwoordig álles gesponsord worden bij evenementen waar hordes mensen dik aan verdienen.

  Like

  • Sponsoren kom je echt overal tegen. Zonder dat zou een deel van de cultuursector echt in elkaar storten, om het over de sport maar niet eens te hebben. Ik heb er geen bezwaren tegen, zeker niet bij een groot en gratis evenement als SAIL. Ze;lfs de kruidenier om de hoek, of de autodealer doet tegenwoordig aan deze vorm van instand houden leuke dingen voor de mens. En men betaalt dat zeer zeker vanuit het al dan niet bescheiden reclamebudget dat weer wordt gevoed door marges die men verdient aan de artikelen of diensten die consumenten kopen. Maar ja, een saai land is ook niks toch?

   Like

   • Je mag het van mij verdedigen maar ik vind het niet terecht dat men z’n budged zonder mijn toestemming aanvult voor dit soort zaken. Dat iederéén het tegenwoordig doet wil nog niet zeggen dat het goed is.
    Waarom moet ik “mee betalen” aan zaken gratis voor maken voor mensen die dat dan vaak óók nog makkelijk zelf kunnen betalen.

    Like

 2. Op een Tall Ship ontvangen worden is een topervaring.
  Met een rondvaartboot door het gelaveer varen is dat ook.
  Met een sloep meedeinen met de meute op het water is de manier om chaos te ervaren.

  Dit jaar heb ik overgeslagen.
  Een volgende keer wil ik misschien eens aan het Noordzee kanaal gaan kijken naar de intocht?

  Zonnige groet,

  Like

 3. Ook wij waren langs het kanaal te vinden tijdens de sail in. Prima plekje ter hoogte van Velsen. Vlakbij een bead and breakfast die daarvanuit koffie thee verkocht en hun toilet beschikbaar stelde. Ik had een quiche gebakken en broodjes gesmeerd en we zaten heerlijk aan de rand van het kanaal. Super sfeer!
  Tallships waren zoals altijd indrukwekkend. De matrozen bovenin de masten ook.
  Ik ergerde me bij sommige schepen aan de hoeveelheid reclame ( vooral delta lloyd) maar realiseer me ook dat zonder reclame deze schepen waarschijnlijk Amsterdam niet zouden aan doen.
  Het was weer een geweldig evenement. Prachtig weer ook.
  En bij leven en welzijn zijn we er de volgende sail weer bij!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.