Dat heet geloof….

WP_005605Geloof is volgens mij iets puur persoonlijks. En het staat eenieder vrij (onder normale democratische omstandigheden) te geloven wat hij of zij wil. Mits door derden niet opgelegd, geïndoctrineerd of met geweld verlangd. Als je wilt geloven in Jezus of Mohammed, so be it. Leuk voor thuis of in je eigen gebedshuis. Ik heb persoonlijk wel veel bezwaren tegen alle uitingen van geloven in de dagelijkse praktijk of op straat. Ik wil er niet mee geconfronteerd worden. Net zo min als anderen het fijn vinden om het lijf van de nudisten uit de tuin van de buren ook op straat tegen te komen. Dat vinden we raar, een volkomen ingepakte vrouw niet. Vrijheid van godsdienst is prachtig, mits het niet het openbare leven ontwricht. Daarbij hebben wij in onze wetgeving al sinds jaar en dag een stevige invloed van de redelijk strenge Bijbel opgenomen. De tien geboden van Mozes (ik las ooit dat hij er wel vijftig bij zich had, maar onderweg een paar tafels is verloren…) blijken een prima basis voor een wetboek vol zekerheden. Daar heb je echt geen andere geloven bij nodig om de maatschappij nog beter te laten functioneren.

?????????????????????????????????????????????????????????????De claim op dat ultieme gelijk vanuit de Islam is er dus een die ik niet snap. Zeker niet als je ziet dat binnen dat geloof zelf net als in het christendom vele scheidingen der geesten bestaan. De barbaarse en wrede strijd die IS voert in Irak is er ook een vanuit het fundamentalistische verschil tussen Soennieten en Sjiieten. Die groepen strijden om stukjes uitleg van de eigen geloofsgeschiedenis. Dat mag, maar kennelijk is die net zo fundamenteel als wij die ooit kenden toen de ketters Luther en Calvijn hun geschriften aan allerlei kerkgebouwen spijkerden. Een ding hebben die geloven vaak allemaal in zich; ze kwamen of komen tot ons vanuit de bloedhitte van de woestijn. En dat zegt veel over de ‘openbaringen’ van de profeten die daar in die omstandigheden verbleven. Kortom, geloof is leuk, je moet er vooral steun en warmte uit halen als je wilt, maar volgens mij past haat dan echt nergens in dat plaatje.

WP_000626Daarbij neig ik er toch toe te denken dat wie het eerst komt het eerst maalt. En in ons geval was dat toch het christendom dat met haar geschiedenis bewijst dat koek en ei niet altijd op het menu van vredelievende burgers stond. Wie nu nog niet snapt dat wij in ons land genoeg hebben van geloven en aanhangers van die stromingen moet toch maar eens in de kerken gaan kijken. Grijze koppies en lege banken overheersen. En niemand zit te wachten op een terugkeer naar de donkere Middeleeuwen van weleer. We zijn een liberaal land, met een grote democratische traditie. Laten we dat vooral zo houden. En wie daar niet mee kan leven moet welllicht ook eens een dag of vijftig/zestig de woestijn in gaan. Ik vrees al voor de goddelijke gevolgen. En ben blij dat het hier weer herfst wordt. Dan komt de koelte weer op ons af en worden de gedachten weer gezuiverd. Ook veel waard…..

10 thoughts on “Dat heet geloof….

  1. Mensen zijn vreemde wezens, waarom ze het zo nodig vinden dat anderen hetzelfde geloven, snap ik absoluut niet en dat geldt niet alleen voor het geloof, maar ook voor politieke partijen en voor voetbalclubs. Er zijn er die een moord voor willen plegen om je hetzelfde te laten denken en dat is wel vreemd, want als je dood bent geloof je toch nergens meer in!
    Zelfs in Noord Ierland zijn ze nog steeds niet uitgevochten.
    En die idioten van IS, dat zijn gewone criminelen.

    Like

  2. Het zijn in Nederland overwegend jongelui die zich voor het karretje van de bloeddorstige versie van de Islam laten spannen ,Veelal jonge mensen zonder ruggengraat die dénken dat het geloof een ruggengraat kan laten groeien !

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.